Pszichedelikus bulik és sorkatonaság – mit tudunk a fesztiválról, ahol közel 300 embert mészárolt le a Hamász?

2023. október 09. 18:08

Régóta köztudott, hogy Izraelben erőteljesen jelen van a goa-szubkultúra, amelynek kialakulása pszichológiai szempontból szoros összefüggésben áll az ott élő fiatalok hadkötelezettségével és háborús élményeivel.

2023. október 09. 18:08
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy arról részletesen hírt adtunk, Izrael történetének egyik legsötétebb napját élte át szombaton: az országot precedens nélküli támadás érte, amely során több száz embert gyilkoltak meg, közel 2000 ember megsebesült, és a hírek szerint több tucat civilt (köztük gyerekeket is) és katonát tartanak fogva a Gázai övezetben túszként. 

Azt is megírtuk, hogy a legnagyobb mészárlás egy – a Gázai övezethez közeli – sivatagi zenei fesztiválon történt, 

ahol az Izraelre rontó Hamász-erők közel 300 embert gyilkoltak meg.

A legfrissebb információk szerint a rakétázás reggel fél hét körül kezdődött, legalábbis ezt állítja egy Tal Gibly nevű szemtanú az esetről. Harminc perccel később ő és több száz másik fesztiválozó már lélekszakadva rohant szerteszét a sivatagban, amikor a gázai fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. Szemtanúk beszámolói szerint a Hamász-terroristák furgonokkal, katonai egyenruhába öltözve érkeztek. A fesztiválozók megpróbáltak elmenekülni: rohantak a sík, sivatagi terepen, hogy az autóikba üljenek és elhajtsanak, de mindenhol fegyveresekkel teli dzsipek álltak, amikből az autókat és a menekülőket lőtték, így sokan kiszálltak gépjárműveikből, és inkább futni kezdtek.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy, a Reutersnek nyilatkozó szemtanú például el akart hajtani az autójával, amikor is egy másik kocsi belerohant. Egy fiatal férfit ült a másik autóban, aki azt mondta neki és a barátjának, szálljanak át az ő kocsijába. Így is tettek, majd

a fiatal férfit valaki közvetlen közelről lelőtte.

A nő is halottnak tettette magát: addig feküdt mozdulatlanul az autóban, amíg az izraeli katonák ki nem mentették. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint a fesztivál területén nagyon sok összeroncsolódott, kiégett autó maradt. A beszámolók arról szólnak, hogy szabályos mészárlás történt a sivatagban: a Zaka izraeli mentőszolgálat elmondásai alapján később több mint 260 holttestet találtak a fesztivál helyszínén. Néhány résztvevőt túszul ejtettek, a közösségi médiában közzétett videókon pedig látható, amint fegyveres fogva tartóik elragadják őket. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy azt is megírtuk, egy izraeli lap interjút közölt egy orvossal, aki a fesztivál helyszínén járt a mészárlás után. 

Elmondása szerint az összes kollégáját, illetve az általuk kezelt sebesülteket is meggyilkolták.

Az egyikük úgy döntött, hogy kimegy a mentőautójával elsősegélyt nyújtani a szabadba, pedig ez ellentétes az előírásokkal – fejbe lőtték. Megölték a sebesülteket, akiket kezeltünk. Még mindig nem tudom megemészteni. Nem hiszem el, hogy a halált kellett felírnom a barátom kórlapjára” – mondta az orvos.

 

Pontosan milyen zenei fesztivál volt a sivatagban?

A szóban forgó zenei fesztivál egészen pontosan egy goafesztivál – vagy másik nevén psytrance (azaz pszichedelikus trance) fesztivál – volt, amelyet a Gázai övezettől alig néhány kilométerre, a Negev-sivatagban tartottak. 

A Supernova fesztivált minden évben a zsidó vallásban jelentős szukkót ünnepére időzítik, 

így a buli a múlt hétvégén péntektől vasárnap estig tartott (volna).

