Mindent nulláról kell újrakezdeni – Pixa interjú és klippremier a Makronómon

2020. június 12. 16:35

Nagyon nehéz volt túllendülni azon az érzésen, hogy nem kellesz senkinek – mondja Pixa, a székesfehérvári DJ, aki részben fodrászatából, részben Youtube-bevételekből, és kreatív nyári táborokból igyekszik pótolni kieső jövedelmeit. A karantén ideje alatt 10 kilót fogyott, tíz dalt és három videoklipet is készített, ami nem megszokott a hazai zenei életben. A nehézségek ellenére annak örül, hogy már szinte az összes augusztusi fesztiválra lekötötték. Interjú és klippremier a Makronómon.

2020. június 12. 16:35
null
Takács Zsolt

Pixa a magyar zenei világ egyik legmeghatározóbb alakja, hívták már produceri munkára Kanadába és az Egyesült Államokba is, de ő mégis Székesfehérvárt, Magyarországot és a magyar nyelven való alkotást választotta. Pixa számos, a magyar internetet felrobbantó sláger szerzője. Youtube csatornáján 75-80 milliós összmegtekintéssel büszkélkedhet, ezzel előkelő helyen áll a magyar zeneiparban.

Hogyan élted meg a korlátozások időszakát?

Eleinte jó volt a pihenés a hosszú évek óta tartó rohanás után, de mikor már harmadjára takarítottunk ki a menyasszonyommal, akkor éreztem meg igazán először az egészet. Minket, zenészeket kapcsoltak le először és

nagyon nehéz volt túllendülni azon az érzésen, hogy nem kellesz senkinek.

Maga a tudat is nagyon rossz, hogy nem tehetsz meg bármit, amit csak szeretnél, de szerintem ezen mindenki végigment – ahogy azon is, hogy nem tud dolgozni.

Szerencsére én együtt dolgozom a Titkok Háza Tudományos Élményközpont csapatával, akikkel nagyon jó dolgokat találtunk ki, táborokat is csinálunk a nyáron zeneszerzéssel, zenei, kreatív foglalkozásokkal. Ez passzív jövedelemként tökéletes, illetve a fodrászatunkra nem vonatkoztak annyira a korlátozások, mint a zenészekre, úgyhogy az működött. Összességében azonban nem volt jó ez az időszak. Sok dolgot át tudtam gondolni, elkezdtem diétázni, aminek köszönhetően le is ugrott 10-12 kiló. Egyébként is ki akartam próbálni ezt a másféle életmódot, pihenni akartam idén ősszel, de ez a kialakult helyzetnek köszönhetően tavaszra került át.

Pixa Nórival, a menyasszonyával

Mennyire változtatták meg a koronavírus miatt bevezetett intézkedések az életedet?

Én a társadalmi távolságtartást nem szeretem – mert mindig voltak vírusok és ezután is lesznek –, de nyilván addig vigyáznunk kell egymásra, amíg nincs vakcina vagy gyógyszer. Fontosnak tartom, hogy próbáljunk meg minél egészségesebben élni, vitaminokat szedni, sportolni, mert akkor a szervezetünk sokkal ellenállóbb lesz az ilyen dolgok ellen.

Annyiban változtatta meg a járványhelyzet az életem, hogy elkezdtem más helyeken is dolgozni, mint például az előbb említett Titkok Házában, akiknek kommunikációs tanácsokat adok. Emellett sokkal inkább felértékelődött az internetes passzív jövedelem a Youtube-tól például. Sőt, azért, hogy egy új közönség is megismerjen, elkezdtem online streamelni, azaz online játékokkal foglalkozni. Egy idő után viszont teljesen belemászik az életedbe a játék és

úgy éreztem, sehova sem vezet ez az út.

Pénzért nem tudnám az online játékot csinálni, mert olyan szintre, mint például Zsozé atya, vagy a TheVR nem könnyű eljutni, pedig szeretek játszani. A Twitch nevű streaming szolgáltatón nagyon jó a közösség, itt már kétezer követőm van. A bulik, amelyeket a GTA 5-ben csináltunk, nagyon jók voltak, mert ez közösséget teremtett. Csak oda is befészkelődtek az internetes trollok, akik elvették a kedvem.

Milyen további segítő intézkedésekre számítanál a szakmán belül, lenne erre szükség? 

