Négykeréken folytatódhat a harc az Apple és a Microsoft között?

2021. február 09. 23:54

Az önvezető autók kérdése rendszeresen előkerül, ugyanakkor az emberek még bizalmatlanok a közlekedés ezen új és innovatív módjával kapcsolatban. Egy furcsa gondolat, amelyhez még nem szoktunk hozzá, de hamarosan hétköznapivá fog válni.

2021. február 09. 23:54
null

Mindig bizonytalan a jövő

Az emberi természet velejárója a bizonytalanság az ismeretlen és új dolgokkal kapcsolatban. Minden technológia sikeressége kétséges, amíg nem működik. A történelem során számtalanszor fordult elő, hogy szkeptikusan álltunk a legújabb technológiai fejlesztésekhez, melyek ma már mindennapjaink részeit képezik. Így volt ez az első autók megjelenésekor, és nincs ez másképp most sem, mikor az önvezető autók kora kezdődik.

Az autógyárak és a startupok számára nélkülözhetetlen, hogy hinni tudjanak az önvezető járművek sikeres jövőjében, hiszen egyelőre olyan fejlesztésekbe ölnek rengeteg pénzt, melyek megtérülés még bizonytalan.

A General Motors, a Cruise és a Microsoft ennek szellemében kezdett közös fejlesztésbe az önvezetés területén, ami azonban nagymértékű befektetést is igényelt. Befektetők egy csoportja több, mint kétmilliárd dollárt tett fel erre a projektre.

A cél elnyerni az emberek bizalmát

A nagymértékű adakozásnak az a célja, hogy a Cruise Robotaxijai megjelenjenek az utakon.  A vállalat számár elengedhetetlen a General Motors segítsége, hisz ők gyártják az autókat, a Microsoftra azonban egészen más okból van szüksége. A Cruise vezérigazgatója, Dan Amman szerint a Microsoft sokkal értékesebb dologgal járul hozzá a sikerhez, mint a processzorok, ez pedig nem más, mint az emberek részéről a vállalat felé tanúsított bizalom.  

A Cruise célja, hogy mindenkinek biztonságosabb, jobb és megfizethetőbb szállítási lehetőséget biztosítsanak, azonban azt be kell látni, hogy ez nem csak technológiai, de egyben bizalmi verseny is.

A Microsoft a technológiai fejlesztések terén mindig is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, az emberek megbíznak a vállalatban, és ez a bizalom lesz a kulcstényező, amikor piacra kerül a közösen kifejlesztett, teljesen elektromos önvezető járműflotta. 

A Microsoft, a General Motors és a Cruise előre egyeztetett platformon osztja meg egymással a technológiai információkat, ez pedig nem más, mint a Microsoft saját felhőrendszere, a Microsoft Azure. Ez, illetve a Misrosoft Edge számítástechnikai platform rengeteg időt és energiát spórol meg a Cruise számára, hiszen egy már kifejlesztett, működő rendszert kaptak kézhez, ezáltal nem kell saját maguknak kikísérletezni. A vállalat már több ezer órán át tesztelte a félautomata Bolt Ev-ket San Franciscoban, a múlt hónapban pedig már sofőr nélkül is tartottak tesztvezetést. A legfontosabb most az, hogy a lehető leghamarabb túlléphessenek a profit nélküli, látszólag elkerülhetetlenül tőkeveszteséges időszakon. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a saját tapasztalataikat összekapcsolják a most rendelkezésükre bocsátott eszközökkel, melyeket stratégiai partnerei biztosítanak. 

A technológiai fejlődés megállíthatatlan

Napjainkban rohamosan fejlődnek a digitális, technológiai megoldások és a legtöbb vállalat csak úgy maradhat életben, ha képes lépést tartani a fejlődés mértékével. Egész életünk változik, újabb és újabb megoldásokkal szembesülünk, melyek áthatják mindennapjainkat. A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella azt reméli, hogy a Microsoft Azur használata ebben a projektben segíteni fog a General Motorsnak és Cruise-nak, hogy az önvezető közlekedés minél szélesebb körben elterjedjen. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!