Liszt „sötét fejezet” Wagner családjában

2011. január 18. 11:21

Nike Wagner Liszt Ferenc szépunokája, a weimari művészeti fesztivál vezetője szerint családja kevés figyelmet szentel Liszt Ferencnek, aki Richard Wagner apósa volt.

2011. január 18. 11:21

Liszt Ferenc szépunokája elmondta: „Sajnos ki kell jelentenünk, azok a leszármazottak, akik gondoskodnak a bayreuthi ünnepi játékokról, nem akarják törleszteni a Wagner család adósságát Liszt felé”. A 65 éves Nike Wagner sajnálja, hogy a Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulójáról megemlékező nagyszabású ünnepi koncertet nem Bayreuthban tartják. 2011 egyben Liszt halálának 125. évfordulója is. A weimari művészeti fesztivál vezetője úgy véli, családjában sokaknak „sötét fejezet” Liszt: szerinte a Wagner család kevésre tartotta és tartja Liszt zenéjét. Egyedül a család lázadóiként ismert Friedelind és Gottfried ismeri el azt.

A két zenészóriás leszármazottja szerint mindez Liszt lányának, Cosimának bonyolult viselkedésében rejlik. Cosima a híres karmester és zongorista, Hans von Bülow felesége volt, amikor 1863-tól egyre elmélyülő szerelem szövődött közte és Richard Wagner között. Szerelmükből 1865-ben egy kislány született, akit azonban még Isolde Bülow néven anyakönyveztettek. Később, amikor Cosima végleg elhagyta a férjét és Wagnerhez költözött, még két gyermekük született. Nike Wagner szerint amikor Cosima feleségül ment Liszt barátjához és segítőjéhez, Richard Wagnerhez, csak a férje körüli kultusz megteremtésével foglalkozott.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!