A gazdasági akciótervnek nevezett pénzügyi injekció nagyon jó, érinti a kulturális szektort is, csak egyelőre nem tudni, hogy mi alapján fogják szétosztani. De ez nem is csak pénz kérdése. Az egyetlen dolog, ami zavar, hogy minket nem kérdezett meg senki országos szinten. Szerencsére Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azért megkérdezett minket, köztük engem is, még online ülést is tartottunk, de

az igazán fontos dolgok nem önkormányzati szinten dőlnek el.

Sőt, rengeteg pénzt csoportosítottak át, amit majd csak jövőre fognak megérezni az önkormányzatok.

Hogyan boldogulnak most a zeneiparban dolgozók?

A saját környezetemben látom, hogy rengetegen elmentek pizzafutárnak. Viszont nagyon károsnak tartom azokat a hozzászólásokat, amik arról szólnak, hogy eddig mennyi pénzt kerestünk, menjünk el máshova dolgozni. Ez nem így működik. Sok más emberrel együtt 

beletettem a pénzemet, az életemet a zenébe, amivel 25 éve foglalkozom,

ennyi idő után eszembe sem jut a váltás. Zene nélkül végünk, kellenek a bulik, hogy az emberek ki tudjanak kapcsolódni.

Persze én is tudom, hogy nem ez a legszükségesebb és legfontosabb. A létszükségleti dolgok már majdnem teljesen vissza is álltak, kanyarodunk vissza a főútra és most már elég is lesz a korlátozásokból, mert nekem nagyon hiányoznak a bulik, kellenek az emberi kapcsolatok.

Nem arra vagyunk kitalálva, hogy számítógépen keresztül bulizzunk.

Pedig még az is jobb volt, mint az autós koncertek, nekem az nagyon nem jött be, ez nem lehet a jövő. Persze egyre inkább térünk át az online világba, de ez nem lehet a végső cél, mert meg lehet unni. Ha sok időt töltünk el a négy fal között az internetet böngészve, akkor is ki kell mennünk, barátkoznunk kell.

Egy zenésznek honnan lehetnek bevételei a fellépések nélkül? Bevételeid nagyjából hány százalékát teszik ki a fellépések?

Bevételeim 50-60 százalékát teszik ki a fellépések. Mint említettem, szerencsére a menyasszonyommal van egy fodrászüzletünk a belvárosban, ami termelt, valamint normális összeg érkezik az online csatornákon keresztül is, mint például a Youtube-tól vagy egyéb zene-streaming szolgáltatóktól, de ezekhez szükséges, hogy folyamatosan frissülő tartalmat készítsünk. És amióta nincsenek konkrét albumeladások, azóta

követhetetlen, hogy az online bevételek miből adódnak össze.

Nem lehet pontosan tudni, hogy a Youtube mennyit von le magának, csak egy időszakot és egy intervallumot mutat, aztán az algoritmus dönt arról, hogy mennyit kapunk.

Rengeteg projektben benne vagyok így is, amelyek néha egymás rovására mennek. Az online streames követői bázisomnak akartam zeneszerkesztős videókat készíteni, de akkor nem jutott volna annyi idő az új klipekre. Nagyon nehéz tehát úgy intézni a munkát, hogy az egyes tervek ne menjenek a másik rovására és közben a családra is figyelni kell.

Összességében sikerült a kreatív munkával foglalkozni? Mi lett a karantén végeredménye számodra?

Erre nem lehet panasz, a karantén alatt írtam tíz dalt, amiből három klip is született. Ezeknek

a héten volt a tripla premierje, ilyen szerintem nem volt még a magyar zeneiparban.

Karantén-klippremier: Pixa megmutatta a Makronóm olvasóinak a sorozat harmadik, új klipjét, amit a Makronómon lehet először megnézni.

A háromból kettőben a Horváth Tomival zenélünk, egy pedig szóló. Ezenfelül lesz még sok közreműködésem, két hét múlva érkezik LL Juniorral a közreműködésem, úgyhogy jó dolgok lesznek még.

Egy hozzád hasonló véleményvezérnek mekkora a társadalmi fellelősége egy ilyen helyzetben?

Rendkívül nagy, főleg a fiatalok körében. Akikre sokan hallgatnak, azoknak kutya kötelessége úgy viselkedni, ahogy az elvárható.

Továbbra is nagyon fontos üzenet az összetartás, a fegyelmezett viselkedés.

Több mint kétezer maszkot osztottunk ki Székesfehérváron, kötelességemnek tartottam, hogy példát mutassak a többieknek is. A lényeg, hogy ne csak akkor segítsünk egymásnak, amikor ilyen bolond vírus van, hanem minden esetben ott legyünk a másiknak.

