Tíz nap alatt járja be Amerikát György László, hogy első kézből tájékoztasson a magyar gazdaságról

2019. november 19. 11:01

A Magyarországgal foglalkozó, sokszor torzító külföldi média miatt tévhitek és elfogult vélemények sora alakul ki hazánkról, ezért járja végig a vezető amerikai egyetemeket György László. A világban egyre inkább értik a magyar modellt, hogy miért van szükség stabil foglalkoztatásra és családtámogatási rendszerre – jelentette ki az államtitkár a San Francisco State University hallgatóinak tartott könyvbemutató-előadását követő számos gratulációra hivatkozva.

2019. november 19. 11:01
null

Torzító média helyett közvetlen párbeszéd

„A következő 10 napban nyugatról kelet felé haladva bejárom az Egyesült Államokat, hogy a média torzítása helyett első kézből ismertessem meg a tengerentúlon a magyar gazdasági modell célját, eredményeit és azt, ahová szeretnénk eljutni a jövőben” – írta Facebookon az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára november 14-én.

Az első előadásának helyszíne a nagy múltú San Francisco State University (SFSU) volt, ahol az Apple, Google és Facebook jövőbeli munkavállalóit, a világgazdaság legbefolyásosabb jövőbeli vezetőit képzik. Nekik is szól György László angolul is megjelent könyve, az Egyensúlyteremtés – A gazdaságpolitika missziója.

A liberális fellegvárakban is értik a magyar modellt

„Fontos, hogy hallassuk a hangunkat” – írta György László az előadását követően, hozzátéve, hogy „a San Francisco State University (SFSU) nem éppen konzervatív beállítottságáról híres. A multinacionális vállalatok és techóriások utánpótlását képező egyetem hallgatói alig hallottak Magyarországról. Vagy ha mégis, akkor a demokraták által gyűlölt Trump-kormánnyal ápolt jó kapcsolatok miatt gonosz diktatúrának tartják. Legalábbis, a hazai ellenzék mindezt így állítja be”.

Az államtitkár előadását azonban figyelmes hallgatás és érdeklődés kísérte. „Az előadást követő gratuláló szavak és e-mailek (!) meggyőztek arról: van értelme a higgadt párbeszédnek. Van, ahol a szakmaiság képes felülírni a politikai előítéleteket. Úgy tűnik, a világban egyre inkább értik a magyar modellt, hogy miért van szükség stabil foglalkoztatásra és családtámogatási rendszerre” – jelentette ki.

A Makronóm többeket elért a hallgatóságból, akik szerint az előadás átfogó képet adott a magyar gazdasági vezetés jövő terveiről, tudományos fejlesztési központok felállításáról, az egyetemi és ipari kutatás szorosabb kapcsolatáról. Az előadás simán, a megszokott egyetemi szinten folyt le,

barátságos hangon, meglehet azért, mert magyar részről az ügyeletes ellenzéki nem volt jelen 

– mondta egy résztvevő.

Mint egy szervező elmondta, az egyetemi hallgatóságot különösen érdekelték a Magyarországon létrehozandó egyetemközpontú innovációs ökoszisztémák, a szak- és felnőttképzés fejlesztése illetve az olyan infrastrukturális beruházások, mint a Budapest-Kolozsvár nagysebességű vasút létrehozása. 

Az egyensúly helyreállítása nem csak magyar feladat

Az államtitkár előadásában az SFSU hallgatóinak elmondta, hogy a neoliberalizmusra építő politikákat követő 2010 utáni, unortodoxnak nevezett gyakorlatias és patrióta magyar gazdaságpolitikát sokan kifogásolták Magyarországról és külföldről is, ám az utóbbi három évben az amerikai sztárközgazdászok is többnyire olyan javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket a magyar kormány már lassan egy évtizede kezdett megvalósítani.

Akik korábban kritizálták Magyarországot, azok napjainkban az egyensúly helyreállítását, az adócsökkentést, a foglalkoztatás ösztönzését hangoztatják, a magyar intézkedésekhez hasonlóan – mutatott rá.

György László emlékeztetett, hogy a Bloomberg szerint az orbáni gazdaságpolitika egyenesen Trump álmát valósítja meg és az idén angolul megjelenő könyvéből származó számos adattal illusztrálta, hogy a 2010 utáni magyar gazdaságpolitika új, méltányos teherviselést hozott, hiszen a GDP évi közel 3 százalékát csoportosította át a gazdasági válságban részben felelős szereplőktől – többségében extraprofitokat szerző külföldi befektetőktől – a magyar családokhoz.

Szerinte Magyarország így a nemzetközi szervezetek javaslataival, a megszorításokkal szembe egy teljesen ellentétes modellt, a családok megerősítését és a munkahelyteremtést állította. Akkor ebben a modellben még a magyarokon kívül kevesen hittek, de mára mindenki elismeri, hogy működik – hangsúlyozta előadásában.

Vélemények helyett tények

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a The Economist szerint Budapest a legélhetőbb közép-európai főváros, egy másik kutatás szerint pedig a Brexit után itt lesz a leginkább érdemes startupot alapítani Európában. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság növekedése uniós rekordokat dönt, miközben a bérek emelkedésében is a rekorderek közé tartozunk. Emlékeztette az amerikai hallgatóságot, hogy nem más, mint a neves amerikai CATO Intézet rangsora helyezte a világ 95 országa közül a második helyre Magyarországot az általános gazdasági helyzetet értékelve.

György László rámutatott Branko Milanovic közgazdásznak az itthon csak a Makronómon bemutatott új eredményeire is, amelyek szerint Magyarországon a szegények jártak a legjobban a gazdasági válságkezeléssel 2010 után, ami óriási ellentétben áll a 2010 előtti időszakkal és egy újabb példa arra, hogy számos hazai és külföldi médium több esetben valótlan és szakmaiatlan, a tényektől elrugaszkodott képet fest a magyar gazdaságról.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2020. június 17. 13:18
Ez az előadás-sorozat leginkább először a hazai egyetemek belpesti felfogású és külföldi hallgatók részére lenne igen hasznos. Sőt, kötelezővé kellene tenni minden egyetem- főiskola hallgatójának ezt az előadást. György László teli találat erre a körútra és poziciójára.
Zokni
2019. december 17. 18:26
Valóban tévedtem. (százszor többet számoltam...) De sajna az összeg így is viccessé teszi a Fidesz-féle “magyar modellt” És az államtitkár úr jutalomútját.
békalepcse
2019. december 17. 18:26
Hodd el, neki sem, de.ollan lyó nagy számokkal dobálózni a saját hívek meggyőzésére és ugyan ezen számok továbbszajkózása céljából.
Zokni
2019. december 17. 18:26
“... hogy jött ki ez a fejenkénti 250-300 ezer $ ? Nekem valahogy nem megy.” - kérdi. Nekem sem. A villamoson állva számoltam és írtam. Inkább kb. 2,5-3 ezer $. (Két nagyságrend...) Bocs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!