Tényleg brit katonák vesznek részt az ukrajnai harcokban?

2024. március 01. 10:53

A német kancellár kikotyoghatott valamit, amit nem kellett volna.

2024. március 01. 10:53

Olaf Scholz német kancellár arról beszélt, hogy brit csapatok tevékenykednek az ukrajnai konfliktusban – írta a The Telegraph.

Magyarázatként arra, hogy Berlin miért nem szállít Kijevnek nagy hatótávolságú Taurus rakétákat, Scholz azt mondta, hogy ehhez a helyszínen lévő német katonai személyzetre lenne szükség, akik segítséget nyújtanak.

Amit a britek és a franciák a segítségnyújtás terén tesznek, azt Németország nem teheti meg”

– tette hozzá.

Scholz megjegyzését Tobias Ellwood, a brit alsóház védelmi bizottságának korábbi elnöke úgy kommentálta, hogy az „a hírszerzéssel való nyilvánvaló visszaélés, amelynek célja, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy Németország vonakodik felfegyverezni Ukrajnát saját nagy hatótávolságú rakétarendszerével”.

„A német katonák semmilyen ponton és semmilyen helyen nem lehetnek kapcsolatba azokkal a célpontokkal, amelyeket ez a rendszer elér” – hangsúlyozta Scholz, még akkor sem, ha német földről tevékenykednek – írta a DPA hírügynökség.

A német kancellár kijelentette, hogy

nem lenne túl felelősségteljes, ha országa megkockáztatná, hogy a háború egyik részesévé váljon.

„Az Egyesült Királyság közvetlen katonai szerepvállalása Ukrajnában soha nem volt titok, de azt most az ország egyik médiuma most nyíltan el is ismerte” közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov.

„Általában véve nem titok, hogy a britek valóban különböző formában nyújtanak támogatást [Ukrajnának]. Embereket biztosítanak a helyszínen és hírszerzés információkat osztanak meg és így tovább és így tovább” – mondta Peszkov. 

Vagyis valójában közvetlenül is részt vesznek ebben a konfliktusban”

– jelentette ki.

Eközben kedden a Financial Times egy névtelenül nyilatkozó magas rangú európai védelmi tisztviselőt idézett, aki szerint „mindenki tudja, hogy nyugati különleges erők vannak Ukrajnában – csak hivatalosan nem ismerik el”.

Emmanuel Macron francia elnök a sajtónak nyilatkozva a Kijev támogatóinak hétfői párizsi csúcstalálkozóját követően megjegyezte, hogy „semmit sem zárhatunk ki”, utalva a nyugati katonák esetleges szárazföldi bevetésére.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonban

sietett tisztázni, hogy „nem tervezik, hogy a NATO harci csapatokat vezényeljen Ukrajnába”.

Ezt követően Németország, Lengyelország, Csehország, Svédország és Finnország és Magyarország vezetői is hasonlóan kijelentették, hogy nem küldenének katonákat Ukrajnába. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: defenceimagery.mod.uk/ Croporal Rebecca Brown RLC

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­ö­­­g­­­ö­s­ ­­­l­á­­n­­­y­­­o­­­k­­­ ­­v­­á­­r­n­a­­­k­­­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
alexandrosz-2
2024. március 02. 10:23
Nato személyzet kezeli a nyugati fegyvereket, látja el Awacs és műholdas felderitési adatokkal a hoholokat, vègzi a hadműveleti tervezèst, logisztikai ellàtást, javítást, karbantartást. Mi is fizetjük őket és az eszközeik használatát a nato közös költsègvetéséből (Awacs gepek, szállitögepek, műholdak, számítógepes modellezés, titkositott kommujikació stb.). Ezen felül a vétótlan köpcös geci megszavazott nekik 85+50 milliàrd eurót az eu "bekekeretböl" (Orwell sírva röhög), a magyarok pénzén tolja 2014 ota az àramot, a gàzt, az olajat, az üzemanyagot reverz szállitasokkal a magyarpusztitó hoholoknak, no meg hadfelszerelést, gyógyszert, kötszert, ruházatot, konzerveket, tartos élelmiszert is számolatlanul. Megszavazott 13 szankciós csomagot is, meg pártucatnyi szankcióhosszabbítást. De ez sem elég, még kiképzést, gyógykezelést, üdültetést is biztositunk a hohol gyilkosainknak. A vétótlan köpcös geci csicskánál nem arra kell figyelni, amit hazudozik, hanem arra, amit csinál.
Spiritmonger
2024. március 02. 01:07
Ukrajna szuverén ország, onnan toboroz katonákat, ahol engedik neki. Ezen túl, ha szerződést köt egy, az ukrán-orosz háborúban nem érintett harmadik országgal, ahhoz sincs senkinek semmi köze. A britek adtak katonákat, ez kizárólag rájuk és az ukránokra tartozik.
Himiko
2024. március 01. 20:20
A német magas rangú tisztek beszélgetésének leiratát nyilvánosságra hozták: https://ria.ru/20240301/rasshifrovka-1930483585.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!