„Élőben láthatjuk a kommunizmus újjászületését” – Yoram Hazony a Mandinernek

2024. április 17. 10:46

„Egy intoleráns, neomarxista ideológia előretörését látjuk, amely arra törekszik, hogy megakadályozza a konzervatív eszmék hirdetését” – vallja Yoram Hazony. Az izraeli gondolkodóval, az Edmund Burke Foundation vezetőjével Brüsszelben a NatCon konferencián beszélgettünk.

2024. április 17. 10:46
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Molnár Mihály/MCC

 

Mit gondol a káoszról, ami a NatCon konferencia körül zajlik? 

Ez ugyanaz a harc, amiben mindenhol küzdünk. Egy intoleráns, neomarxista ideológia előretörését látjuk, amely arra törekszik, hogy megakadályozza a konzervatív eszmék hirdetését. 

Harcolnunk kell ellene, nincs más választásunk. 

Nagyon büszke vagyok arra, amit csinálunk, és a konferencia is megy tovább, annak ellenére, hogy több agresszív kísérlet történt a megakadályozására, de nem tudtak minket leállítani. 

Milyen esélye lehet a konzervatívoknak egy ilyen politikai helyzetben?

Bár a helyzet nagyon rossz, de az ember nem látja a jövőt, és nem igazán tudja megjósolni azt. Vannak trendek. Lehet, úgy néz ki, hogy rosszabb lesz a helyzet, de nem tudjuk, mi fog valójában történni. Tehát a legjobb tudásunk szerint kell cselekednünk, igyekeznünk kell, és akkor talán Isten megkegyelmez nekünk. 

Mostanában divatos „szekuláris konzervativizmusról” beszélni. Tartsuk meg a zsidó-keresztény értékrendet, de Istent hagyjuk ki belőle. Ön szerint ez működőképes?

Szerintem nem létezik olyan, hogy szekuláris konzervativizmus. Több ezer éves történelem áll mögöttünk. 

Vagy megpróbáljuk konzerválni és átvinni a jövőbe ezt az évezredes örökséget, vagy pedig elvetjük.

Ha valaki azt mondja, hogy nem érdekli a Biblia, nem érdekeli Isten, nem érdekli a felmenői öröksége, de azt állítja, hogy konzervatív, akkor az nem tudja miről beszél. Az ilyen embernek valójában nem jelent semmit a konzervativizmus. 

Talán látta, nemrég Richard Dawkins azt mondta, hogy ő „kulturális kereszténynek” tartja magát. Hozzátette: a kereszténységet preferálja az iszlámmal szemben. 

Dawkins minden tőle telhetőt megtett, hogy tönkretegye a kereszténységet, most pedig nem tetszik neki az, ami lecserélte. Micsoda meglepetés! Hozzáteszem: minden kis lépésnek örülnünk kell. De az Istenbe vetett hit azt is jelenti, hogy korlátai vannak annak, amit az ember a saját erejével el tud érni. Isten nélkül az ego tölti be a teret, és az ego válik Istenné. 

Nem lehetsz konzervatív, ha nem érted meg az ember korlátait, és nem hagysz teret Istennek. 

A konferencia körüli botránynak az egyik furcsasága, hogy azok, akik megakarják akadályozni, azt állítják, hogy ők „antifasiszták”. 

Nincs ebben semmi meglepő: az antifasiszta kifejezést eredetileg a kommunisták használták. Így valójában nem inkonzisztensek, mert mindig is sok közös volt a kommunizmusban és a fasizmusban. 

Élőben láthatjuk a kommunizmus újjászületését.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elmúlt hónapokban az izraeli háború dominálta a híreket. A konfliktussal párhuzamosan hatalmas Izrael-ellenes tüntetések törtek ki szerte a nyugati világban. Mit gondol a háború óta tapasztalható antiszemitizmusról? 

Vannak részei a jelenségnek, amelyek újak, és vannak, amelyek nem. Az nem új, hogy az európaik és amerikaiak között vannak, akik jót akarnak tenni a zsidókkal, akik támogatni szeretnék Izraelt. Nagy részük elsősorban azért támogatja a zsidóságot, mert keresztények, és a Bibliájuk tartalmazza a zsidó Bibliát is. 

Amint kiveszed a Bibliát a nyugati civilizációból, azonnal létrejön egy olyan űr, amit borzalmas dolgokkal lehet feltölteni.

Mindenütt, ahol félretolják a Bibliát, ott gyorsan megnövekedik az antiszemitizmus és a zsidók és Izrael iránti gyűlölet. Ez nem új jelenség, ez végigkísérte a nyugati történelmet. Ami új, az a neomarxista balos törzs szövetsége az iszlamistákkal. Ez a stratégiai szövetség rendkívül erős. 

Miként látja Izrael jövőjét? Nincs könnyű helyzetben, de a legtöbb izraeli mégis pozitívan beszél a jövőről. 

Ez egy nagyon nehéz helyzet Izrael számára, de a zsidó állam még így is jobb állapotban van, mint a nyugati világ többi része. Mi Izraelben gyermekeket vállalunk. Hűségesek vagyunk a tradícióinkhoz. A gyermekeink szolgálnak a hadseregben. A nemzetünk egységesebb, mint valaha. 

S mit gondol Európáról?

Nem tudom megígérni, hogy jó dolgok jönnek. Tegyék, ami helyes, és akkor Isten talán kegyelmes lesz. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. április 19. 16:21
A Kommunista Párt Kiáltványa (1848), részlet: "Kísértet járja be Európát - a kommunizmus kísértete. Szent hajszára szövetkezett e kísértet ellen a régi Európának minden hatalma: a pápa és a cár, Metternich és Guizot, francia radikálisok és német rendőrök." "A kommunisták nem titkolják nézeteiket és szándékaikat. Nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el. Reszkessenek az uralkodó osztályok egy kommunista forradalomtól. A proletárok e forradalomban csak láncaikat veszíthetik. Cserébe egy egész világot nyerhetnek."
koronaszepe
2024. április 17. 16:18
Türelem 2024. április 17. 16:13 Hogy nyüzsögnek a kis nyilasok...apáról fiúra.......minden népnek megvan a maga szemete. --- Most már én mondom, hogy elég! Senki sem tehet az apja bűneiről! Szállj le a köztársasági elnök úrról!
Türelem
2024. április 17. 16:13
Hogy nyüzsögnek a kis nyilasok...apáról fiúra.......minden népnek megvan a maga szemete.
EX_Terminator
2024. április 17. 15:46
MÉG MINDIG AZT KÉPZELITEK A LEGKEVÉSBÉ IS ÉRDEKEL HOGY MIVEL PRÓBÁLKOZTOK HOGY VALAHA IS EGYÁLTALÁN TUDOMÁST FOGOK RÓLA VENNI? ELTAKARODTOK A SZARSÁGAITOKKAL VAGY EGÉSZ EGYSZERŰEN MEG FOGTOK ÉRTE DÖGLENI MERT MINDENÁRON RÁM PRÓBÁLJÁTOK ERŐSZAKOLNI.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!