Aggódik Brüsszel Románia pénzügyi helyzete miatt

2024. március 20. 15:54

Az Európai Bizottság küldöttsége hétfőn érkezett Bukarestbe.

2024. március 20. 15:54
Románia, Román zászló

Fotó: Kutay Tanir/Getty Images

Románia lemaradásban van a koronavírus-járvány utáni helyreállítási terv megvalósításának terén – jelentette ki szerdán Bukarestben Céline Gauer főigazgató, az Európai Bizottság e témáért felelős munkacsoportjának vezetője.

Azt látjuk, hogy sok tevékenység késik, sok beruházás valójában el sem kezdődött, 29 hónap pedig nagyon kevés mindennek a befejezéséhez”

– mondta Céline Gauer az Agerpres hírügynökség közlése szerint, majd hozzátette, hogy a kohéziós alapoktól eltérően a koronavírus-járvány utáni helyreállítási terv esetében az Európai Bizottság szigorúan fogja venni a határidők betartását.

„Tudom, hogy ebben az országban a kohéziós politikához szoktak hozzá, az n plusz egyhez, az n plusz kettőhöz, az n plusz háromhoz, a lehívást elősegítő mechanizmushoz. Engedjék meg, hogy nagyon egyértelmű legyek: ez egy nagyon különböző történet, itt nem lesznek hosszabbítások” – tette hozzá.

Declan Costello, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főigazgató-helyettese a román költségvetés állapotát kifogásolta.

Nagyon aggaszt bennünket a romániai pénzügyi helyzet. Azt látjuk, hogy rossz az irány.

Jelen pillanatban arra számítok, hogy idén a deficit közel lesz a GDP 7 százalékához. A költségvetési hiány a folyó fizetési mérleg hiányával kombinálva továbbra is fenyegetést jelent Románia számára” – idézte Declan Costellót az economedia.ro hírportál.

Az Európai Bizottság küldöttsége hétfőn érkezett Bukarestbe, hogy a román kormánynak a helyreállítási és ellenálló-képességi terv keretében benyújtott harmadik kifizetési kérelméről tárgyaljon. A Ciolacu-kabinet ezt decemberben nyújtotta be, és az Európai Bizottságnak február 15-ig el kellett volna bírálnia.

Erre azért nem került sor, mert Románia nem teljesített egy sor célkitűzést és követelményt.

Románia mostanáig 14,9 milliárd euró (közel 5900 milliárd forint) lehívására lett volna jogosult, azonban csak 9,4 milliárd eurót hívott le. A harmadik lehívási kérelem jóváhagyása esetén a bukaresti kormány újabb 2,7 milliárd euróhoz jutna hozzá.

(MTI)

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. március 28. 09:28
Csak nem? Pedig olyan szépen fogyasztanak! Bezzeg Románia! :-)))
Teréz Pitykéz
2024. március 21. 15:35
Bezzeg románia … !!!
google-2
2024. március 21. 13:55
Figyeltetek volna jobban rájuk, ahelyett hogy folyamatosan Magyarországot vegzáljátok! 27 országból egyet, de egyet pécéztetek ki, így jártatok!
pina-noir
2024. március 20. 21:41
Bezzegrománia balfasz. Hűha!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!