Hemingway az FBI miatt lett öngyilkos?

2011. július 05. 10:33

Közeli barátja szerint az állandó FBI-megfigyelés kergette öngyilkosságba a Nobel-díjas írót. A.E. Hotchner a New York Timesban megjelent írásában bevallotta, annak idején „sajnálatosan rosszul mérte fel”, hogy Ernest Hemingway mennyire tart a szövetségi nyomozóktól.

2011. július 05. 10:33

A.E. Hotchner, Ernest Hemingway egyik közeli barátja a New York Timesban írta: „Azzal, hogy az FBI kubai kapcsolatai miatt figyeltette az írót, lényegesen hozzájárult szenvedéseihez és öngyilkosságához”.

Az FBI 1983-ban hozta nyilvánosságra azt a 127 oldalas dossziét, amelyet az 1940-es évektől vezetett Hemingwayről. Az írásokból egyértelműen kiderül, hogy J. Edgar Hoover ügynökökkel figyeltette az írót. Hotchner Hemingway szavait idézi erről: „A legpokolibb pokol. Átkozott pokol. Mindent bepoloskáztak. Ezért használjuk Duke autóját. Az enyémben poloska van. Mindent lehallgatnak. Nem használhatom a telefont. A postát is felbontják”.

A Nobel-díjas író halálának 50. évfordulója alkalmából közölt írásban Hotchner bevallotta, annak idején „sajnálatosan rosszul mérte fel”, hogy barátja mennyire tart a szövetségi nyomozóktól. Az író végül a minnesotai Mayo Kilinikára került, ahol elektrosokk-kezelést kapott, majd amint hazatért Ketchumba, kedvenc puskájával főbe lőtte magát.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thomas Müller
2011. július 05. 11:55
Lám, olykor a kommunisták is megkapják méltó büntetésüket.
barom segédmunkás
2011. július 05. 11:41
Ellentmondásos figura volt és írói munkásságát nagyra tartva is nem kerülte el önmaga által beteljesített sorsát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!