Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Patchwork: Könyv, kiállítás, sorozat

2024. május 16. 06:53

Az illetlen lektor, a halandóság törékeny arcai és egy kis lélektan a nyárközépen.

2024. május 16. 06:53
null

Nyitókép: Netflix

Lélektan a nyárközépen

|Kéri Gáspár|

A fehér éjszakákat, velük a midsommar ünnepét kétszer is megtapasztaltam északon. Egyszer a közép-svédországi Dalarna tartomány bukolikus világában a tradíciók szerint, fejemen virágkoszorúval, az alkalomhoz illő svéd dalokat énekelve. Másodjára kevésbé alakult a hagyományok szerint ugyanez a művelet. Akkor Stockholm belvárosában egy bicikli nyergében kerülgettem a hajnal csendjében az utcán bulizók nyomán maradt romokat. Egy azonban bizonyos, és abban nincs különbség: a Szent Iván-éj megünneplésének ősi szokása ma is élénken él, sőt az egyik legfontosabb ünnepe a skandináv nemzeteknek. A nyárközép és a júniusi fény egyszerre teremti meg annak a misztériumnak a kollektív élményét, amikor bármi és annak az ellenkezője is megtörténhet az emberrel; mindazt, ami a csodák, hovatovább a transzcendencia körébe tartozik. Mindeközben az élet örökös körforgására, valamint mulandóságunkra is emlékeztet a midsommar, amit főként kis közösségekben, családi és baráti körben ünnepelnek az északiak. A Per-Olav Sørensen rendezte norvég minisorozat, a Szent Iván éjszakája (Midtsommernatt) is egyetlen alkalomra helyezi a szüzsét, hiszen mindössze néhány óra történéseit követhetjük nyomon a vegyes és igen kiterjedt svéd–norvég család nyárközepi ünnepén, méghozzá egy tóparti nyaralóban. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­z­e­­­x­­i­­ ­­p­­­u­n­­­c­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!