Újra nekimegy Brüsszel az amerikai óriáscégeknek

2024. március 25. 21:12

Az EU bejelentette, hogy vizsgálatot indít a világ néhány legnagyobb technológiai cégével szemben egy nemrég bevezetett törvény potenciális megszegése miatt.

2024. március 25. 21:12

Nyitókép: LIONEL BONAVENTURE / AFP

Az Európai Unió 2022-ben vezette be a digitális piacokról szóló jogszabályt, (DMA) és alig két évvel később már vizsgálatot is indítottak a Meta, az Apple és az Alphabet ellen, a törvény lehetséges megsértése miatt– írja a BBC News. 

Ha bebizonyosodik, hogy megszegték a szabályokat, a cégek hatalmas, akár éves forgalmuk 10%-át kitevő bírságot is kaphatnak.

Mindössze hat vállalatra vonatkoznak a DMA szerinti kötelezettségek, de ezek egyben a világ legnagyobb technológiai cégei is: Alphabet (Google anyacége), Apple, Meta, Amazon, Microsoft és ByteDance.

A cégek egyike sem európai székhelyű: öt közülük az Egyesült Államokban van, míg a ByteDance székhelye Pekingben található.

Az EU néhány hete 1,8 milliárd eurós bírságot szabott ki az Apple-re a zenei streaminggel kapcsolatos versenytörvények megsértése miatt.

„Mindvégig rugalmasságot és érzékenységet tanúsítottunk az Európai Bizottság és a fejlesztők felé, meghallgattuk és beépítettük a visszajelzéseiket” – nyilatkozta az Apple.

Mit vizsgálnak pontosan?

Az EU közleményében azt írta, hogy a következő lehetséges jogsértéseket fogja vizsgálni: az Apple és az Alphabet engedi-e, hogy az alkalmazások szabadon kommunikáljanak a felhasználókkal és szerződést kössenek velük? Az Apple ad-e elég választási lehetőséget a felhasználóknak? A Meta tisztességtelenül kéri-e az embereket, hogy fizessenek azért, hogy az adataikat ne használják fel hirdetésekhez? A Google előnyben részesíti-e a cég saját termékeit és szolgáltatásait a keresési eredményekben?

Margrethe Vestager, az EU trösztellenes vezetője elmondta: 

a vizsgálat körülbelül 12 hónapig fog tartani. 

A szakértők kemény jogi csatákat jósolnak, a végső döntést pedig nem a Bizottság, hanem az Európai Bíróság fogja meghozni.

Ezt is ajánljuk a témában

Habeck „karmokkal és fogakkal” rendelkező trösztellenes törvényt akar

Egyelőre nem jutott el a német fogyasztókhoz a szemafor kormány üzemanyag kedvezménye. Robert Habeck gazdasági miniszter ezért szigorítani akarja a trösztellenes törvényt. Szerinte a törvénynek „karmokat és fogakat” kell kapnia. Elsőként többletadót szorgalmazott, de ehhez nem tudta összehozni a többséget a koalícióban.

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. március 26. 07:59
Na ezt nem hagyták az orbánkormányban, Varga Juditnak, a szoc média monopóliuma elleni és adóztatása érdekében fellépést.
OneiroNauta
2024. március 26. 07:38
Szóval gigavállalatok által lefizetett bürökraták fognak bőszen nekimenni gigavállalatoknak. Ja, hihető...
bagira002
2024. március 26. 05:13
Ursula meg a többi brüsszeli megélhetési kommunistának nincs annyi esze ,hogy Amerika az euba azért tolta be a pofáját hogy európai cégeket a piacról kiszorítsa . Olcsó Orosz gázzal pontosan ez történt . Ursula a drága amerikai gázt Európa nyakába varrta . Brüsszeli élősködők amatőrök .
Patika
2024. március 26. 04:27
Sima gazdasági birkanyírást akarnak. P.usztán irigységből. Nehéz lehet elviselni, hogy a sikerük kulcsa mindössze annyi, hogy megadják azt ami kell a népnek. A politikusok meg nem tudják, ezért akik tudják azokat megnyírják, vagy kinyírják. (Fizess, vagy neked annyi maffia-módszerükkel, amit demokratikus közhatalomukkal érvényesítenek és álcáznak)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!