Szolnok-Budapest hatszor, egy órán belül – erre képes a kínai T-Flight mágnesvasút (VIDEÓ)

2024. március 03. 21:07

Az űrhajókkal is foglalkozó cég következő célja már az 1000 kilométer per órás sebesség elérése lesz.

2024. március 03. 21:07
T-Flight vonat
Bárdos Tamás

A China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) 2023-ban bejelentette, hogy már meglehetősen előrehaladott állapotba jutott legújabb projektje. Kiderült ugyanis, hogy a tesztelés alatt álló rekordgyorsaságú vonatának sikerült elérnie a 623 km/h-s sebességet, amire eddig még nem volt példa.

Szinte felfoghatatlan sebesség

Az űrhajókkal is foglalkozó, állami tulajdonban lévő CASIC a közelmúltban a T-Flight elnevezésű kínai mágnesvasút fejlesztésére koncentrált elsősorban. Az eredmény a hivatalos beszámolók alapján magáért beszél. Habár a cég hivatalosan pontos adatot a vonat sebességével kapcsolatban még nem közölt, a kínai Shanxi tartományban található, tesztelés alatt használt, 2 kilométer hosszú vákuumcsőszakaszban közlekedő járat a vállalat beszámolója szerint

legalább 623 kilométer per órás sebességgel tudott robogni.

A megadott érték felülmúlja azt a legnagyobb sebességet, amit eddig egy kötöttpályás jármű valaha is képes volt elérni.

Ennek fényében azt is pontosan lehet már tudni, hogy a T-Flight vonatnak még a japán L0 sorozatú vonat elképesztő gyorsaságát is sikerült felülmúlnia. Ez utóbbinál egyébként 2023-ban 603 km/h-s sebességet mértek.
Ezen a videón nagyon jól demonstrálják, hogy fog majd száguldani a T-Flight mágnesvnonat:

T-Flight mágnesvasút működése

Az elnevezésből adódóan a jármű vonórendszere mágnesek segítségével a sínek fölött tudja tartani a vonatot, valamint szintén mágnesek segítségével hajtja azt előre. A vonat ennek köszönhetően pár milliméterrel a sínek fölött lebeg és tulajdonképpen egy légpályán közlekedik.

A South China Morning Post egyik cikkében is arról számolt be, hogy a tesztet egy alacsony vákuumú csőben végezték egy 2 kilométeres vonalon.

A jármű a maglev technológiára támaszkodik, amely mágneses erővel hajtja előre a vonatot, valamint a sínek felett lebegteti azt,

ezáltal csökkentve a súrlódást. A sebesség növelése érdekében a vonat egy speciálisan kialakított, alacsony vákuumú csövön keresztül halad, amely mérsékli a légellenállást.

(A lebegő mágnesvasút vagy lebegő mágnesvonat vagy gyakran használt angol rövidítéssel maglev vasút olyan vasúti rendszer, amelynél a járművek pályán tartását és hajtását a hagyományos kerekek helyett mágneses mező végzi a mágneses levitáció segítségével.) Ennek a működési mechanizmusnak az óriási előnye, hogy a mágnesvasút gyorsabban és csendesebben képes közlekedni, mint hagyományos társai. Ráadásul még környezetbarát is, mivel a működése nem jár károsanyag-kibocsátással.

A legújabb gyorsvonat akár 1000 kilométer per órás sebességgel is száguldhat

A mágneses technológia egyébként rendkívül gyorsan fejlődik. A CASIC járműve erre a legjobb példa, hiszen az 2022-ben például még 130 kilométer per órával tudott közlekedni, a legutóbbi kísérlet idejére viszont sikerült megnégyszerezni ezt a sebességet.

A cég azóta is azon dolgozik, hogy a vonat képes legyen elérni az 1000 km/h-s sebességet.

A jövőben 60 kilométerrel szeretnék majd meghosszabbítani a tesztpályát annak érdekében, hogy mindezt már a következő tesztfázisban megvalósítsák.

Amennyiben sikeres lesz a teszt, akkor a jármű mindössze 50 kilométer per órával maradna csak el egy Boeing 747-es repülőgép csúcssebességétől. 2018-ban világszerte mindössze hat mágnesvasúti rendszer működött, ezek közül három Kínában, kettő Dél-Koreában, valamint egy Japánban. A technológia fejlődése révén a mágnesvasút egyre nagyobb teret kaphat majd a közeljövőben a kötöttpályás szállításban.

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: Képkocka / Youtube

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­ö­­­g­ö­s­ ­­­l­á­­n­y­o­­­k­­ ­­v­­á­r­­­n­­a­­k­­ ­­­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
2024. március 04. 18:25 Szerkesztve
Mondjuk finoman, hogy szkeptikus vagyok. Biztos van a Youtube-on olyan felvétel, amikor a vasúti tartálykocsi légköri nyomáson összelapul, mint egy papírdoboz, mert hirtelen lecsökken benne a nyomás. Itt a csőnek kényelmesen sokkal nagyobbnak kell lenni, mint egy tartálykocsi, a nyomóerő meg egyenesen arányos a felülettel... Itt műszaki hiba esetén nincs kiszállás, mert kipukkadsz és megfulladsz. Ugyanez üvegtörés esetén. Stb., stb., stb...
DE JÓ
2024. március 04. 18:13
Hehe... "...légpályán közlekedik..." Talán légpárnán, nem? Na, de vákumcsőben?????? :)))) Igazából persze mágnespárnán. Na ja. A bölcsész meg a fizika...
nemecsek-3
2024. március 04. 14:27
"llnnhegyi 2024. március 03. 23:18 A száguldó, hatalmasra nőtt tehetetlensegi tömeg ...." Mi is az a tehetetlenségi tömeg?? .......mielőtt belebonyolódnánk az általános iskolai tananyagba......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!