Olaszországban Meloniék engedélyezik, hogy az életpárti aktivisták bemenjenek az abortuszklinikákra

2024. április 17. 11:14

Beléphetnek ezentúl az abortuszklinikákra az életpárti aktivisták Olaszországban, az ellenzék kiakadt.

2024. április 17. 11:14
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök

Fotó: Riccardo de Luca/ Anadolu/AFP

Engedélyezi az életpárti aktivistáknak Giorgia Meloni kormánya Olaszországban, hogy bemenjenek az abortusz-konzultációs klinikákra – írja a Guardian. Az ellenzék a női jogokra hivatkozva tiltakozik.

Az abortusz 1978 óta legális Olaszországban, Meloni pedig azt ígérte, nem változtat ezen. Az erősen baloldali Guardian arra panaszkodik, hogy 2021-ben a nőgyógyászok 63 százaléka nem volt hajlandó abortuszt végrehajtani vallási vagy morális meggyőződéséből.

A Guardian szerint az intézkedés a Meloniék által jóváhagyott azon csomag részét képezi, amelyet az EU járvány utáni helyreállítási alapjából finanszíroznak, amelynek Olaszország a legnagyobb kedvezményezettje, és amelyet kedden bizalmi szavazáson terjesztettek az alsóház elé. Az intézkedéscsomag várhatóan a szenátusban is kényelmesen átmegy.

Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a kormánynak nem áll szándékában megváltoztatni a törvényt, és 

„nem szabad kriminalizálni azokat, akik ellenzik az abortuszt”. 

Hozzátette: „mindig is támogattuk a lelkiismereti szabadságot az ilyen jellegű kérdésekben. Úgy vélem, mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját meggyőződése és lelkiismerete szerint viselkedjen.”

Elly Schlein, a balközép Demokrata Párt (PD) vezetője szerint az intézkedés „súlyos támadás a nők szabadsága ellen”. Silvia Roggiani, a PD egyik képviselője pedig azt mondta, az „a nők szabadsága ellen irányuló súlyos támadás”: „a jobboldal továbbra is nosztalgikus természetét, obskurantizmusát és patriarchális látásmódját mutatja meg azzal, hogy minden módon megpróbálja csorbítani a nők jogait. Ez szégyenletes.”

A szavazás előtt Jacopo Coghe, a Pro Vita, Olaszország legnagyobb abortuszellenes szervezetének szóvivője azt nyilatkozta az olasz médiának, hogy a szervezetnek nem áll szándékában belépni az abortuszkonzultációs klinikákra. Hozzátette viszont, hogy a klinikáknak 

„vissza kellene térniük eredeti funkciójukhoz, hogy segítsenek a nőknek konkrét alternatívát találni az abortuszra”.

Elmondta, hogy a Pro Vita fő tevékenységi területe a „közvélemény tudatosítása és politikai befolyásolása országos kampányokkal”. A csoport gyakran bonyolít le abortuszellenes plakátkampányokat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. április 17. 14:43
Egyáltalán: csak FOGALMAZÁS gátlás van ? :-)
survivor
2024. április 17. 14:42
Még mindig nem ismerik a nők a KOTONt és a FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁt..
P_F_Juli
2024. április 17. 14:13
„nem szabad kriminalizálni azokat, akik ellenzik az abortuszt”. majd hozzátette: „mindig is támogattuk a lelkiismereti szabadságot az ilyen jellegű kérdésekben." Nagyon úgy látszik, hogy egyre több kérdésben és egyre több helyen közeledik a kijózanodás pillanata. Ehhez háború és a napjainkra jellemző társadalmi összeomlás rémképének kellett eljönni. Nem vagyok azért túlzottan optimista, mivel a bolsevik-liberális eszmék mindig csak nyugvópontra térnek, hogy utána megerősödve újra felszínre törjenek, csak az ideális pillanatra várva. A jakobinusok, bolsevikok, liberálisok az élő példa rá.
letsgobrandon-2
2024. április 17. 13:04
Elly Schlein, a balközép Demokrata Párt (PD) vezetője szerint az intézkedés „súlyos támadás a nők szabadsága ellen” ------------- a kilincsorrú kommunista okádék szereti az emberölést
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!