Soros György kiállt az orbáni gazdaságpolitika alapeleme mellett

2021. március 10. 18:23

Mi az a téma, ami a LIGA-szakszervezet elnökét, más szakszervezeteket és Soros Györgyöt egy platformra hozza? Most kiderült: 2021. február 15-én a világ számos civil- illetve szakszervezetének vezetője, valamint a tudományos szféra képviselői küldtek levelet az Európai Unió különböző intézményeit megcímezve. A nyílt levélben felvázolták, milyen uniós gazdaságpolitikát tartanának megfelelőnek az koronavírus okozta válság után. A levél aláírói közt megtalálható a magyar származású milliárdos, Soros György neve is.

2021. március 10. 18:23
null

A levél megfogalmazói üdvözlik az Európai Unió által meghozott válságkezelő intézkedéseket, többek közt azt, hogy a járvány idejére a tagállamok lazíthattak a fiskális fegyelmükön, hiszen csak így lehetett megfelelően kezelni a recessziót. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy

Az aláírók éppen ezért elvetik azt, hogy a gazdaság a járvány végeztével a szokásos „business as usual” állapotba térjen vissza, hiszen ez ellehetetlenítené a Green Deal (a nagy, új, zöld gazdaságfejlesztési program) megvalósítását, és egy társadalmilag igazságos, karbonmentes gazdaság megvalósítását.

Soros Györgyék szerint az EU-s döntéshozók előtt egy új fejezetet nyitott meg az idei év, mely lehetőséget ad arra, hogy felülbírálják azt a költségvetési keretrendszert, mely „az adósságcsökkentést és a kiegyensúlyozott költségvetéseket részesíti előnyben az emberi, gazdasági és környezeti tényezőkkel szemben”.

A levél írói megjegyzik, hogy

a jelenlegi fiskális keretrendszer már egyszer csődöt mondott a 2008-ban,

amikor a pénzügyi sokkból egy elnyújtott válságot kreált. Ez pedig azt eredményezte, hogy a befektetések éveken át a szükséges szint alatt maradtak, hátráltatva a környezeti célok elérését és elősegítve a társadalmi egyenlőtlenségek megnövekedését. A szerzők ez alapján kijelentik: „nem titok, hogy a mostani fiskális keretrendszer olaj volt a populizmus tüzére, és komoly kérdéseket vetett fel az európai berendezkedés demokratikus mivoltáról”.

Így pedig a fiskális rugalmasságot (lényegében a lazább költségvetési politikát) meglátásuk szerint a járvány után is fenn kell tartani, hiszen ez segítheti most igazán a gazdaságokat és az általuk fontosnak tartott célok elérését. Úgy látják, hogy

az új gazdaságpolitika sarokpontjaivá az olyan értékeket kell tenni, mint például a teljes foglalkoztatottság

vagy éppen a környezetvédelem. Ahhoz, hogy ezek Európa-szerte elérhető célok legyenek, Soros Györgyék a következő három elv követését szorgalmazzák:

  1. A tagállamok számára lehetővé kell tenni, hogy a fiskális politikát rugalmasan kezelve elérjék a teljes foglalkoztatottságot és a társadalmilag igazságos zöld átmenetet.
  2. Az EU-s költségvetésnek illetve a közös hitelfelvételnek segítenie kell a befektetések ösztönzését illetve a Green Deal megvalósítását.
  3. A fiskális és monetáris politika összehangolását lehetővé kell tenni, s a kormányoknak kell vezető szerepet vállalni a makrogazdasági stabilizációban.

A levél zárásaképp kiemelik, hogy mindezen elvek követése mellett nem elég csupán a GDP növekedésére koncentrálni, hanem a tágabb közjónak, az egyenlőtlenség csökkentésének, illetve a környezeti vállalásokank kell vezérelnie a döntéshozókat. Megfogalmazásuk szerint

– így pedig elengedhetetlen a költségvetési paradigmaváltás.

A levél aláírói között magyar részről Soros György mellett megtalálhatjuk a Magyar Természetvédők Szövetségét, a Magyar Szakszervezeti Szövetséget, a Liga Szakszervezeteket, de a Mozdonyvezetők Szakszervezetét is.

(Címlap: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fintaj
2021. március 21. 12:58
Ez vicces! Egyáltalán az ellenzéknek van valamilyen gazdasági terve, az Orbán leváltásán kívül? Vagy az ellenzék hívei azt hiszik? Nem kell építeni semmit, osszuk szét a pénzt, had éljen jól a nép! Meddig? Ha elfogyott, utána mi lesz? Miből, ki fizeti vissza a hiteleket? Nem mellesleg, a gazdaságot az infrastrukturális beruházásokkal is lehet serkenteni. Nem mellesleg, az ilyen beruházások munkahelyeket tartanak fent, teremtenek.
Zokni
2021. március 21. 12:58
Ez vicces. Mi közös itt az Orbánéval? Hogy a hiteleket fordítsák irányított közbeszerzésekkel infrastrukturális építkezésekre? Stadionokra? Egyáltalán:Orbánnak van gazdasági terve!? Egyáltalán: tervez valamit azonkívül, hogy meg akarja nyerni a 22-es választást!? Kerül, amibe kerül az Eu-nak, vagy bárkiknek!?
Biivisz
2021. március 21. 12:57
"Az EU-s költségvetésnek illetve a közös hitelfelvételnek segítenie kell a befektetések ösztönzését illetve a Green Deal megvalósítását." Ebben a mondatban rejlik a sorosi szándék, a többi - legalábbis az öregnek - csak kamuflázs és bullshit. Igen, a "közös hitelfelvételre" gondolok. Ráadásul - mennyire furmányos - nem úgy szerepel benne, mint - szerintük fontos - lehetőség, hanem, mint ami nem is kérdés, mint ami pont annyira természetesen létező, mint az "EU-s költségvetés". A bullshitbe meg bármit belerak, amivel - látszólag - az ellenfelei mellé áll, jól összekuszálva a szálakat, a vele szemben való érvelést megnehezítendő. És persze ne feledkezzünk meg a "Green Deal"-ről se. Ez az a bullshit, ami mögé szinte bármilyen hatalmi érdeket el lehet rejteni.
madarasi.abel
2021. március 21. 12:57
olvasva a kommenteket.... mit keresek én itt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!