Távolról támadták a Teslát

2016. szeptember 23. 08:30

Kínai információbiztonsági szakértők bebizonyították, hogy egyes Tesla modellek viszonylag könnyen megtámadhatók.

2016. szeptember 23. 08:30

A Tesla Motors a cyberbiztonságra legjobban ügyelő autógyártók egyike, sok honlaphoz hasonlóan a cégnek is van a hibák bejelentéséért a felhasználót anyagilag honoráló programja (bug bounty program), de az autók szoftvere ennek ellenére sem hibamentes.

A kínai Tencent techcég kutatói több támadható pontot találtak a szoftveren. Távolról tudták irányítani a központi kijelzőt, a fékrendszert, az ajtózárat és a napfénytetőt. Ráadásul a jármű – speciális komputerei közti kommunikációt biztosító – területi irányító hálózatához (controller area network, CAN) is hozzáfértek.

„A Tesla Model S különféle változatainak ellenőriztük a támadási vektorait. Úgy tűnik, más modellek érintettek” – nyilatkozták a Tencent Biztonsági Labor szakemberei.

Bemutató videót vettek fel a parkolás és vezetés közben egyaránt kivitelezhető támadásról: laptopról nyitották ki a leparkolt autó napfénytetejét, aktiválták a kormányt, elmozdították a vezetőülést, kontrollálták a műszerfalat és a központi kijelzőt, hatástalanították a zárakat.

A második bemutatón parkolóban, lassú vezetés közben hackelték meg a járművet: bekapcsolták az ablaktörlőt, kinyitották a csomagtartót, elhajlították a visszapillantó tükröt. Mindezeknél azonban veszélyesebb, hogy 20 kilométerről fékezésre kényszerítették az autót.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2016. szeptember 24. 09:59
Az ember eldobja az agyát. A Teslasok megcsinálták... megcsinálták, hogy olyanná tették a rendszerüket, hogy az interneten keresztül úgy meg lehessen hackelni a kocsijukat, hogy az halálos balesethez vezethet. Nincs új a Nap alatt. Még a szuperbiztonságosnak igért Tesla rendszerét is meghackelhetik, akárcsak bármi mást. Nyugodtan számíts rá, hogy még rengeteg ilyen sebezhetőség lesz az ilyesmi autókban. Elég csak egy honlapot meglátogatni. Éppen ezért ezt el kell kerülni. Ugye a kényelem nem ér annyit, hogy a családod életét kockáztasd? Ideje azt a hozzáállást elfelejteni, hogy amit kitalál egy techcég az biztos jó és követni kell mindenképpen. Nem kell. A technika sebezhető, ezért nem szabad mindent rábízni, legalábbis hálózatba kötve nem.
Akitlosz
2016. szeptember 23. 18:27
Ami még ennél is nagyobb veszély, hogy így az autó és/vagy ami benne van könnyen lopható. Kulcs nélkül nyitották az ajtót távolról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!