Sakkozzunk a Facebookon!

2016. február 08. 13:51

A Facebook csevegőfunkciójában és a Messenger alkalmazásban is létezik egy titkos sakkjáték.

2016. február 08. 13:51

A Facebookon nem sakkozni szoktunk, és nem valószínű, hogy akarunk, de ha mégis rászánnánk magunkat, van rá lehetőség, mert titkos sakkjátékot építettek közvetlenül a közösségi hálózat chatfunkciójába és a Messenger app-be.

Egyszerűen kezdjünk beszélgetést egy barátunkkal, és a kezdéshez gépeljük be, hogy „"@fbchess play.” Ezt követően szabvány algebrajeleket használva mozgatjuk a bábukat.

Minden egyes utasítást a „"@fbchess” begépelésével kezdjünk, például a „@fbchess Pe4”-gyel az egyik gyalogot mozgatjuk E4-re. Ha elakadtunk, a „@fbchess help”-et kell beütnünk.

A szabályok egyszerűek: K a király, Q a királynő, B a futó, N a ló, R a bástya, P a gyalog. Amikor pontosítjuk, hogy melyik bábut mozgatjuk, az utasításban megadhatjuk a pozícióját („Nbd2”: a futóval a d2-re lépünk). Az „x”-szel ütünk le egy bábut, az „=” a gyalog királynőre cserélése, az „0-0-0” a rosálás.

A játszmát a „@fbchess resign”-nal fejezhetjük be, az állást a „@fbchess stats”-szal nézhetjük meg. Dönthetünk arról is, hogy mely színt választjuk. Ha nem tesszük meg, akkor a rendszer automatikusan kiosztja valamelyiket.

Egyelőre nem tudni, mióta létezik a sakkfunkció, az első ráutaló jel 2015. decemberi.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2016. február 09. 10:19
Itt biztosan nem sakkozok. A francnak sincs kedve "rejtjeleket" begépelni.
Riwen
2016. február 09. 10:19
Adóbevallást még nem lehet a Facebookon elkészíteni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!