Lekapcsolná az áramot Lengyelország egy részén Brüsszel, de Morawiecki nem enged

2021. október 27. 12:46

Megerősítette Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, hogy végrehajthatatlannak tartja az Európai Unió Bírósága döntését a cseh határhoz közeli Turów bánya működésének felfüggesztéséről, amely rendelkezés teljesítésére az Európai Bizottság (EB)kedden azonnali bizonyítékot kért.

2021. október 27. 12:46
null

Lengyelország „alig teheti meg, hogy a lakosok tízezreit elvágja a fűtéstől, a dolgozók ezreit megfossza a munkájuktól, a háztartások millióit pedig áram nélkül hagyja” – reagált Morawiecki egy sajtóértekezleten az elhangzott újságírói kérdésre.

„Bizonyos döntések elfogadhatatlanok társadalmi, gazdasági, adott esetben energiabiztonsági okokból is” – kommentálta Morawiecki az EB felszólítását.

Aláhúzta: nem egyezhet bele a rendelkezés végrehajtásába.

A rendelkezés végre nem hajtása miatt az uniós bíróság szeptember végén az EB-nek kifizetendő napi 500 ezer euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot. Kedden pedig az EB közölte: a bezárásra vonatkozó bizonyítékok hiányában rendszeres időközönként fizetési felszólításokat fog kibocsátani Varsónak.

A cseh kormány korábban azért fordult panasszal az unió bíróságához, mivel attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

A felek közötti prágai tárgyalásokon a lengyelek azt javasolták, hogy 50 millió euró támogatást adnának az érintett cseh régió víztartalékainak védelméhez. Az október elejei cseh parlamenti választások előtti légkörben a szinte véglegesített megegyezés végül nem született meg, egyes sajtónyilatkozatok szerint az aláírandó megállapodás érvényességének határideje miatt.

Hétfőn Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes közölte: a Prágából érkezett jelzések szerint a cseh fél vissza akar térni a tárgyalóasztalhoz, a tárgyalások megújítása „a legközelebbi napok, legfeljebb két hét kérdése”.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imre962
2021. október 28. 18:02
Ezt még a Szovjetunió se lépte volna meg a szocialista tábor tagországaiban. Éljen Brüsszel, az új Moszkva!
mars-lakó
2021. október 28. 12:30
Csak gyakorolnak. Miként kell csinálni, amikor az utolsó lekapcsolja majd a villanyt az EU-ban. Mert az egyre szaporodó ilyen ügyekből az lesz. Nem lesz Huxit meg Polxit, hanem EUxétverés, EUxétesés.
Ninini
2021. október 28. 12:30
Asztakva... Ezeknél egyre jobban gurul a pirula. Gyak. megbénítanák a régiót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!