Büszkesége okozhatja a Facebook vesztét?

2021. március 07. 01:57

Ausztrália szembetűzésbe került a Facebook vezérrel, miután az ausztrál újságírók követeléseket állítottak fel a közösségi oldalon megjelenő cikkekel kapcsolatban. Mark Zuckerberg válaszként letiltotta az oldalról az ausztrál hírtartalmakra mutató linkeket.

2021. március 07. 01:57
null

Nem Ausztrália az egyetlen követelő

Azóta megkezdték a tárgyalásokat, de Mark Zuckerberg és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök álláspontjai nem közelednek egymás felé. A helyzetet bonyolíthatja, hogy már más országokban is hasonló konfliktusról hallani a tech vállalattal kapcsolatban.

Példaként Kanadát említhetjük, ahol szintén készen állnak követni Ausztrália szembeállását, miután a kanadai hírszerkesztők is ellenértéket követeltek a tartalom megjelenítésért. Steven Guilbeault, kanadai örökségvédelmi miniszter „rendkívül felelőtlen lépésnek” ítélte meg a Facebook döntését, az ausztrál hírtartalmak törlését illetően. 

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy Kanada lehet a következő Ausztrália után, de nem biztos, hogy az utolsó, hiszen több tárgyalás lezajlott finn, francia és német képviselőkkel is, akik hasonló véleményen vannak a témával kapcsolatban. Így akár 15 ország is beléphet az alakuló szövetségbe.

„Az ausztrálok lehet, hogy a teljes Facebook közösség töredéke, és ez elmondható Kanadáról is, de ha már európai országok is csatlakoznak a kezdeményezéshez, akkor Mark Zuckerbergnek bizony vissza kell térnie a startmezőre, hogy újragondolja a stratégiáját.”

Facebook-ellenes szövetség és az új szabályok 

Valamint nem csak a hírtartalmak díjai miatt szorult sarokba a Facebook. Több ország, köztük az Egyesült Államok is szigorítani fogja a nagy közösségi média vállalatok szabályozását, sőt, a monopóliumellenes törvények módosítását is latolgatják. A Facebook ugyan egyelőre még jövedelmezően tud működni, de nagyon keskeny mezsgyén halad, ami akár egy jelentős bukás veszélyét is magában hordozza.

Nemsokára kiderül, hogy valójában hány ország lép be a Facebook-ellenes szövetségbe, amely akár alapjaiban változtathatja meg a vállalat működését, a problémák elhárításáért.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. március 11. 12:20
"Büszkesége okozhatja a Facebook vesztét?" Mindegy, hogy mi, csak mihamarabb történjen meg végre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!