Globális unió helyett világszövetség

2024. április 12. 06:11

Ha az USA gazdaságilag nem is veszítette el dominanciáját, hegemóniája már biztosan a múlté.

2024. április 12. 06:11
G7 Announce Joint Declaration Of Support For Ukraine
Békés Márton
Békés Márton
Látószög

Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

"Nem mondható, hogy az amerikai hegemónia látványos repedezése ellenére ne lenne viszonylag intakt a régi rend integrációs szerkezete és ennek világra gyakorolt dominanciája. Gondoljunk csak a »washingtoni konszenzus« pénzügyi intézményeinek (IMF, Világbank, WTO) globális befolyására és az euroatlanti integrációra (EU + NATO), melynek védelmi része legutóbb két skandináv országgal bővült, és számos amerikai vezetésű platformmal (AUKUS, Five Eye, Quad) egészül ki. 

Mégis, nyugodtan kijelenthető, hogy rajtuk kívül is van élet, lehet más a világrend. 

Az orosz BRICS-elnökség egyik nem tagadott célja kifejezetten az, hogy a szervezetet sűrűbb interakcióba hozza számos más platformmal, amelyek többnyire eurázsiai keretek s mindannyian a globális Délhez gravitálnak. Ezek között van az ASEAN, az Eurázsiai Gazdasági Unió, a Független Államok Közössége (FÁK), a Sanghaji Együttműködés Szervezete és az Övezet és Út kezdeményezés (BRI). Maga Oroszország – a BRICS-alapítók közül Indiával és Kínával együtt – része a sanghaji csoportnak, vezető állama az Eurázsiai Gazdasági Uniónak és a FÁK-országoknak. India közismert tartózkodását leszámítva világszerte összesen 155 állam (köztük az összes eddig fölsoroltat is beleértve) részese a kínai BRI-projektnek.

Jól látható, hogy amennyiben valóban sűrűsödik az interferencia az imént fölsorolt szervezetek között, akkor a Szövetség a BRI révén több kontinensre kiterjedő globális együttműködési hálózatra tesz szert, míg a szóba hozott platformoknak köszönhetően Európa keleti felétől Délkelet-Ázsiáig és a tajgától az Indiai-óceánig fogja majd össze az eurázsiai szuperkontinenst. Az átrendeződés látványos: az idén szintén Iránnal hivatalosan is kibővült Sanghaji Együttműködés országai (India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Oroszország, Pakisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán) például területileg lefedik a bolygó szárazföldjének negyedét és összlakosságának 

több mint 42 százalékát, vásárlóerőn számított GDP-jük megközelíti a világ-GDP harmadát. 

A nagyságrend jó mutatója, hogy a tavaly a harmadik világcsúcsát megtartó Övezet és Út kezdeményezés a világ GDP-jének mintegy 40 százalékát képviseli és a benne résztvevő országokban él a Föld lakosságának háromnegyede. További előny, hogy a formálódó alternatív – eurázsiai és a globális Délhez kapcsolódó – Szövetség-rendszer alrendszereiben több olyan ország vesz részt (köztük például Algéria, India, Indonézia, Örményország, Pakisztán), amely nemzetközileg szabad vegyértéknek számít, így érdeke nem a blokkokba tömörülés, hanem az együttműködés.

Ha az ún. »nyugati világ« – a G7-ek és közülük is az angolszász országok, de leginkább az USA révén – gazdaságilag nem is veszítette el dominanciáját, hegemóniája már biztosan a múlté.

A globális katonai rangsorban az Egyesült Államokat szorosan Kína és némileg leszakadva Oroszország követi, népesség tekintetében világelsőségét Kína nemrégiben egy másik BRICS-országgal, Indiával szemben veszítette el, a bolygó demográfiai potenciálja azonban Közép-Ázsiában s még inkább Afrikában összpontosul."

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:46
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­s­­ ­­l­á­­n­­­y­­o­­k­­ ­­­v­­­á­­r­n­­­a­k­­­ ­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
Tasi János
2024. április 12. 06:16
Senkit nem érdekelnek ezek a szardarabok! Mindenki tudja róluk, hogy senkik, a Rothschild klán sameszai. Arról se dönthetnek szabadon, hogy megvakarhatják-e az orrukat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!