Megoldás születhet? - mesterséges intelligenciával azonosították a sclerosis multiplex három típusát

2021. április 22. 17:42

A mesterséges intelligencia (AI) legnagyobb előnye, hogy képes nagy mennyiségű adatot elemezni és kategorizálni oly módon, amely az emberek számára nem egyértelmű.

2021. április 22. 17:42
null

Például az AI most egy nemrégiben végzett UCL-kutatás során a sclerosis multiplex (SM) három új altípusát azonosította. A tudósok úgy vélik, hogy ez segít a betegek pontosabb kategorizálásában. 

Jelenleg az SM betegeket progresszív és relapszusos csoportokba sorolják. Más szóval, ezek a kategóriák túl tágak és nem a tüneteken alapulnak. Az SM fogyatékos állapot, és számos arca lehet. A világon több millió embert érint, és nem mindenki ugyanazokat a tüneteket tapasztalja.

A kutatók a SuStaIn nevű AI eszközt használták, hogy áttekinthessék 6.322 SM-beteg MRI agyi vizsgálatát. A SuStaIn felügyelet nélkül dolgozott, és egy idő után sikerült három korábban ismeretlen mintát azonosítani ezekben az agyi vizsgálatokban. A tudósok az SM három altípusaként nevezték meg az MRI-vizsgálatokkor észlelt legkorábbi rendellenességek – kéreg, normál megjelenésű fehérállomány, és elváltozás által vezetett rendellenességek szerint. A tudósok megerősítették ezeket a megállapításokat a SuStaIn külön-külön körében, amikor egy 3.068 betegből álló különálló független kohort elemzett. Az AI rendszer képes volt kategorizálni őket az SM újonnan definiált altípusai szerint.

Alan Thompson, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta: 

„Most az AI és a nagy adatkészletek segítségével megtettük az első lépést az alapbetegség mechanizmusainak jobb megértése felé, ami megalapozhatja a jelenlegi klinikai besorolást. Ez fantasztikus eredmény, és valódi változást hozhat.”

Ez óriási eredmény az SM kutatásában, amely kihatással lehet a kezelésekre. A tudósok úgy vélik, hogy ezek az altípusok segíthetnek megjósolni az SM fogyatékosságának progresszióját és a kezelésekre adott választ. Továbbá ezen altípusok szerint pontosabban lehetne új kezelést kidolgozni. Végül ezek a megállapítások segíthetik a jövőbeni SM-kutatásokat, mivel a tudósok megpróbálják megérteni, mi vezérli a progressziót az SM-ben. Az AI diagnosztikai eszközként használható ebben az esetben, és csak ugyanazok az MRI-vizsgálatok szükségesek a pontos megértéshez, vagy a legjobb módszer kiválasztásához.

Az SM altípusok pontos és meghatározott osztályozása minőségi javuláshoz vezethet a kezelésekben. Az SM neurológiai állapot, a fogyatékosság egyik leggyakoribb oka a fiataloknál. Vannak kezelési lehetőségek, de ezek nem minden esetben működnek túl jól. Segít, ha a betegséget korán diagnosztizálják, ezért érdemes felfigyelni a korai tünetekre - bizsergés, zsibbadás, egyensúlyvesztés és látási problémák.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!