Elhunyt a világ legidősebb űrhajósa

2016. december 09. 09:40

John Glenn volt az első amerikai, aki körberepülte a Földet, mindezidáig ő a legidősebb is, aki a világűrben járt. 95 évesen érte a halál.

2016. december 09. 09:40

Meghalt John Glenn, az első amerikai űrhajós, aki Föld körüli pályán végrehajtott keringést teljesített. 95 éves volt. Glenn volt az igazi példakép, az igazi amerikai hős. Megszállott pilóta volt, nevéhez számos rekord köthető. Szuperszonikus géppel először ő repült át Los Angelesből New Yorkba. Aztán ő volt az első amerikai, aki körberepülte a Földet. És mindezidáig ő a legidősebb is, aki a világűrben járt, 1998-ban 77 évesen.

A híres Mercury-hetes legénységének ő volt az utolsó élő tagja, aki már akkor kitűnt a többiek közül, hogy nem ivott, nem dohányzott és nem káromkodott, nem voltak botrányos nőügyei. Büszke volt arra, hogy űrhajós lehetett. Repülésükről Az igazak címmel könyv és később film is készült.

A repülés után politikusként szolgálta hazáját. 1974-től 1999-ig volt Ohio szenátora. 2012-ben megkapta az Egyesült Államok legmagasabb, civileknek adható kitüntetését, az Elnöki Szabadságérmet – tudósít az Euronews.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. december 12. 16:22
Megszületett a világ legfiatalabb csecsemője.
Akitlosz
2016. december 12. 16:22
"aki már akkor kitűnt a többiek közül, hogy nem ivott, nem dohányzott és nem káromkodott, nem voltak botrányos nőügyei." Ezt én mind tudom, mégsem vagyon űrhajós. Azért ahhoz ezeknél az egyszerű dolgoknál jóval több kell. Például nem ártott hozzá amerikainak lenni. Az űrhajóssághoz először is kell egy olyan ország, amelyik képes embereket az űrbe juttatni és ilyen ország ma is csak 3 van, Glenn korában meg csak 2 volt.
hátakkor
2016. december 12. 16:21
Mindig erre vágytam. Keményen élni és fiatalon jóképűen meghalni.
motoros
2016. december 12. 16:21
Mit számít, hogy a legidősebb volt? A kutya nem foglalkozott vele. Talán azért, mert tisztességes ember volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!