Ahogy a korábbi években, idén is Izrael minden részéről, illetve külföldről is érkeztek fiatalok a trance és rave profilú fesztiválra. A mostani ráadásul a híres brazil psytrance fesztivál, a Universo Paralello (azaz Párhuzamos Univerzum) goafesztivál első izraeli helyszíne is volt egyben. 

A fesztivált főleg fiatalok látogatták, akik azért voltak ott, hogy – miként a fesztivál honlapján olvasható – „megtapasztalják a belső nyugalmat, békét és harmóniát”.

Mi az a goa és mi az a psytrance?

A goatrance kialakulásának kezdetei az 1990-es évekre tehetőek, ám a kultúra sokkal messzebbre nyúlik vissza az időben, pontosan az 1960-as évek végére. Ekkoriban a hippikorszak gyermekei azt a gondolatot próbálták továbbépíteni, hogy a természettel harmóniában élve folytassák azt a megkezdett életformát, melyet Woodstock elindított (Azaz a „Make Love, not War!” életszemléletet). 

Ekkoriban Goa – India egy tengerparti állama – lett a kalandvágyók és rocksztárok egyik fő célpontja, ahol keresték azt a szabadságot, melyet anno Woodstock adott. Az 1980-as évekig szépen virágzó kommunák alakultak ki Goán, melyek a saját szabályaik szerint, és a nyugati életmódtól teljesen eltérően éltek. 

Az 1990-es évek elején beköszöntött Goán is az elektronikus forradalom (acid), melyet az ott lakók azonnal a magukévá tettek, és továbbfejlesztettek saját szájuk íze szerint. 

Nagyjából tehát innentől fogva beszélhetünk goatrance-ről, mint az egyik meghatározó elektronikus zenei stílusról. Később aztán ebből fejlődött ki a psytrance is.

Izrael és a goa-szubkultúra

A goa alapvetően szerte a világon underground zenei kultúrának számított körülbelül az ezredfordulóig, így nem is igazán találkozhattunk vele a fősodort képviselő médiumokban. Ez alól kivétel volt Izrael, ahol a goa már akkoriban is országos népszerűségnek örvendett. Régóta köztudott, hogy Izraelben nagyon erőteljesen jelen van a goa-szubkultúra, 

amelynek kialakulása pszichológiai szempontból szoros összefüggésben áll az ott élő fiatalok hadkötelezettségével és háborús élményeivel.

Aki járt már psytrance- vagy rave bulikban, biztosan észrevette, hogy a legkedveltebb és legkeresettebb DJ-k is mind Izraelből származnak, illetve maga Izrael is otthont ad híres goafesztiváloknak és buliknak; ezek egyike a szóban forgó – a napokban szörnyű vérfürdőbe torkolló – Supernova is. Szintén Izraelben szervezik az amerikai Nevada-sivatagból jól ismert Burning Man Fesztivál hivatalosan is jóváhagyott társrendezvényét, a Midburnt is, amelyről tudni lehet, hogy egyszerre tartalmazza Szodoma és Gomorra hedonizmusát, valamint a „tejjel-mézzel folyó Kánaán” utópisztikus vízióit. A hazai nyári fesztiválok közül a Sun és O.Z.O.R.A is szép számmal ad otthont évről évre izraeli DJ-knek, ahogy magyar DJ-k is rendszeres fellépői az izraeli buliknak. 

Ez a mostani Supernován sem volt másként,

egy magyar DJ, Tóth „Wegha” András, a hazai O.Z.O.R.A Fesztivál egyik szervezője is ott volt a fellépők között, ő túlélte az embertelen öldöklést. 

Wegha a fesztivál plakátja szerint október 7-én hajnali 3:30-4:45 között lépett fel a Negev-sivatagban tartott fesztivál Nova színpadán, az öldöklés pedig reggel fél hét tájban kezdődött el.

Megvagyok. Részvétem a családoknak, borzalom” – írta tömören közösségi oldalán a magyar DJ a történtek után.

