Még idén leköszön, de azért utoljára még beszólt az Orbán-kormánynak Trump párton belüli kritikusa

2024. május 18. 17:38

Mitch McConnell republikánus vezető szerint a magyar kormány épp azokkal a hatalmakkal barátkozik, amelyek biztonsági fenyegetést jelentenek a nyugati szövetségi rendszerre, amelynek Magyarország is a része.

2024. május 18. 17:38
Maráczi Tamás

Nyitókép: Mitch McConnell sajtótájékoztatót tart Washington DC-ben 2024. május 8-án  /  fotó: Allison Bailey/ NurPhoto via AFP

Váratlan kritika érkezett a magyar kormányhoz: az amerikai Republikánus Párt szenátusi frakcióvezetője magyar idő szerint pénteken mondott beszédében éles kritikát fogalmazott meg Magyarország Kína- és Oroszország-politikáját illetően a washingtoni szenátusban.

Mint Mitch McConnell a NATO-n belüli kínai befolyásról szóló felszólalásában fogalmazott, a magyar kormányfő a Hszi-látogatáson a Kínai Népköztársaságot az EU-n kívüli legfontosabb kereskedelmi partnerének nevezte, a felek pedig kapcsolatukat átfogó stratégiai partnerségnek nevezték. Mindezt akkor, amikor a szenátor szerint a NATO európai tagországai éppen tudatosítják, hogy

mit jelent az orosz agresszió jelentette biztonsági fenyegetés, valamint milyen rendszerszintű riválisként jelenik meg Kína.

Eközben a magyar kormány megengedi a kínai rendfenntartóknak, hogy magyar földön elhallgattassák a másként gondolkodókat, és Magyarország volt az első európai ország, amely csatlakozott a pekingi Övezet és út kezdeményezéshez, amelyből más kormányok, mint például a Giorgia Meloni vezette Olaszország kilépnek.

Mitch McConnell felhívta a figyelmet, hogy 

az amerikai kérés ellenére Magyarország utat engedett a Huawei terjeszkedésének, 

és a kínai kommunikációs óriáscég beépítette a kínai technológiát az ország 5G hálózatába. Míg más európai államok nagy összeget költöttek arra, hogy távol tartsák rendszereiktől a Huaweit, addig Magyarország a kínai cég regionális logisztikai bázisa lett.

A kínaiak budapesti befolyásának növekedésével kapcsolatos információk mindenkiben fel kell kapcsolják a vörös jelzést, aki komolyan aggódik a Kínával folytatott stratégiai verseny miatt” – fogalmazott a konzervatív szenátor, hozzátéve, hogy a republikánusoknak nemcsak szövetségeseik értekeit, de közös érdekeit is meg kell vizsgálniuk. „Miközben küzdenek az EU bürokratáival Brüsszelben, 

Magyarország vezetői összehaverkodtak Amerika legnagyobb stratégiai ellenfeleivel

- folytatta a frakcióvezető, Donald Trump egyik legnagyobb pártbeli bírálója. 

Annak ellenére, hogy Mitch McConnell szerint a volt elnök „erkölcsileg felelős” az amerikai Capitoliumban kitört zavargásokért, később mégis csak beállt Trump mögé, támogatva az elnökjelöltet. Lehet, hogy mindehhez hozzájárult, hogy utóbbi feltörölte kritikusával a földet, kijelentve, hogy McConnell egy „mogorva és mosolytalan” politikai figura.

A republikánus politikus szerint Magyarország önként lett a kommunista Kína lábtörlője Európában, és NATO-tagként odadörgölődzik az orosz neoszovjet imperialistákhoz, innen egy lépés lehet szerinte, hogy Iránba küldenek kereskedelmi tárgyalóküldöttséget, illetve név nélkül utalva arra, hogy Mahmúd Ahmadinezsád budapesti előadásával Magyarország legitimizálja a világ első számú terrorfinanszírozó államát.

A republikánus vezető szerint 

Amerika érdeke az, hogy megerősítse a kollektív védelmet az orosz, kínai és iráni fenyegetés ellenében. 

Eközben a magyar kormány akadályozta Svédország NATO-csatlakozását, és akadályozza az európai erőfeszítéseket Ukrajna megsegítésére. „Magyarország három, biztonságunk és jólétünk aláásására törekvő hatalom metszéspontjában áll” – szögezte le Mitch McConnell, aki az év elején jelentette be, hogy  2024 végén visszavonul a szenátusi munkából.

--

 

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­k­­e­­­l­­d­­ ­a­­­ ­­s­z­­­e­x­i­­­ ­­­p­u­­­n­­c­­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Lajoss
2024. május 19. 11:09
Minden szava igaz. A csüngőhasú egy szarházi.
verkez
2024. május 19. 08:17
Mert fenyegetésre csak erőszak lehet a válasz, ugye?
Kovács Ubul
2024. május 19. 07:01
"Váratlan kritika érkezett" - oszt nehogy meglepődjetek majd a hírhedten kínabarát Trump lépésein. A jenkik érthetően elmondták: náluk a nemzeti érdek pártokon felül áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!