Csaknem négyszeresére nőtt a kereslet az autonóm robotok iránt az elmúlt egy évben

2021. június 03. 19:30

Minden eddiginél nagyobb az igény az érintés nélküli szállításra, mely megbízható módon és az emberi távolságtartás biztosításával szolgálja ki a fogyasztókat.

2021. június 03. 19:30
null

Ez a szolgáltatás a Starship Technologies, a világ vezető autonóm kézbesítési szolgáltatójának fő profilja is. Szerintük a Covid-19 járvány olyan szinten segítette elő az autonóm szállítás népszerűbbé válását, amire eddig sosem volt példa. 

Amikor három évvel ezelőtt elindítottuk az autonóm kereskedelmi szállítást, legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy ebben az évben eljutunk erre a pontra. 2021 januárjában az egymilliós szállítási mérföldkövet tűztük ki magunk elé, amit azóta félmillióval meg is haladtunk

– mondta Ahti Heinla, a Starship Technologies vezérigazgatója.

Több vállalkozást is megmentettek a bezárástól

Az elmúlt 12 hónapban 40 független, Milton Keynes-ben és Northampton-ban elhelyezkedő vállalkozással kezdtek együtt dolgozni, lehetőséget nyújtva számukra, hogy a bezárás elkerülése érdekében olyan szolgáltatást ajánlhassanak a lakosoknak, melyre eddigi működésük alatt nem volt lehetőség.

Ezen vállalkozások egyike az elmúlt évben virágzóan működő St Mary’s Chippy helyi étkezde, ami a Starship több mint 100 robotból álló flottájával kínál érintésmentes szállítást.

 A tulajdonos, Tony Paolucci elmondta:

Az elmúlt 12 hónapban nagyon nehéz időszakkal kellett szembenéznünk. A többi helyi vállalkozáshoz hasonlóan, mi sem tudtuk, hogy hogyan és mennyi ideig tudnunk nyitva tartani. A Starship-pel való együttműködés biztosította számunkra a mentőövet olyan szolgáltatás nyújtásával, melyre eddig nem voltunk képesek. Nem mellesleg, mióta robotokat alkalmazunk, megrendeléseink száma csaknem 15 százalékkal nőtt.

Környezetbarát robotok: kell ennél több?

A Starship Technologies napi szinten működik szerte a világon. Zéró károsanyag-kibocsátású robotjaik több, mint 1,5 millió önálló szállítást hajtottak végre, a világ bármely más autonóm szállítással foglalkozó cégénél is többet.

A rendelés leadásához le kell tölteni a Starship Food Delivery alkalmazását, mely iOS és Android operációs rendszerről is elérhető. A felhasználók kezdésnek kiválasztják kedvenc ételeiket és italaikat, majd bejelölik, hogy hova kérik a szállítást. Ezután egy interaktív térképen keresztül figyelhetik a robot útját, érkezéskor pedig a felhasználók riasztást kapnak, majd az alkalmazáson keresztül elvégzett sikeres tranzakció után vehetővé válik a rendelés.

Az érintésmentes autonóm szolgáltatások elterjedése a koronavírus-járvány okozta félelem következménye, népszerűségük azonban továbbra is nőni fog, hiszen sokkal kiszámíthatóbb, gyorsabb és környezetkímélőbb szolgáltatásnyújtásra képesek, mint az emberi munkaerő, melyből minden ágazatban hiány van.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!