Arcfelismerő szoftvert mindenkinek!

2015. december 30. 17:00

Az arcfelismerést egyelőre inkább csak laborokban, kutatóműhelyekben használják. Hamarosan viszont okostelefonunkra kerülnek az érzelmeinkben, arckifejezésünkben olvasó alkalmazások.

2015. december 30. 17:00

Az arcfelismerő szoftverek mai tudománya egyszerű fényképek egymáshoz rendeléséből áll. Komolyabb munkára egyelőre nem képesek, mert túl sok számítást kell végezniük hozzá.

A Carnegie Mellon Egyetem (CMU) Emberi Érzékelés Laboratóriumának kutatói februárban más kutatók számára is elérhetővé teszik fejlett arckép-elemző szoftverüket, az IntraFace-t. Ez a szoftver már elég gyors és hatékony ahhoz, hogy az appot okostelefonra lehessen telepíteni, ami komoly eredményekhez vezethet az arckifejezés-elemzés automatizálásában.

Demókból megtudhatjuk, hogy az IntraFace hogyan azonosít arcjegyeket, érzelmeket. A Duke Egyetemen orvosi kutatásokra használják, autizmusra utaló arckifejezéseket tanulmányoznak vele. Egy másik potenciális alkalmazás a sofőr megfigyelése vezetés közben. Az app megmondja, mikor szórakozott, mikor kevésbé koncentrált. Vállalatok megállapíthatják, hogyan reagálnak termékeikre a fogyasztók – „csak” olvasni kell az arcukban.

Fernando De la Torre, CMU-professzor és kollégái az IntraFace-t gépitanulás-módszerekkel gyakoroltatták arcjegyek követésére, majd az általános ismereteket személyekre alkalmazó algoritmust fejlesztettek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!