Ötmillió afgán migráns lepheti el Európát, íme az uniós vezetők válasza a közelgő válságra

2021. szeptember 08. 17:34

Az uniós vezetők migránsválságra adott válaszai akár egy Orbán-interjúból is származhatnának.

2021. szeptember 08. 17:34
null

Migránsok tömegei lephetik el Európát

Az afganisztáni tálib győzelem migrációs hullámot gerjeszt, amely cunamiként törhet Európára. Horst Seehofer becslése szerint akár ötmillió afgán menekült lepheti el az öreg kontinenst.

A 2015-ös migrációs válság idején körülbelül egymillióan próbáltak Európába menekülni, most ennek az ötszörösére lehet számítani a német szövetségi belügyminiszter szerint.

Az EU becslései szerint 2015 óta körülbelül 570 ezer afgán – szinte kivétel nélkül fiatal férfi – kért menedéket az EU-tól. Az afgán férfiak nehezen illeszkednek be az európai társadalomba, a befogadó országokban több ezer nő szexuális bántalmazásáért felelősek, így még több férfi afgán migráns befogadása hatalmas problémát okozhat az európai országoknak – mutat rá a Gatestone kutatóközpont.

Az EU tagállamainak véleménye megoszlik, néhányan kötelességüknek érzik, hogy segítsenek a migránsoknak, mások szerint az iszlám országoknak helyben kellene megoldaniuk a saját problémáikat. Az Európai Bizottság elnöke,

Sebastian Kurz osztrák kancellár erről máshogy vélekedik. 

„Egyértelműen ellenzem, hogy most még több embert fogadjunk be. Ez nem fog megtörténni az én kancellárságom alatt.

– hangsúlyozta Kurz egy televíziós interjúban. Az osztrák kancellár véleményét első kézből szerzett tapasztalat alapozza meg, ugyanis az elmúlt években Németország után Ausztria fogadta be a legtöbb afgán migránst, szám szerint 40 ezer főt.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter Alexander Schallenberg külügyminiszterrel közös nyilatkozatában felszólított arra, hogy ha az illegálisan az országban tartózkodó afgánokat nem lehet visszaküldeni az iszlám országokba, akkor toloncolják ki őket az Afganisztán körüli menekülttáborokba, amihez viszont az Európai Bizottság támogatása kell. „Könnyű megtiltani az Afganisztánba történő kitoloncolásokat és figyelmen kívül hagyni a várható migrációs mozgásokat. A védelemre szorulóknak a származási országukhoz a lehető legközelebb kell azt megkapniuk – fejtette ki véleményét Nehammer az APA hírügynökségnek adott interjúban.

Schallenberg hozzátette, hogy „Az afganisztáni válság nem egy zárt térben bontakozik ki.

Korábban elítélték Orbánt a szigorú migrációs politikája miatt, most úgy tűnik, őt másolják a nyugati vezetők

Paul Ziemiak – Angela Merkel német kancellár Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártjának főtitkára – szerint Németországnak nem szabad 2015-höz hasonlóan egymillió bevándorlót befogadnia. Ziemak aláhúzta, hogy „2015 nem ismétlődhet meg. Nem fogjuk tudni megoldani az afganisztáni kérdést azzal, hogy további menekülteket engedünk be Németországba.”

Angela Merkel Sebastian Kurz osztrák kancellárral tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az uniós belügyminiszterek keddi értekezletén Németország azt az álláspontot képviseli, hogy

lehetőleg sok embernek a hazájához közel kell biztosítani a humanitárius ellátás lehetőségét”.    

A menekültek előre meghatározott csoportokba, kontingensekbe rendezett befogadásáról majd csak akkor lehet tárgyalni, amikor már látható, hogy milyen nemzetközi menekültügyi folyamatok indulnak be a tálib hatalomátvétel miatt.    

Korábban megvetették a magyar migrációs politikát, most egyetértenek vele

A korábban bevándorláspárti országok álláspontja egybehangzik Orbán Viktor augusztus 22-én egy rádióinterjúban elhangzott kijelentéseivel, miszerint Magyarország és Európa érdeke, hogy az Afganisztánt elhagyni akaró leendő migránsokat „ott tartsuk a térségben”, és „a segítséget vigyük oda, ne a bajt hozzuk ide”. A magyar miniszterelnök véleménye nem újszerű, ezt hangoztatja már hosszú évek óta, habár akkor nem talált értő fülekre a nyugati vezetők körében. Afganisztánnal a rádióinterjú 15. percétől foglalkoznak.

