Több globalizációt akarnak: a globális szabadkereskedelemért rimánkodik a davosi elit

2021. október 13. 15:54

A határok nélküli világkereskedelem alkalmazását sürgetik világszerte azok a vezérigazgatók, akik a globalizációt és a „Nagy Újraindítást” (Great Reset) támogató Világgazdasági Fórum (WEF) ösztönzésével írtak nyílt levelet.

2021. október 13. 15:54
null

A kormányoknak világszerte részt kellene venniük a kereskedelmi reformokban, miközben kiemelkedően fontos lenne tartózkodniuk a protekcionizmustól – ez volt annak a harminc vezérigazgatónak a fő üzenete, akik a világ tizenhét országából szólítják fel a kormányokat Trade for Tomorrow című nyílt levelükben, hogy azok nagyobb mértékben ösztönözzék a globális szabadkereskedelmet.

A vezérigazgatók és elnökök csoportja tizenkét különböző ágazatból (többek között: kiskereskedelem, e-kereskedelem, pénzügyi szektor, befektetők, távközlés, vegyipar, logisztika) jön és a Világgazdasági Fórum (WEF) kezdeményezésével szerveződött egybe.

Az elitcsoport kiemelte, hogy a kereskedelmi rendszernek alkalmazkodnia kell a globális rugalmassággal, fenntarthatósággal és befogadással kapcsolatos új aggályokhoz – vagyis a „Nagy Újraindítás” (Great Reset) agendájához – ezt pedig a globális kereskedelmi együttműködéssel és nyitottsággal lehetne elérni az üzleti vezetők szerint.  

Arra is sürgette a kormányokat a davosi elit, hogy oldják meg az egyenlő versenyfeltételek „problémáját”, amit a kormányzati támogatások, az állami tulajdonú vállalatok vagy a közbeszerzések és belföldi szabályozások is előidézhetnek.

A Világgazdasági Fórum nem sokat várt, pár nappal később újabb elemzés jelent meg az intézet honlapján, amely szerint rendkívül fontos lenne a teljesen szabadpiaci, „laissze-faire” típusú globális szabadkereskedelmet támogatni a gazdasági fejlődés és szociális egyensúlytalanságok megoldása érdekében. A cél elvileg az, hogy egyrészt teret hódítson a globális kereskedelem, de ezzel mindenki jól járjon. Úgy vélik, a globális talpraállás a kereskedelmi talpraállásra épülhet.

A davosi elit üzenete nem meglepő, hiszen egy közelmúltbeli Ipsos-WEF felmérés szerint a globális közvélemény 75 százaléka támogatja a kereskedelem bővítését, de csak a résztvevők fele gondolta azt, hogy a globalizáció jó az országuknak, ami 10 százalékpontos csökkenést jelent 2019 óta. Úgy tűnik, hogy a globalizációt és a „Nagy Újraindítást” – vagyis a kritikusok szerint a gazdasági és politikai elit által vezetett új globális totalitárius rendszer bevezetését – ösztönző Világgazdasági Forum (WEF) ezúttal a globális szabadkereskedelem nevében mozdítaná elő agendáját.

A vezérigazgatók és a WEF levele együttműködést szorgalmaz a kereskedelmen túl az adózásban és versenyszabályozásban illetve a migrációban.

A cégvezetők látszólag az egészségügyhöz való hozzáférést is bővítenék a világban, persze a vámok és az adminisztratív akadályok leépítésével, exportkorlátozások megszüntetésével. Szeretnék még a digitális kereskedelem térhódítását is, a nemzetközi beruházások könnyítését.

(Címlap: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2021. december 31. 17:42
"A cégvezetők látszólag az egészségügyhöz való hozzáférést is bővítenék a világban" A költségekből is kiveszik a részüket?
k33
2021. december 31. 17:42
A globalizáció megöli a civilizációt.
csulak
2021. december 31. 17:42
Eleg volt a globalizaciobol ! Ideje visszaternie a normalitasnak !
aaabbbccc
2021. december 31. 17:42
a nagy hal meg akarja enni az osszes kis halat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!