Vita a közgazdaságtan alapelveiről

2017. szeptember 16. 11:22

A válság nem azért történt, mert a közgazdasági elmélet tévedett. Azért történt, mert a szakpolitika tévedett.

2017. szeptember 16. 11:22
John B. Taylor

„Véleményem szerint a nagy világváság és a globális pénzügyi válság sem bizonyítja a közgazdaságtan kudarcát. Ezek az események inkább az elméletet igazolják. Kutatásaim – például a Fed Jackson Hole-i 2007-es konferenciájára – arra mutatnak, hogy a gazdaságpolitika tért el a gazdasági alapelvek által ajánlott szakpolitikától. Eltért attól a típusú szakpolitikától, amelynek a válság előtti két évtized rendkívül jó gazdasági teljesítményét köszönhetjük. Közgazdászok e korábbi időszakot a hosszú fellendülés vagy a nagy mérséklődés korszakának nevezik a meglehetősen hosszú növekedési időszakok és a rövid, gyenge recessziók miatt. Más szóval, a válság nem azért történt, mert a közgazdasági elmélet tévedett. Azért történt, mert a szakpolitika tévedett.”

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!