Eu-csúcs: Orbán megvétózta a ukránoknak szánt extra pénzeket

2023. december 15. 07:34

Jövőre visszatérünk a kérdésre az Európai Tanácsban, megfelelő előkészítés után – tette hozzá a miniszterelnök.

2023. december 15. 07:34
null

Ahogy azt korábban megírtuk, szerdán megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett brüsszeli csúcstalálkozója, amelyen az Európai Tanács tagjai megbeszélést folytattak Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, az Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatásról és az ország uniós csatlakozásának kilátásairól – írta meg a Magyar Nemzet.

Az uniós csúcs hajnali ülésének tapasztalatait Orbán Viktor a közösségi médiában osztotta meg.

Az éjszakai műszak összefoglalója: Vétó az Ukrajnának szánt plusz pénz ellen, vétó a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatára. Jövőre visszatérünk a kérdésre az Európai Tanácsban, megfelelő előkészítés után

– tette közzé a miniszterelnök az X felületén.

A magyar kormányfő vétójára Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is reagált kilépő nyilatkozatában. Egy újságíró arról kérdezte, hogy hogyan tervez felülkerekedni Orbán vétóján.

„Nézzék, úgy érzem, hogy ezen a találkozón hatalmas lépést tettünk a helyes irányba, és ismét mindenkit megleptünk, mert képesek voltunk – rekordidő alatt – erőteljes döntést hozni a bővítésről, különösen Ukrajnában” – felelt Charles Michel, majd hozzátette, hogy az Ukrajna támogatásáról szóló tárgyalási csomag kérdésében is nagy lépés, hogy 26 tagállam hozzájárulását meg tudták szerezni. Az elnök azonban nem beszélt arról a régóta tárgyalt témáról, hogy sok tagállam elbújik a magyar vétók mögé, annak előnyeit kiélvezve. Egy arra irányuló kérdésre, hogy erősebb lenne-e az EU 26 tagállammal – Magyarország nélkül – elmondta, hogy szerinte erősebbek 27-en és az ilyen tárgyalások mindig komplexek.

„Van még időnk, Ukrajnának van még pénze a következő hetekre” – értékelt Mark Rutte holland kormányfő is.

Orbán Viktor bejegyzését itt tekintheti meg:
 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WolfFüli
2024. január 31. 12:00
HAJRÁ VIKTOR HAJRÁ MAGYAROK ISTEN ÁLDÁSA KISÉRJE
Csigorin
2023. december 15. 22:29
na azert csak meglett az a veto ahol tenyleg kell, helyes!
Balogh21
2023. december 15. 16:06
Ebben a helyzetben ez zsenialis huzas volt Orban Viktor reszeröl, de sajnos ez az altala is kivanatos (teljes) celt nem erte el! Elerhetne a jövöben is sok EUROPARA vonatkozo vitatott temaban is teljes sikert, ha titkosan szavaznanak! Jeleskedjen mindenki a vita soran, de szavazzonak titkosan!! Nem bujhatnanak az OBAN hatamöge!! Mindenki a belatasa szerint szavazna, akkor is ha meg se mukkan a vitaban! Emberileg erthetö, ha olyan a kormanyuk amilyen... TITKOS SZAVAZAST AZ EU TANACSABAN!!!
Dixtroy
2023. december 15. 12:14
"Az éjszakai műszak összefoglalója: Vétó az Ukrajnának szánt plusz pénz ellen, vétó a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatára. Jövőre visszatérünk a kérdésre az Európai Tanácsban, megfelelő előkészítés után – tette közzé a miniszterelnök az X felületén." Öizé, nem úgy volt, hogy nincs is vétó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!