Moldova is nagyon szeretne bekerülni az EU-ba

2024. március 22. 10:30

Kérdéses, hogyan tudna csatlakozni az Európai Unióhoz Moldova, amíg nincsenek egyértelműi határai.

2024. március 22. 10:30

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A moldovai parlament csütörtökön támogatta azt a kezdeményezést, hogy folytassák az Európai Unióhoz való csatlakozásra való törekvést,

az ellenzék – a Kommunisták és Szocialisták Blokkja – azonban kivonult a szavazásról,

a Dnyeszter Menti Köztársaság szeparatistái pedig arra szólították fel a hatóságokat, hogy vonják vissza a területre vonatkozó követeléseiket – számolt be róla az Euractiv. 

Ennek ellenére a 101 fős parlament 54-0 arányban elfogadott egy nyilatkozatot, amely szerint „csak az Európához való csatlakozás biztosíthatja az ország jövőjét szuverén, semleges és demokratikus államként”. Az uniós integrációt „Moldova legfontosabb nemzeti projektjeként” határozta meg a dokumentum. 

Moldova 2022-ben kérte az uniós tagságot, és azóta a szomszédos Ukrajnával együtt megkapta a csatlakozási tárgyalások keretének tervezetét is. 

Idén tervezi, hogy népszavazást tart az uniós tagságról. 

Azonban kérdéses, hogyan tudna csatlakozni az Európai Unióhoz Moldova, amíg nincsenek egyértelműi határai. A Dnyeszter Menti Köztársaság vezetője Vadim Krasznoszelszkij a szavazással párhuzamosan kijelentette, hogy a moldovai hatóságoknak el kell ismerniük a terület függetlenségét, és le kell mondaniuk minden igényükről a területet illetően. 

Azt állította, hogy az általa irányított állam nem „szeparatista”, hanem egy szomszédos állam Moldovával, amely békére és stabilitásra törekszik. A Moldova és a Dnyeszter Menti Köztársaság között az elmúlt 30 évben egy befagyott konfliktus alakult ki, amely az ukrajnai háború kirobbanását követően kapott újra nagyobb figyelmet. A terület tisztségviselői a múlt hónapban pedig kijelentették, hogy csatlakozni akarnak Oroszországhoz

A Dnyeszter Menti Köztársaságban egyébként állomásoznak orosz békefenntartó alakulatok, azonban a területet Oroszország sem ismeri el államként. Az utóbbi időben Moldovának egy másik déli régióval, Gagauziával is egyre hevesebb vitái vannak, Evghenia Gutul, az autonóm terület vezetője ebben a hónapban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Az ország déli részén fekvő Gagauziának saját autonóm gyűlése és kormánya van, és az ortodox kereszténységet valló törökök lakják.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. március 22. 14:24
ha az EU elfoglalja Moldaviat akkor hogy a banatban lenne semleges?
digbick-2
2024. március 22. 13:31
Ha Ukrajna nem kap fegyvert és megadja magát, akkor Moldovának is vége. Egyből vissza kerül az orosz hatalom ott is. Moldovának egy esélye van, Ukrajna tartson ki.
pugacsov-0
2024. március 22. 12:54 Szerkesztve
Ugy, ahogy Ciprus. Az északi rész nem EU a déli igen. Ennyire eccerű..
pintyoke-2
2024. március 22. 11:39
Szegény Moldova a Szovjetunióba fog bekerülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!