Nő az adatforgalom, de bírják a szolgáltatók

2020. április 07. 10:40

Tovább nőtt az adat- és hangforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók adatai szerint, a közoktatásban március 16-tól bevezetett digitális munkarend és a sok helyen életbe léptetett távmunka miatt.

2020. április 07. 10:40
null

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke az MTI érdeklődésére közölte: a hanghívásoknál a koronavírus miatti veszélyhelyzet első napjaiban 50 százalékos forgalomnövekedést mértek, azóta átlagosan 40 százalékos a növekedés.

A mobilinternet adatforgalomban 20-25 százalékos növekedés volt jellemző.

Nagyobb esemény idején – mint a miniszterelnök tájékoztatásai vagy az operatív törzs sajtótájékoztatói – 50 százalék feletti a növekedés.

Előnyben a munkavégzés és az oktatás

A vezetékes hálózaton a játék és a HD minőségű film letöltések okozzák a növekedést, sokszor egy-egy új játék megjelenésekor kap kiemelkedő terhelést a hálózat. Ilyenkor a hatóságok munkája, a digitális oktatás, illetve az otthonról történő munkavégzés élvez előnyt.

Eddig a hálózati adatforgalmat priorizáló beavatkozó intézkedésre nem volt szükség – tette hozzá.

Magyarország hálózatai a világ élvonalába tartoznak.

A Vodafone Magyarország felkészítette a hálózatait a jelenlegi megnövekedett forgalomra. A hálózat stabilitását szolgáló kapacitásbővítéseket elvégezték, illetve szükség esetén haladéktalanul elvégzik – jelezte.

A mostani nehéz helyzetben a Vodafone-nál kiemelten fontosnak tartják, hogy a leginkább veszélyeztetett, 65 év feletti korosztálynak támogatást nyújtsanak a szeretteikkel való kapcsolattartáshoz. Ennek érdekében  április 6., hétfőtől az összes 65 éves és idősebb feltöltőkártyás ügyfelüknek automatikusan 100 perc díjmentes lebeszélhetőséget biztosítanak, amit 90 napig használhatnak fel – közölte Budai J. Gergő.

A Magyar Telekom adatai alapján március végéig a mobil és vezetékes adatforgalomban 30 százalékos volt a növekedés. A mobil hang forgalomban 45 százalék körüli, a vezetékes hang forgalomban 75 százalék körüli növekedést tapasztaltak ugyanebben az időszakban.

Folyamatos figyelem

Hozzátették: a helyzet percről percre változik, folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket, monitorozzák a hálózatot és mindent megtesznek a kapacitások megfelelő kezelése, lehetséges bővítése érdekében. A megnövekedett távmunka, illetve az internetes, valamint a TV-s platformokon beinduló távoktatás nagyban alakítja át a megszokott hálózati terhelést, a Magyar Telekom hálózati infrastruktúrája megfelel a jelenlegi igényeknek. Azokon a pontokon, ahol a fokozott forgalom hatására extra kapacitás-igény jelentkezik, a szállítóikkal közösen felmérik, hogy milyen licenc- vagy hardver bővítési lépéseket tudnak megvalósítani az egyes hálózati elemekben – írták.

A Telenor közölte: ügyfelei március közepétől, feltehetően a tömeges távmunka, az otthoni tanulás és az online szórakozás, streaming miatt a korábbinál hosszabb hanghívásokat bonyolítanak. A mobilinternet forgalom azóta 30 százalékkal nőtt az átlagos időszakokhoz képest. Van olyan település, ahol többszörös forgalomnövekedést regisztráltak.

A hálózati forgalmat folyamatosan monitorozzák, és szükség esetén az év bármely időszakában finomhangolásokat végeznek rajta az aktuális és várható használati igények szerint. Mivel a mobilhasználat koncentrációja a megszokottól földrajzilag eltérő területeken alakult ki, a hálózaton országosan több mint 130 esetben végeztek finomhangolást. Ezek a hálózati kapacitás optimalizálását jelentik a rövid idő alatt átalakult felhasználói igényeknek megfelelően. Jelenleg még van tartalék a vállalat Hipernet hálózatának kapacitásában. Megjegyezték, hogy 2020-ra a Hipernet 4G országos lakossági lefedettsége elérte a 99,5 százalékot és a technológia folyamatos fejlesztésével mára közel olyan kapacitással bír, amilyet korábban az 5G-nek jósoltak.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
triacus
2020. április 07. 23:34
" A kijárási korlátozás óta egy alkalommal nem mértem 400 Megabit felett, pedig a szolgáltató szerint 1000 az annyi." Az 1000 Mbps (megabit/másodperc - nem csak megabit) a maximum adatátviteli sebesség - a hálózaton belül garantált jóval alatta van, a Digi és a Telekom 300 Mbps-ot garantál csak letöltési sebességnek: http://digi.hu/ajanlat/internet/lan https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/net-1000-1000
atila68
2020. április 07. 23:34
Bírni bírja, de milyen áron? A kijárási korlátozás óta egy alkalommal nem mértem 400 Megabit felett, pedig a szolgáltató szerint 1000 az annyi. A régebben csak délutánonként tapasztalt belassulás, most állandósult. Egyébként tényleg magas a hálózat kiépítettsége az országban, és olcsónak is mondható.
triacus
2020. április 07. 17:20
"hogy lesz-e 5G" Már van pár helyen kezdeményezés: https://www.vodafone.hu/documents/20143/626722/20200326.pdf https://www.telenor.hu/sajto/kozlemeny/5g-demo-telenor-gyor https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/mobilinternet/5g "és ki fogja építeni? China?" Nagy valószínűséggel a Huawei/ZTE/Ericsson-triumvirátusból válogatnak a szolgáltatók: https://www.hwsw.hu/hirek/60781/telekom-telenor-vodafone-ericsson-zte-huawei-5g-halozat-mobilhalozat-bovites.html
triacus
2020. április 07. 16:56
A nagyobb techcégek automatikusan korlátozásokat vezetnek be: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sane.droid sőt kis hazánkban a Videa is: "Kedves felhasználók! Az NMHH koronavírussal kapcsolatban kiadott közleményével összhangban a Videa.hu szerkesztősége úgy döntött, hogy az internetes hálózat általános leterheltségének csökkentése érdekében 2020. március 19-én éjféltől HD (720p) és full HD (1080p) formátumú videókat nem szolgál ki. Az átmeneti időszak ideje alatt a feltöltött videókból sem konvertálunk HD (720p) és full HD (1080p) formátumverziót. Ez mindannyiunk érdeke, megértésedet köszönjük. " https://videa.hu/ az NMHH javaslatát követve: http://nmhh.hu/cikk/210922/Az_NMHH_ot_tanacsa_internetezoknek_koronavirus_idejen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!