Jeff Bezos nem éri be a földi kereskedelemmel: az űrben akar üzletelni

2021. december 01. 23:25

A Blue Origin, az Amazon alapítójának, Jeff Bezosnak a tulajdonában lévő űrturisztikai vállalat bejelentette, hogy létrehoz egy kereskedelmi űrállomást. A vállalat reményei szerint az évtized végére már üzembe helyezheti az „Orbital Reef” névre keresztelt állomást.

2021. december 01. 23:25
null

Üzleti park és űrszálló 

A cég által közzétett promóciós anyagok azt állítják, hogy az állomás egy „vegyes felhasználású üzleti park” lesz az űrben, és legfeljebb 10 embert fogadhat majd. Az állomás megépítésében aktív szerepet fog vállalni a Sierra Space és a Boeing is.

A Blue Origin szerint

a 32.000 négyzetméteres állomás ideális helyszínt biztosítana az ügyfeleknek a „mikrogravitációs filmkészítéshez” vagy a „korszerű kutatásokhoz”, és egy „űrszálló” is kialakításra kerülne.

A kezdeményezés elindítását bejelentő sajtótájékoztatón a Blue Origin és a Sierra Space vezetői nem voltak hajlandók becsült számokat közölni az építési költségekről, bár úgy tűnik, hogy a projektet komoly finanszírozásban részesíti Jeff Bezos, aki egymilliárd dollárt (313 milliárd forint) szentelt a projektnek.

Veszélyben a Nemzetközi Űrállomás

A bejelentésre akkor került sor, amikor a NASA javaslatokat keresett a 20 éves Nemzetközi Űrállomás (ISS) lecserélésére. Ugyan a jelenlegi űrállomás működését 2030-ig garantáltan finanszírozni fogják, utána az állomás komoly felújításokra szorul, így a NASA kénytelen lesz egy új helyszínt keresni. Bár a NASA szerint 2030-ig biztonságosan fog tudni működni az állomás, orosz tisztviselők már arra figyelmeztették őket, hogy az űrhajósaik elhagyhatják az állomást, ha 2025-ig nem renoválják az elavult, komoly kockázati faktorral bíró berendezéseket.

Erre válaszul a NASA az év elején bejelentette, hogy

400 millió dolláros magánszerződést kötne azokkal az űrvállalatokkal, akik segítenék az új állomás kialakítását.

A verseny valószínűleg komoly lesz, hiszen ez egy egyedülálló lehetőség. A Nanoracks, a Voyager Space és a Lockheed Martin közösen bejelentették, hogy együttműködve 2027-ig pályára állítanak egy űrállomást. Ezenkívül a múlt hónapban szintén kötött egy új, 2,9 milliárd dolláros szerződést a NASA, mégpedig a Blue Origin legnagyobb versenytársával, az Elon Musk vezette Space X-szel.

A Blue Origin tehát idén eddig vegyes szerencsével nézett szembe. A New Shepard rakéta nagy horderejű kilövései, amelyek során Jeff Bezos és a Star Trek sztárja, William Shatner az űrbe repült, jelentős médiafigyelmet kapott. A vállalatot azonban a munkahelyi szexuális zaklatás vádjával is szembesítették, valamint azzal, hogy figyelmen kívül hagyták a korábbi alkalmazottak súlyos biztonsági aggályait.

(Borítókép: MTI/EPA/Blue Origin)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. február 24. 17:29
Ez az a faszi aki qrva nagy péniszeket lő az égbe?
matykox
2022. február 24. 17:28
Mindenesetre az "üzlet" megint csak arról szól, hogy az állam fizet. A legnagyobb megrendelő.
Lenyeg Telen
2022. február 24. 17:28
Nem véletlen, mint azt már tudjuk: "Magáncég, azt csinál amit akar"...
Robur
2022. február 24. 17:28
Ja, ha nincsenek gazdagok, akkor biztos nem lennének szegények se. Idióta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!