Felértékelődtek a közelmúltban az emberi kapcsolatok? 

A menyasszonyommal egy ideig nagyon jól elvoltunk a karanténban, de aztán nagyon sokat kezdtünk veszekedni. Nagyon sokan egymás agyára mentek a bezártság miatt. De azok a kapcsolatok, barátságok, amelyek túlélték ezt a pár hónapos időszakot, igazán erősnek mondhatók. Talán még közelebb is kerültünk egymáshoz.

Készülsz már a koronavírus afterra?

A koronavírus after az nagyon jó lesz, imádnám, ha végre eljönne az az idő.

Mit vársz az újranyitásoktól? Azonnal beindulhatnak a bulik, vagy az emberek jobban félnek majd a vírustól?

Már csináltunk egy-két próbát ülős, teraszos zenélgetéssel, mivel ezeket már engedélyezik a jogszabályok. Ott kulturáltan tudtunk viselkedni, ezért nem is értem, hogy 100-200 ember szabad levegőn miért ne lehetne együtt minimális korlátozásokkal – de nem olyanokkal, hogy nem lehet táncolni, ezt egyszerűen nem is értem.

Nagyon remélem, hogy a kisebb szórakozóhelyek a veszélyhelyzet feloldását követően újranyithatnak, mert egyszerűen megfulladunk,

nagyon sokan tönkre mennek ebbe és mi, zenészek csak szószólók vagyunk,

a klubtulajdonosoknak, rendezvényszervezőknek még kevésbé hallatszik a hangja.

Az nagyon pozitív, hogy a strandok újranyithattak és a mozik is lassan, valamint meccsekre is lehet járni, bár ott nem nagyon tartják be az előírt dolgokat, ahogy láttam.

Második hullám pedig ne is legyen! Úgy érzem, már legyőztük a járványt.

Hogyan látod most a fesztiválok helyzetét?

Erről nem is szívesen beszélek, de egy szóval borzasztó. Az, hogy két héten belül tartják meg az összes nagyobb fesztivált, nagyon rossz lesz a szervezőknek. Bár nekem például jó, mert nagyon örülök, hogy el tudok menni fellépni, már szinte az összesre le vagyok kötve.

Az élet persze már sohasem lesz olyan, mint korábban, de jó lenne, ha engedélyeznék már a kisebb rendezvényeket bizonyos korlátozásokkal. Megértettük, hogy nagy rendezvények nincsenek augusztus végéig. Ez legalább egymillió embert érint a zeneiparban és vendéglátásban, így most

mindent nulláról kell újrakezdeni.

*** 

Hasznos lehet a fesztiváljegyek áfáját öt százalékra csökkenteni – vetette fel a Makronómnak Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, aki áprilisban úgy látta, a magyar fesztiválok körülbelül 30 százaléka biztosan elmarad idén, de a többi sorsa is bizonytalan. Közvetlenül 36 ezer, közvetve 300 ezer embernek ad munkát a fesztiválszektor, ahol az előadóművészek és közreműködők helyzete a lehető legrosszabb, hiszen idén összesen 127 ezer fellépési alkalom maradhat el. Márta felvetette annak veszélyét, hogy a fesztiválsztrádán dugó alakulhat ki a nyár végén.

a Makronómnak Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, aki áprilisban úgy látta, a magyar fesztiválok körülbelül 30 százaléka biztosan elmarad idén, de a többi sorsa is bizonytalan. Közvetlenül 36 ezer, közvetve 300 ezer embernek ad munkát a fesztiválszektor, ahol az előadóművészek és közreműködők helyzete a lehető legrosszabb, hiszen idén összesen 127 ezer fellépési alkalom maradhat el. Márta felvetette annak veszélyét, hogy a fesztiválsztrádán dugó alakulhat ki a nyár végén.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. június 15. 18:26
Pixa jó úton halad a pszichiáteri kezelés felé. Teljesen le vannak épülve ezek a videók, pl az a rövid szőke hajú nő középen nyilvánvalóan major depressziós. Siralmas az egész. Ez mi akar lenni? Szórakoztatóipar két xanax között? Pixa újra feltalálta a sírva vigadást.
brekker
2020. június 12. 21:17
Régóta folyik a vita, hogy miért keresnek kevesebbet a létfontosságú szolgáltatók, létfontosságú dolgokat előállítók, mint a többség. Talán mert több van belőlük, hiszen mégiscsak átlagemberek, és a kereslet-kínálat ezt árazza be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!