A gazdasági növekedés már nem elég

2017. november 06. 19:50

Miként tudunk egy új társadalmi szerződést kialakítani a digitális korszakban?

2017. november 06. 19:50
Manuel Muniz

„Nem világos, hogy miért alakultak ki ezek a trendek, habár az új technológiák hatása biztosan szerepet játszik a folyamatokban. Makroszinten az mondható el, hogy az aggregált amerikai termelékenység több mint 250 százalékkal növekedett az 1970-es évek eleje óta, miközben az órabérek mértéke stagnált. Ez azt jelenti, hogy a termelékenység növekedése nemcsak koncentrálódott a cégek szűk körére, hanem azt is, hogy a termelékenység és a munkajövedelmek alakulásának folyamata szétvált egymástól. Ennek alapvető konzekvenciája az, hogy a bérek már nem töltik be azt a központi újraelosztó szerepet, amelyet évtizedeken át elláttak.

Evidensnek kellene lennie mostanra, hogy világszerte sok gazdaság strukturális változásokon esik át, és ezen átalakulás nyomán torzult a munkahelyek–termelékenység–jövedelem elosztási hármas. E paradigmaváltás a nyugati középosztály eróziójához és a prekariátus, egy új társadalmi, gazdasági osztály kialakulásához vezetett, amely nemcsak azokból áll, akik nem tudnak munkát találni, hanem azokból is, akiket informális módon vagy alkalomszerűen foglalkoztatnak, vagy egyéb nem biztos állásuk van.

Annak megértéséhez, hogy a várt gazdasági pályával szemben miért alakultak ki ezek az elmozdulások, a technológia foglalkoztatásra gyakorolt hatását kell megvizsgálnunk. A fejlett technológiák, különösen a számítástechnika és a robotika úgy tette lehetővé a termelékenység növekedését, hogy közben a bérek nem nőttek hasonló mértékben. A rutinszerű munkakörök automatizálása a munkaerőpiac polarizálását eredményezi. Az ezen kívüli munkaköröket nehéz automatizálni, és kevés – akár semennyi – vagy igen magas képzettséget igényelnek. Az utóbbi munkakörök száma jóval kevesebb, mint az előzőké, s olyan élenjáró cégeknél van rájuk szükség, amelyek a technológiát közvetlen versenytársaik megelőzésére és új piacokon való terjeszkedésre használják fel.

Ez vezet el minket korunk központi kérdéséhez. A politikai vezetők miként tudják kezelni a gyors technológiai változás által keletkezett externáliákat, s ezzel biztosítani a gazdasági és politikai fenntarthatóságot? Egyszerűbben szólva, miként tudunk egy új társadalmi szerződést kialakítani a digitális korszakban?”

(VG.hu fordítása)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. november 11. 16:46
Nem lesz már több "csoda", kiderül, hogy a repesztéses olaj nem tud nyereséget termelni, a komplexebb struktúrák, amik több bürokráciát nevelnek ki, elhalnak vagy összeomlanak, attól függően, hogy a vezetők hogyan tudják kezelni ezt a krízist. A döntéshozatali szintek visszaszállnak a kevesebb energiát igénylő helyi hatóságokra, országvezetésekre. Amelyik erre jobban felkészült, az előnyben lesz a kevésbé felkészült, központi útmutatásra várókkal szemben.
brekker
2017. november 09. 03:53
Elmentél "nyugdíjba" X bitcoinnal a pendrájvodon Puerto Rico (mégiscsak majdnem USA) egyik kies területére, erre kiderül, hogy nincs áram hónapokig. Ha még hülyébb vagy, akkor a szomszédaid is tudnak a bitcoinjaidról, miközben egy kanyi filléred sincs már. Elmenni nem mersz, mert fosztogatók állítanak meg minden útkereszteződésben, testüregi motozással.
brekker
2017. november 07. 05:15
l ourfiniteworld.com/2017/06/12/falling-interest-rates-have-postponed-peak-oil/
brekker
2017. november 07. 05:15
"Nem világos, hogy miért alakultak ki ezek a trendek" ourfiniteword.com
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!