Vegyünk példát Putyinról és küldjünk katonát Ukrajnába, kéri az illiberális demokrácia atyja

2024. március 18. 16:15

Fareed Zakaria szerint minden jobb, mint győzni hagyni Putyint.

2024. március 18. 16:15
null

Nyitókép: ALEXEY DRUZHININ / RIA-NOVOSTI / AFP

Programadó véleménycikket jelentetett meg a Washington Post hasábjain Fareed Zakaria, akinek a világ az „illiberális demokrácia” kifejezést köszönheti. Írásában megkongatja a vészharangot: az ukrajnai háború nem áll jól. 

Új adatok azt bizonyítják, hogy az orosz gazdaság sokkal jobban vészelte át a nyugati szankciókat, mint amit a legtöbben jósoltak” 

– írja, hivatkozva a háromszázalékos tavalyi orosz GDP-növekedésre és a 7,5 százaléknál megálló inflációra. Szerinte a szankciók azért nem működtek, mert „nem voltak átfogóak”, ugyanis nem tiltják teljesen Oroszország energiaexportját, „igaz, nem is tudnák, mert a világ túlságosan függ ezektől az erőforrásoktól – a teljes tiltás, ha egyáltalán betartatható lenne, az egekbe verné fel az olajárakat és globális recessziót okozna”. Emellett úgy látja, hogy „ahogy a nyugati cégek elmenekültek Oroszországból, egyszerűen leváltották őket a nemnyugatiak”.

Indiai cégvezető ismerőseitől úgy értesült, hogy „végkiárusítási árakon tudták megvenni a nyugati cégek vagyontárgyait, és most nyereséggel üzemeltetik ezeket a vállalatokat”.

Zakaria szerint ebből meg kell tanulni néhány leckét: azt, hogy a világgazdaságban túlságosan sok az összefonódás ahhoz, hogy mondjuk az olajexportot egyszerűen be lehessen tiltani, emellett „a nemnyugati gazdaságok most már elég nagy részét jelentik a világnak ahhoz, hogy a szankciók erejük jó részét elveszítsék, ha ők nem követik őket”. Szerinte azt is most tanultuk meg, hogy „a gazdasági nyomás egymagában ritkán okozza országok kapituációját” 

igaz, Kubából, Észak-Koreából, Iránból és Venezuelából álló példatára arra utal, hogy lehet, hogy ezt mégsem épp most tanultuk meg.

A sztárújságíró úgy látja, hogy az orosz gazdaság azért élt túl, mert „Putyin megtett mindent, amit csak kellett”, és „a lassú stagnálás olyasmi, amit egy ország gyakran sokkal könnyebben elvisel, mint egy éles sokkot”.

Zakaria Joe Biden amerikai elnököt egyszerre dicséri és szidja. Szerinte Biden elnök jól tette, hogy „felsorakoztatta a Nyugatot és számos nemnyugati szövetségest, köztük Japánt, Dél-Koreát és Szingapúrt”, hogy „hatalmas mértékben biztosított morális és anyagi támogatást Ukrajnának”. (Zakaria szerint az ezzel ellentétes republikánus javaslatok „mélységesen felelőtlenek és nem biztonságosak”.) Ugyanakkor felszólítja Bident: a többi nyugati vezetővel együtt mutassa meg, hogy „ők is megteszik, amit meg kell tenni, és hogy az idő nem Putyin oldalán van”. 

Meg is mondja, mit kellene a Nyugatnak tennie:

felhasználni az orosz központi bank devizatartalékának befagyasztott részét Ukrajna megsegítésére, és „felgyorsítani minden olyan fegyverfajta szállítását, amelyre Kijevnek szüksége van”.

Szerinte ugyanis a „a nyomás, amit Putyinnak éreznie kell, nem a hosszútávú gazdasági hanyatlás, hanem a rövidtávú katonai sikertelenségek, a megszerzett terület elvesztése, a magasabb veszteségarány és a morál összeomlása”.

Úgy fogalmazott: Emmanuel Macron francia elnöknek igaza van, „a központi tény, aminek a nyugati stratégiát vezetnie kell, az az, hogy Putyin nem győzhet”, és 

ha ez a nagyobb mértékű nyugati érintettséget jelenti, akár valamiféle katonai erőt is a terepen, az jobb, mint nézni, ahogy az orosz agresszió célt ér”.

Az újságíró szerint ugyanis fontos felfogni, hogy a Nyugat csak akkor kerekedhet felül ebben a háborúban, ha elfogadja, hogy ez egy egzisztenciális konfliktus a számára, és ennek mentén is cselekszik.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thanos
2024. március 20. 06:15
Hát ha még Lukácsi Katalin is megszólal a témában, akkor lesz teljes a kép, hogy mit kell tennünk. Legalább is azt hiszem. Vagy mégsem?
enidecsakfeljarok
2024. március 19. 11:03
Szar dolog ráébredni, hogy a "kényelmes nyugat" szankciói nem hatnak a világ legnagyobb szárazföldi területével rendelkező országra. Oroszország nem Észak Korea, vagy éppen Irán. Sokkal több lehetőségük van az ázsiai partnerek felé fordulni. Pláne úgy, hogy ők nem összeszerelő, hanem alapanyag biztosító ország. Megint itt a retorika, hogy csapatokat kell küldeni, máskülönben Putyin személyesen nyer. Szuper ötlet... bárki is lépi meg ezt a lépést, az nagyon egyedül fogja találni magát, amint csapást mérnek az adott ország katonáira. Nem az országra, csak az Ukrajnában lévő kontingensre. A közvélemény nagyon nincs a "háborús vonaton" és itt a patriotizmusból kinevelt, genderszakos fiatalok nem fognak fegyvert, mint ahogy azok sem, akik nem elég hülyék egy másik országért meghalni.
Hangillat
2024. március 18. 21:43
Körbejárós, a tetőn való halfogásról elménckedő árvízi macska, ami utál bizonyos gátőröket és csikóhalat enne-esszé. A tetőre sodort izé nem sakktábla, hanem matttábla.
Dunhill67
2024. március 18. 20:18
ó,most nézem...vmi baj lehet a rendszerrel...az összes libsi troll normális gondolatokat is le tudott írni:-DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!