 

A pszichedelikus bulik és a sorkatonaság

A goa izraeli története közel 35 éve kezdődött, 

amikor is a '90-es évek első éveiben egyre több izraeli fiatal utazott Goára, hogy ott pihenje ki a sorkatonaságban szolgált éveit 

– ezek az alkalmak voltak az első érintkezési pontok az akkoriban kialakuló műfajjal. Sok izraeli fiatal – akik frissen szabadultak fel az Izraeli Védelmi Erőknél (IDF) eltöltött kötelező katonai szolgálatukból – egy szál hátizsákkal keltek útra Indiába.

A Goán játszott zenék és a szabadtéri bulik világa lehetőséget adott az izraeli fiatalok számára, hogy kiszakadjanak a 2-3 éves katonai szolgálat lelki, fizikai terhe alól, így tehát nem csoda, hogy hazatérve magukkal vitték ezeket a zenéket. Az első izraeli goa DJ-k és kollektívák (California Sunshine, Astral Projection) a '90-es évek derekán indultak útjukra. Később a digitális technológia fejlődésével egyre több stúdió és fórum jött létre, újabb zenéket és nagyobb közönséget vonzva magukkal.

A legtöbb ilyen bulit – ahogy a mostanit is – már a kezdetek óta a hagyományos izraeli ünnepekre időzítették. Az események szombaton (a zsidó szombaton) éjfél körül kezdődtek, és egészen másnap délutánig tartottak. Ahogy Joshua Schmidt író is megjegyzi, e zenei hullám hatására ekkoriban egy úgynevezett „kvázi-vallási légkör” alakult ki Izraelben.

Ebben a korszakban az izraeli kultúra egyre szekulárisabbá vált, ezt a jelenséget a globalizáció és különösen az Egyesült Államok növekvő befolyása ösztönözte. 

A kapitalizmus erősödött, és az 1993-as Oslói Megállapodás reményt teremtett a békére a több évtizedes izraeli-palesztin konfliktus után.

A műfaj létének és virágzásának talán legfontosabb feltételei a szabadtéri party-k voltak. Az erdőkbe vagy éppen a sivatagba – sokszor illegálisan – szervezett bulik, illetve az azokon előforduló szerhasználat azonban nem nyerte el a hatóságok tetszését: egészen a '90-es évek végéig jellemezők voltak Izraelben a gyakori razziák, de olyan is gyakran előfordult, hogy DJ-ket állítottak elő. Mindez persze fordított irányban fejtette ki hatását – egyre több és több buli, fesztivál szerveződött, egyre több emberhez jutott el a goa-kultúra és vele együtt olyan hívószavai mint a „törzsi létmód”, a természet és egymás szeretete vagy a béke. 

A 2000-es években aztán tovább folytatódott a goa sikertörténete az országban. Miközben a psytrance egyfajta érzelmi katarzis volt a hétvégenként erdőkbe és sivatagokba utazó izraeliek ezrei számára, a műfaj az undergroundon túl is egyre nagyobb teret hódított,

s mára Izrael egyik legjelentősebb (szub)kulturális exporttermékévé vált.

Kapcsolódó: 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: saját szerkesztés / eredeti kép: The Greener than Green Project Facebook-oldala

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugatellenes
2023. október 10. 08:37
Tudjátok mit?? Az elhunytak emlékére inkább nem írok semmit, pedig…. Kár higy dánielpéter nem volt ott.
backsplash
2023. október 10. 08:37
Farkába harapott a kígyó. A Hamász azokat hurcolta el, akik a palesztin csürhe iránti rajongástól vezetve belülről rohasztották Izraelt. Ez lesz majd nyugaton is. A nyílt társadalmat hirdető buziőrült libsit fogják először lefejezni. Azért azt is meg kell jegyeznem, hogy azok a zsidó ismerőseim, akik a szuicid libsi halmazba tartoznak, rendesen belátták, hogy nem megy máshogy. Sajnos, a palesztint úgy lehet megváltoztatni, ha megölöd.
bodrigyuri
2023. október 10. 08:04
Ez volt a zsidó Ozora?
Uztu
2023. október 10. 07:40
Mondjuk én nem partiznék miközben a kormányom az egyik lagnagyobb börtönkolóniát üzemelteti. Legalábbis nem lepődbék meg ha a rabok kiszabadulnak éa dolgokat tesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!