Mérgező csillogás: a tűzijáték környezeti hatásai

2021. augusztus 10. 12:55

Ki tudná elképzelni a szilvesztert vagy az augusztus 20-i nemzeti ünnepet látványos tűzijáték nélkül? A tűzijáték hagyománya hozzátartozik a nagy ünnepekhez, emlékezetessé, különlegessé teszi a ceremóniákat.

2021. augusztus 10. 12:55
null

Ha jobban belegondolunk, keveset tudunk erről a piros, kék és zöld színekben pompázó pirotechnikai termékről. Miért pont ez a három szín uralkodik? Mióta használnak tűzijátékot? Hogyan működik és milyen hatása van a környezetre? 
A tűzijátékok története a IX. században kezdődött Kínában, amikor Choe Museon elkészítette a fekete puskaport, ami a tűzijátékok és a tűzfegyverek alapját adta. Kezdetben elemi kénből, faszénből és salétromból készítették a puskaport. Idővel módosították a receptet, hogy jobb minőségű, színesebb és látványosabb hatásokat érjenek el.

Tűzijáték szerkezete

A tűzijáték legfontosabb elemei az úgynevezett csillagelegy (tűzijátékokban alkalmazott granulált és préselt csillagok alapanyaga), amelyek különböző vegyületeket tartalmaznak, amelyek meggyújtva színesen égnek vagy szikrázó hatást váltanak ki. A tűzijáték során látott színes fényt pigmentekből álló színezőanyagok biztosítják.

A színeket különböző kémiai elemek ionjai okozzák és minden ionnak egy jellegzetes színe van.  A sárga a nátriumionokból, a zöld a báriumionokból, a fehér az alumíniumionokból, míg a réz a kék színezést jelenti.

(fotó:  Agnieszka Pregowska / technology.org)

A tűzijátékok szintén fontos összetevője a kötőanyag, amit az összetevők összeragasztására használnak. Ennek az összetevőnek köszönhetően a tűzijáték látványosan világít az égen.

Ahhoz, hogy a tűzijáték felszálljon, üzemanyagra van szükség, amit a fekete por ad. Ez az alapanyag három alapvető összetevőből készül: szénből, szulfátból és kálium-nitrátból. Az tűzijáték égéséhez oxidálószert használnak, amely közvetlenül az égés helyen állítja elő a szükséges oxigénmennyiséget. A visco biztosíték nagyon népszerű a tűzijátékokban és minden pirotechnikai eszközben. Ez egy négyrétegből álló gyújtózsinór fekete por maggal. 

Mi áll a csillogás hátterében?

A tűzijátékok tele vannak az emberi és állati egészségre, valamint a környezetre veszélyes vagy mérgező kémiai vegyületekkel. 

Az égés során szén-dioxid és szén-monoxid keletkezik. A szén-dioxid nagyon veszélyes a környezetre; a globális felmelegedés legfőbb okozója. A szén-monoxid különösen az emberekre nézve veszélyes. Ha valaki hosszú ideig vagy nagy koncentrációban lélegzi be a mérgező gázt a szervezet nem kap elég oxigént és életveszélyes állapotba kerülhet az illető. 
A tűzijátékban található nitrogén-oxid és nitrogén-dioxid gázok a szmogban fordulnak elő és veszélyesek az egészségre. Amellett, hogy a belélegzésük irritálja a légzőszerveket, ez a két gáz felelős a savas esőért is. A savas eső pedig nem csak a növényekre, hanem az épületekre nézve is ugyanúgy veszélyt jelent.

A tűzijátékokból felszabaduló egyéb vegyület a titán-dioxid, amelynek kis méretű részecskéi szintén komoly egészségügyi veszélyt jelentenek. Röviden: minél látványosabb a tűzijáték, annál több fém szennyezi a levegőt, majd a vizet és a talajt is. 

A tűzijáték látványos; színesebbé és csillogóbbá teszi az ünnepségeket. Ugyanakkor az égésük során keletkező anyagok miatt komoly veszélyt jelentenek az környezetünkre és egészségünkre egyaránt. A tűzijátékokból felszabaduló apró részecskék és a káros vegyületek számos súlyos betegség, sőt a rák kockázatát is növelhetik, így jobb, ha nem tartózkodunk a szabadban, amíg a tűzijátékot nézzük

– figyelmeztet a Technology Org tudományos hírportál. 

Azonban léteznek környezet- illetve egészségkímélőbb megoldások a hagyományos tűzijáték helyett. Az úgynevezett „zöld” tűzijáték gyártásánál kizárólag papír alapú kapszulákat használnak, teljesen elhagyva ezzel a műanyag elemeket. 

Balatonalmádiban tavaly augusztus 20-án zenére komponált fényjátékkal ünnepelték Szent István napját, amivel kiküszöbölték a negatív környezeti hatásokat. 

Még egy érdekes alternatíva lehet a fénytechnikával felszerelt drónok alkalmazása, amelyeket egy kínai cég gyárt. Az éjszakai égbolton különböző színekben pompázó drónok mozgásának összehangolásával egy igazán látványos élményben lehet része az érdeklődőknek. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. szeptember 14. 21:56
Jaj, megint egy érzékenyítő baromság. Már nehogy a tűzijáték legyen a felelős a globális felmelegedésért. Meg még abba sem halt bele senki, hogy tűzijátékot nézett, annak a károsanyag mennyiség többszörösének van kitéve egy városi ember nap mint nap. Ha van környezetkímélőbb technológia, akkor használjuk azt, de nehogy már a tűzijáték legyen a következő áldozata az érzékenyített világnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!