Biztonsági szakértők szerint könnyen meghekkelhtő az internetes szavazás

2016. január 30. 14:00

Az online szavazás gyakran merül fel a novemberi amerikai elnökválasztással kapcsolatban. Több biztonsági szakértő viszont ellenzi.

2016. január 30. 14:00

Kalifornia államban több javaslat hangzott el az online szavazás bevezetésére, de a héten San Franciscóban rendezett Enigma 2016 cyberbiztonsági konferencián sok szakértő és választási specialista figyelmeztetett: a technológia távolról sem hekkelésbiztos.

„Képzeljük el, mi történne, ha egy rivális ország hekkerei belenyúlnának, és megváltoztatnák az elnökválasztás kimenetelét. A szavazólapoknak tényleg titkosaknak kell lenniük” – nyilatkozta J. Alex Halderman, a Michigan Egyetem tanára.

Hangsúlyozták azt is, hogy az utóbbi két évtizedben sokszor kíséreltek meg ellenőrizhető és biztonságos online szavazórendszereket fejleszteni, de mindegyik megbukott. Halderman és diákjai sikeresen trükköztek meg párat, köztük az ausztráliai Új Dél-Walesben tavaly használt iVote-ot is. Pár nap alatt telepítettek rá egy szavazatlopó malware-t.

„Az internetes szavazás tényleg rossz ötlet. Egyelőre nem sikerült megoldani olyan fontos kérdéseket, mint a hitelesítés, malware-ek kezelése, teljes titkosság garantálása, és a szavazók sem tudják ellenőrizni a szavazatukat” – jelentette ki Vanessa Teague, a Melbourne Egyetem tanára.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!