Kész a terv: a Pentagon tüzérséget és légvédelmet készül Ukrajnába küldeni

2024. április 19. 22:13

Amerikai tisztviselők szerint a Pentagon arra készül, hogy gyorsan jóváhagyjon egy Ukrajnának szánt fegyvercsomagot, amely a tüzérségi és légvédelmi fegyvereket tartalmaz, miközben a Kongresszus a további finanszírozásról dönt.

2024. április 19. 22:13

Nyitókép: Mustafa Ciftci/AFP

 

A Biden-kormányzat még nem hozott végleges döntést arról, hogy mekkora lesz a csomag, és mi lesz benne – nyilatkozták névtelenül amerikai tisztviselők. A védelmi minisztérium alkalmazottai azon dolgoznak, hogy összeállítsanak egy olyan amerikai fegyvercsomagot, amely gyorsan átmehet a bürokratikus folyamaton, amint a törvényt elfogadják és az elnök aláírja, mondta az egyik tisztviselő.

Az csomagot majd nagyon gyorsan eljuttatják a védelmi miniszterhez, és az egyből az elnökhöz kerülne jóváhagyásra – mondta a tisztviselő. Ez a csomag – amely a második lenne, amit az Egyesült Államok küldött azóta, hogy decemberben elfogytak a források – 

tüzérségi és légvédelmi eszközöket tartalmazna Ukrajna arzenáljának feltöltésére. Sok amerikai fegyver már most is Európa szerte raktárakban van elhelyezve, amelyeket azonnal Ukrajnába lehetne szállítani – mondták a tisztviselők. 

A Fehér Ház a múlt hónapban hagyott jóvá egy 300 millió dolláros sürgősségi csomagot, a korábbi szerződésekből származó költségmegtakarítások felhasználásával. Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, hogy mi lesz a soron következő csomagban, de csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nagyon robusztus logisztikai hálózata van, amely lehetővé teszi számukra, hogy nagyon gyorsan szállítsuk az fegyvereket, amelyek néhány napon belül Ukrajnába érkezhetnek.

A Kongresszus szombaton szavazni fog négy olyan törvényjavaslatról, amelyek 95 milliárd dollárt különítenének el Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni partnerek támogatására. A Szenátusnak még jóvá kell hagynia a segélycsomagot, mielőtt Biden aláírhatja azt.
 

Az Ukrajnának szánt közel 61 milliárd dollárból mintegy 48 milliárd dollár a Pentagonhoz kerülne, hogy finanszírozza Kijev felfegyverzését, a fegyverek feltöltését és az európai katonai műveletek kifizetését.


A törvényjavaslat 23,2 milliárd dollárt szán a hadseregnek az Ukrajnának biztosított fegyver- és felszereléskészletek feltöltésére. További 13,8 milliárd dollár jutna az Ukrajna biztonsági támogatására irányuló kezdeményezésre, hogy a Pentagon új fegyvereket vásárolhasson Kijev számára. A 11,3 milliárd dollár pedig az európai csapatműveletek fokozását finanszírozná. A jogszabály újból felhatalmazza a Pentagont arra is, hogy a katonai készletekből legfeljebb 7,8 milliárd dollár értékben meglévő fegyvereket küldjön Ukrajnába, amelyeket aztán a csomagban szereplő kiegészítő finanszírozással pótolnának.

Az Egyesült Államok vezető tisztviselői a héten hangsúlyozták, hogy Ukrajna hamarosan súlyos helyzetbe kerül, ha a Kongresszus nem fogad el további finanszírozást. Bill Burns, a CIA igazgatója szerint új amerikai fegyverek nélkül Ukrajna az év végére veszíthet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­g­­ö­s­ ­­l­­­á­n­y­o­­k­­ ­­­v­­á­­r­­­n­­­a­­k­­­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
nagycsaba
2024. április 20. 21:43 Szerkesztve
2024. április 20. 11:41 törölt felhasználó "Lakjál te jól olyan pénzből, amit úgy szereztél, hogy egymásnak uszítottál más népeket, majd fegyvereket adtál el nekik. Vagy inkább dögölj meg ezzel a gondolkodással." nagycsabatörölt felhasználó 2024. április 20. 20:41 dögölj meg anyaddal egyutt aki a vilagra szart te nyomorult proli geci. . es tanulj meg olvasni te idiota. tenyeket irtam ami sajnos igaz vagy talán nem te buta? mondtam en ,hogy egyetertek veluk vagy ,hogy igazuk van te buta? Nem de ha montam is volna akkor sincs kozod hozza te diktator nyavajas tiszteld masokat es nezetuket te fereg csoro proli te meg rosszab vagy mint ezek mert te 0 haszonért is másoknak ilyet kívánsz ők meg (sajnos!!!!- értelmezd te buta) milliárdokért
törölt felhasználó
2024. április 20. 12:41
"nagycsaba 2024. április 20. 06:55 a legokosabb orszag azert lett a leggazdagabb pedig messze a legfiatalabb mert nem a hagyomanyoknak,,kulturanak,multnak,erkolcsnek elnek. persze ezek szep dolgok de ezekkel nem lehet jollakni ." Lakjál te jól olyan pénzből, amit úgy szereztél, hogy egymásnak uszítottál más népeket, majd fegyvereket adtál el nekik. Vagy inkább dögölj meg ezzel a gondolkodással. .
törölt felhasználó
2024. április 20. 12:37
Köztudott, hogy az USA gazdasának a legnagyobb részét a fegyvergyártás és a fegyvereladás adja. Vagyis abból élnek, hogy konfliktusokat generálnak, ahová fegyvereket szállíthatnak. . .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!