Még mindig vitáznak Ukrajna és Izrael segítéséről Washingtonban

2024. április 17. 19:07

Hónapok óta egy helyben járnak az amerikai politikusok.

2024. április 17. 19:07

Nyitókép: Getty Images/Chip Somodevilla 

 

Több mint két hónappal azután, hogy a szenátus jóváhagyta a 95 milliárd dolláros biztonsági támogatási csomagot Ukrajna, Izrael és Tajvan, valamint az Egyesült Államok más indo-csendes-óceáni partnerei számára, Mike Johnson, a képviselőház elnöke hétfőn azt mondta, hogy a képviselőház a héten megvizsgálja a támogatást, de ezt különálló törvényjavaslatok formájában fogja megtenni.

A képviselőházi és szenátusi demokraták – és a Fehér Ház is – kijelentették, hogy megvizsgálják Johnson javaslatait, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a legjobb és leggyorsabb stratégia az lenne, ha a képviselőház egyben fogadná el a törvényt.

Ezt is ajánljuk a témában

Bonyolítja a helyzetet az új terv

Johnson tervét támogatták a képviselőház költségvetési, fegyveres szolgálati, külügyi és hírszerzési bizottságainak vezetői, valamint a védelmi előirányzatokkal foglalkozó albizottság elnöke is. „Nincs vesztegetni való időnk, ha a nemzetbiztonságunkról van szó. Ezen a héten el kell fogadnunk ezt a segélycsomagot” – fogalmaztak Tom Cole, Mike Rogers, Michael McCaul, Mike Turner és Ken Calvert képviselők közös nyilatkozatukban. Turner és Jim Himes demokrata képviselők, külön nyilatkozataikban sürgették, hogy a segélyeket minél előbb adják oda Ukrajnának.

Az, hogy a tervek szerint a támogatásokat különálló törvényjavaslatok formájában tárgyalják meg,

hetekkel meghosszabbíthatja az elfogadási folyamatot.

Mivel a külön álló törvényeket nemcsak az Képviselőháznak, hanem a Szenátusnak „újra” el kell fogadnia, mielőtt az a Fehér Ház elé kerülhetne.

A törvényjavaslatok szövegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan különválasztanák az Ukrajnának és az Izraelnek szánt támogatások kérdését, valamint az indo-csendes-óceáni partnereknek nyújtott segélyeket.

Az sem világos egyelőre, hogy a Ház melyik ország segítségét fogja először megtárgyalni. A republikánusok korábban már többször megpróbálták elérni, hogy az Izraelnek nyújtott támogatásokat Ukrajna segélyezése nélkül fogadják el, amit a demokraták elutasítottak.

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb káosz jöhet a Képviselőházban

Ukrajna támogatói már hosszú ideje sürgetik Johnsont, hogy engedélyezze a kiegészítő finanszírozásról való szavazást. Johnson azonban többféle indokot is felhozott a halogatásra, többek között azt, hogy az adófizetők dollárjait belföldi ügyekre kellene összpontosítani. Sok jobboldali republikánus, különösen

a Donald Trumppal szoros szövetségben állók, hevesen ellenzik, hogy további dollármilliárdokat küldjenek Ukrajnának.

Több republikánus is figyelmeztette Johnsont, amennyiben engedélyezi a szavazást Ukrajna támogatásáról, abban az esetben kezdeményezik leváltását a házelnöki tisztségből. Tavaly a konzervatívok leváltották az akkori házelnököt, Kevin McCarthyt, és három hétbe telt, mire Johnsont megválasztották.

Ezt is ajánljuk a témában

A Fehér Ház bizakodik 

Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház támogatná-e a négy különálló törvényjavaslatot, John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta, hogy a kormányzat további információkra vár. „Első pillantásra úgy tűnik, hogy a házelnök javaslata valójában segít abban, hogy segélyt adjunk Ukrajnának, segélyt Izraelnek és a szükséges forrásokat az Indo-csendes-óceáni térségbe. Csak szeretnénk több részletet megtudni” – mondta újságíróknak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:49
🍓 ️ ­­A­­ ­d­ö­­g­­­ö­s­­ ­­­l­­á­­n­­y­­o­­k­­ ­v­­­á­­­r­­n­­­a­k­­ ­r­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Aerion
2024. április 17. 20:27
EZEKHEZ képest Adolf Hitler demokrata volt.
5m007h 0p3ra70r
2024. április 17. 20:09
Érthető. Nem akarják elkapkodni.
Akitlosz
2024. április 17. 20:06
Miközben pénzük nincsen. Az államadósság már kezelhetetlenül magas. Sohasem fogják visszafizetni névértéken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!