Réthelyi megvédte Spirót és Kertészt

2011. május 04. 12:56

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter úgy védte meg az érettségi feladatok között szereplő Spiró Györgyöt és Kertész Imrét, hogy azzal érvelt: „Thomas Mann homoszexualitása ellenére maradt bent az irodalmi kánonban”.

2011. május 04. 12:56

A jobbikos Németh Zsolt a parlamenti honlapon arra kérdezett rá, tesz-e konkrét lépéseket a kormány azért, hogy „a magyarellenes, gyűlölködő írók ne szerepelhessenek többet az érettségi tételek soraiban”. A jobbikos politikus Spiró Györgyöt és Kertész Imrét sorolja ide, előbbitől egy sort idéz – „Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint, fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból” –, utóbbiról azt írta, hogy „elhíresült interjújában botrányos képet festett Budapestről, majd kérte, hogy őt magát ne minősítsék magyarnak.”

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azonban válaszában rámutatott, „A kormány sem ért egyet a kortárs írók idézett kijelentéseivel, de nem kíván semmilyen színű diktatúra politikai alapú művészválogatásának örököse lenni.” Hozzátette: „Időt kell adni, hogy elváljon az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték – mindkét téren az értéktelenség – pillanatnyi történelmi érzékenységünktől, amikor arról születik döntés, mely írók szerepelhetnek az érettségi tételekben”.

„Benne marad a kánonban Németh László szovjetunióbeli úti beszámolója ellenére, Bartók 19-es szerepvállalása ellenére, Thomas Mann homoszexualitása ellenére, József Attila kommunista párttagsága ellenére, s folytathatnánk a sort” - szögezte le Réthelyi.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trust
2011. május 05. 07:02
„Benne marad a kánonban Németh László szovjetunióbeli úti beszámolója ellenére, Bartók 19-es szerepvállalása ellenére, Thomas Mann homoszexualitása ellenére, József Attila kommunista párttagsága ellenére, s folytathatnánk a sort” És ezek közül ki tagadta meg magyarságát?
kaffogó hebrencs
2011. május 05. 01:14
Bogár László elmagyarázza, hogy az új alkotmányt a zsidók írták, és amikor "pusztító világerőről" beszél, az a zsidózás egy emészthetőbb formája. http://www.youtube.com/watch?v=s6TNqs-4o_o&feature=related Szabó Albert olvasása nélkül nem is értenénk, miért mond ilyeneket.
nobodri
2011. május 04. 17:23
Spiró György: Jönnek Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint, fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból, csönd van. Senki se pisszen. Alantról kevéske hűlt költő csontujja int. Ó, ha gyilkolni szabadna újra, csámcsogva, hersegve szívnák a vért - miért is? ki tudja. Trianonért? - mered pár utcanév pici csontujja. Ez olyan klima: itt folyton beborul, ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen, hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél, és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek, hogy bebizonyítsuk: nemcsak a szemetek tudnak magyarul. Nekem szimpla hazaárulásnak tűnik,vagy csak a gazdaország népét gyalázza...
röviden
2011. május 04. 17:11
Az fel sem merült, hogy Thomas Mann szexuális hajlamának felemlegetése az egyéb ügyekben lelkesen buzizó Jobbiknak szóló ironikus kitétel csupán? Ha vannak is antipatikus megnyilvánulásai, Spiró jól ír, Kertész meg... nos , ő Kertész. Valakit tanulmányozni nem egyenlő azzal, hogy egyet is kell vele érteni. Még középiskolás fokon se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!