Még tovább lassította Magyarország a népességfogyást

2020. augusztus 25. 10:06

A járvány közepette is csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első hét hónapjában, miután 4,9 százalékkal, 2488-cal több gyerek született és 5,1 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel. A Napi.hu már Orbán-bébikről ír.

2020. augusztus 25. 10:06
null

Az év első hét hónapjában 52 825 gyerek született. Január-februárban 8,8, március-májusban 2,3, júniusban 8,9, júliusban pedig 1,7 százalékkal több volt az élveszületések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest.

2020. január-júliusban 74 093-an haltak meg, 3992-vel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Január-februárban 13 százalékkal kevesebben, március-áprilisban 1,8 százalékkal többen, májusban 0,7, júniusban 3,5, júliusban pedig 6,1 százalékkal kevesebben hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

Kiemelték, a halálozások számának csökkenése és a születések számának emelkedése következtében a természetes fogyás mértéke 23 százalékkal, 6480-nal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt: 34 337 pár házasodott össze, 2158-cal több, mint tavaly január-júliusban. Január-márciusban 101, áprilisban 8,9 százalékkal több, május-júniusban 26, júliusban 6,8 százalékkal kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. A kisebb mértékű áprilisi növekedés és a későbbi csökkenés hátterében a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedések állhattak, írták.

Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 13 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 0,7 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 1,1 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első hét hónapjában ezer élveszületésre 3,7 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 6 ezrelékes értéke 0,4 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál, olvasható a közleményben.

(MTI, Makronóm)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2020. augusztus 30. 20:34
Vajon ebből mennyi a magyar, és mennyi a nemmagyar (a nem paraszt, így is mondhatjuk, mert a szemükben mi azok vagyunk) Orbán ez ellen azonban nem lép fel.
frenki
2020. augusztus 30. 20:30
Ha megnézzük a területi statisztikákat, akkor sok örömre nincs ok. A legnagyobb növekedés Észak-Magyarország, a központi régió és a nyugati részek meg stagnál.
Abraxos
2020. augusztus 30. 20:30
Csehek, Lengyelek, Spanyolok, Franciák, Hollandok, Belgium, Svájc. Ezekben az országokban többen születtek mint meghaltak. Nyilván azért a Franciáknál, a Hollandoknál meg a Belgáknák az afrikaiak meg arabok tolják a népességet, a Svájciaknák meg a fehér bevándorlók. Szóval a kép eléggé fals. Viszont a Lengyeleknél meg a cseheknél is már hosszabb ideje nő a populáció.
Fideath
2020. augusztus 30. 20:29
Valóban, viszont eddig nem volt semmilyen családtámogatási rendszer, most meg ez a kormány fő profilja, és eddig több ezermilliárdot égettek el családtámogatási programokra. Az eredmény továbbra is lófasz. Miért? Mert a kormány idióta ideológusai azt a szánalmasan kamu elvet vallják hogyha több pénzt adsz a családoknak akkor többet fognak szülni. Hogy ez mekkora baromság már abból is látszik hogy elsősorban a jómódú családoknál van legkevesebb gyerek amíg a putriban a legtöbb. Vagyis kurvára nem a pénz a fő motiváció. Ami segítene az a gyerekbarát szolgáltatások növelése: több óvoda, bölcsőde, óvónő fizetése több legyen mint egy Tesco-pénztárosé, mert jelenleg ennyit sem ér el. A kormány támogatná a rugalmas munkaidőt, otthonról végezhető munkát adókedvezményekkel. Ezt sem teszi meg. Így nem is lesznek eredmények.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!