Brutális: ennyibe került Izraelnek az iráni rakéták hatástalanítása

2024. április 17. 13:27

A Vaskupola mellett működött a Dávid parittyája és a Nyíl is.

2024. április 17. 13:27

Nyitókép: MTI/AP/Tomer Neuberg

Drága mulatság a rakétavédelem. A szombati iráni támadás elhárítása becslések szerint egymilliárd dollárjába került a zsidó államnak – írja összeállításában a vg.hu.

A cikkben részletesen ismertetik a legalább háromrétegű izraeli rakéta- és légvédelmi rendszert. Ennek legtöbbet emlegetett eleme a Vaskupola, amely a rövidebb távú, levegőből érkező fenyegetést hárítja el az egy támadó – egy ellenrakéta elv alapján.

Egy Vaskupola ellenrakéta költsége 50 ezer dollár, drágább, mint a támadó iráni drónok.

Majd hozátették, hogy a Vaskupola elemeihez számítják a 2005 óta az izraeli Rafael és IMI hadiipari nagyvállalatok által gyártott, teherautókról indítható rövid távú Spyder rakétarendszert (amely Python–5 és Derby rakétákat indít), amelynek vannak levegő-levegő és föld-levegő változatai is.

Mint írták, a csehek vettek 48 darab Derby levegő-levegő rakétát 120 millió dollárért. Azaz darabja több mint kétmillió dollárba került, ami ráfizetés, „ha mondjuk egy tízezer dolláros Sahid–136-osra lövi ki, de ha egy sok tízmillió dolláros Szu–34-est céloz meg vele, az már költségszempontból is rendben van” –hozott egy példát a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

A vg.hu idézte Reem Aminoach nyugállományú izraeli dandártábornokot is, aki szerint 

Izraelnek 1,05–1,35 milliárd dollárba kerülhetett az iráni támadás, 

amelyben több száz ballisztikus és cirkáló rakéta, öngyilkos, egyutas drón vehetett részt.

Más források ugyanekkor ennek az összegnek a feléről írnak.

Üzemben Dávid parittyája és a Nyíl

Itt megjegyezték, hogy azonban nemcsak a Vaskupola működött, hanem a közepes hatótávolságú támadó eszközöket semlegesítő „Dávid Parittyája” és a nagy hatótávolságú (több ezer kilométeres) ballisztikus rakétákat elfogó „Nyíl” (héberül Hec–2, Hec–3, angolul Arrow–2, Arrow–3).

A főként 

a cirkáló rakéták levadászására használt „Dávid Parittyája” ellenrakéta darabja egymillió, a Hecé két és fél millió dollárba kerül. 

Míg Az „Arrow–3-as” ellenrakéták – melyek részben az űrben – megsemmisítették a támadó iráni ballisztikus rakéták zömét. De néhánynak sikerült átjutni a védőhálón, és ezek kisebb károkat okoztak a Nevatim katonai bázisnak – írta a lap.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. április 17. 16:45
Nem az kérdés, hogy mennyibe került, hanem hogy megérte-e.
stormy
2024. április 17. 16:33
"De néhánynak sikerült átjutni a védőhálón, és ezek kisebb károkat okoztak a Nevatim katonai bázisnak " azt. kisebb károkat. néhány 200kilós ballisztikus rakéta.
békalepcse2.0
2024. április 17. 15:43
Az idióta zsidók jobban tennék ha nyelnének egyet és elfogadnák a békejobbot. Irán nem kis ország és a lehetőségeinek csak igen kicsike töredékét vetette és nem kéne tovább basztatni őket mert komolyan veszik. Zsidrákia igen csekélyke kárral megúszta ezt a kiprovokált akciót, de ha tovább vegődnek lehet belefulladnak az iszlám tegerbe, ami nekünk is igencsak fájdalmas lenne. Legyenek eszüknél és ne provokáljanak jobban mint amennyire feltétlen szükséges. Erőt kell mutatani de erősködésnek beszarás a vége.
pandalala
2024. április 17. 15:17
lehet, ócsóbb lenne, hogyha snapszerben, vagy ultiban játszanák le .... végén a vesztes átutalná a különbözetet a győztes számlájára .... :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!