A korábban bevándorláspárti országok álláspontja egybehangzik Orbán Viktor augusztus 22-én egy rádióinterjúban elhangzott kijelentéseivel, miszerint Magyarország és Európa érdeke, hogy az Afganisztánt elhagyni akaró leendő migránsokat „ott tartsuk a térségben”, és „a segítséget vigyük oda, ne a bajt hozzuk ide”. A magyar miniszterelnök véleménye nem újszerű, ezt hangoztatja már hosszú évek óta, habár akkor nem talált értő fülekre a nyugati vezetők körében. Afganisztánnal a rádióinterjú 15. percétől foglalkoznak.

Emanuel Macron francia elnök is az Afganisztánból érkező migrációs hullám megfékezésére, illetve egy összehangolt uniós válaszra szólított fel. Marine Le Pen is osztotta a francia elnök véleményét.

Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke a Group 20, azaz a húsz legerősebb gazdasággal rendelkező ország összehívására szólított fel, hogy egy konferencia keretében vitassák meg az afgán helyzetre adható legjobb választ.

Befogadás feltételekkel és feltétel nélkül

Boris Johnson miniszterelnök a brit parlamentnek benyújtott nyilatkozatában 20 ezer afgán migráns befogadására vonatkozó tervet jelentett be, amely szerint ugyan engednének be menekülteket, de valamiféle szűrőt alkalmaznának:

– olvasható a brit miniszterelnök tervében. „Nagylelkűek akarunk lenni, de garantálnunk kell a saját biztonságunkat is” – folytatja.

Egyébként Magyarország is fogad be afgán menekülteket, akik Afganisztánban együtt dolgoztak a magyar katonákkal.

Spanyolország közölte, hogy ideiglenesen legfeljebb 4000 afgán migránst fogad be az Egyesült Államok által használt két katonai bázison.

Szlovénia, amely ország jelenleg az EU hat hónapos soros elnökségét tölti be, kijelentette, hogy az Európai Unió nem engedi meg az afgán migráció elburjánzását. Janez Janša miniszterelnök ezt egy tweetben is leírta:

 

A CDU kancellárjelöltje, Armin Laschet hallgatott az afgán kérdésről, csakúgy, mint Olaf Scholz, a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje. Ezzel szemben

„Meg kell békülnünk ezzel” – mondta a Zöldek kancellárjelöltje az ARD televíziónak adott interjúban.

Eközben Németországból Afganisztánba

egy német belügyminiszteri szóvivő szerint „nem teljesen új a forgatókönyv, miszerint olyan emberek érkeznek Németországba, akiket korábban már kitoloncoltak.”

Az Österreich 24 által közzétett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a válaszadók közel háromnegyede támogatja az osztrák kormány szigorú migrációs politikáját az afgánokkal szemben. A közvélemény-kutatás a migrációs politika magas támogatottságát egy nagy horderejű bűncselekményhez kötötte, amely során négy bécsi afgán bedrogozott és megerőszakolt egy 13 éves lányt, akit az elkövetők fojtogattak, eszméletét vesztette és meghalt.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2021. november 30. 18:36
Súlyos tévedés azt hinni, hogy Magyarország csak tranzitország lenne. Te nem Budapesten élsz, ugye?! Akkor tudnád, hogy a fővárosunk dugig van itt élő külföldivel. Nem, nem ideiglenesen vannak itt.
Valandil
2021. november 05. 18:45
Akár az Aranybullát is előszedhetnénk, Grünfeldék rápacsálnának...
Saksafar
2021. október 13. 00:29
Készülődik a vihar és a migránssimogató ballibeknek most fog visszanyalni a fagyi. Sajnos mindenki más is az elszenvedője lesz. Fel kell tenni a kérdést, miért csak Európa jöhet szóba, mint célállomás? Miért csak mi vagyunk ekkora hülyék, hogy tömeges muszlim bevándorlással hajlandók vagyunk véglegesen tönkre tenni a társadalmi normákat, a normális életet? Lehet, hogy állandóan nem az lgbt és gender műsorral kéne foglalkozni? Merkel maminak és az EP ballib szárnyának, beleértve a mi "kitűnő" kerítés ellenes képviselőinket is, van bőven vaj a fején ebben az ügyben és ha jobban belegondolunk, semelyik világháború nem volt képes ekkora károkat okozni, aminek most nézünk elébe. Ne felejtsük el Bident sem, kevesebb mint egy év elég volt neki (és a mögötte álló háttérhatalomnak), hogy megcsinálják az újabb szart. Most nincs mismásolás, csak helyes döntéseket szabad hozni, de lehet már ez sem segít, könnyen lehet, hogy elkéstünk.
Saksafar
2021. október 13. 00:29
Viszont ha feltöltjük muszlimmal, akkor rajtuk kívül mindenkinek szar lesz. Igaz, úgy már nem lesz egynyelvű és szokású az ország. Ráadásul ki fogja ellenőrizni és hogyan, hogy csak kisemmizett elnyomottak jöttek-e?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!