2016 feltörekvő technológiái

2016. június 28. 11:29

Az új technológiák soha nem látott tempóban érkeznek, azzal az ígérettel, hogy megoldhatóak lesznek a világ legsürgetőbb problémái: például a víz- és élelmiszerbiztonság, a fenntartható energia és a személyre szabott orvoslás.

2016. június 28. 11:29
Meta-Council on Emerging Technologies

1. Nanoszenzorok és a Nanodolgok Internete – Mivel a Dolgok Internete 30 milliárd eszközt fog összekötni 2020-ra, a legizgalmasabb terület most az olyan nanoszenzorok fejlesztése, amelyek képesek az emberi testben keringeni, vagy be lehet ágyazni őket az építőanyagokba. Ha összekötik őket, a Nanodolgok Internetének hatalmas hatása lehet az orvoslás, az építészet, a mezőgazdaság és a gyógyszergyártás jövőjére.

2. Következő generációs akkumulátorok – A megújuló energiák elterjedését visszatartó legnagyobb akadály, hogy a kínálat találkozzon a kereslettel. Az energiatárolás legutóbbi fejlesztései a nátrium-, alumínium és cink-alapú akkumulátorokkal megvalósíthatóvá tesznek olyan minihálózatokat, amelyek akár egész falvaknak nyújthatnak állandó, tiszta, megbízható energiaforrást.

3. A Blockchain – Sok szó esett már a Bitcoin mögött álló, szétosztott elektronikus főkönyvről. Csak 2015-ben több mint egymilliárd dollárt fektettek a technológiába, így a blockchainnek hamarosan komoly gazdasági és társadalmi hatása lehet, és alapvető változásokat hozhat a piacok és kormányok működésében.

4. 2D anyagok – A grafén a legismertebb egy atomnyi vastagságú anyag, de nem az egyetlen. A csökkenő előállítási költségek azt jelzik, hogy az ilyen anyagok teret nyerhetnek rengeteg helyen, a víz- és levegőszűrőktől kezdve a viselhető technológiákig és az akkumulátorokig. (…)

8. Nyílt MI ökoszisztémák – A nyelv felfogását, a társadalmi tudatosságot segítő algoritmusok fejlődése, illetve a sosem látott elérhető adatmennyiség hamarosan lehetővé teszi, hogy okos, digitális asszisztensek segítsenek egy sor feladatban: például pénzügyeink rendbentartásában, egészségünk megőrzésében és ruhaválasztásunkban.

9. Optogenetika – Nem újdonság a fény és a színek használata az agyi neuronok tevékenységének nyomon követésére, de a legújabb fejlesztések lehetővé teszik, hogy a fényt mélyebbre juttassuk az agyszövetbe - ez pedig az agyi rendellenességekben szenvedők kezelésében nyújthat segítséget.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2016. július 08. 13:28
A digitális állam mindíg sérülékeny és amig béke van a szövetségeseink is lopnak tőlünk mindent nemzetbiztonságra hivatkozva ha hááború lenne akkor meg tönkretennék az egészet. A privátszféra teljes lebontásáért se rajongok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!