A kínai Zijin rátenyerelt Szerbia teljes rézkészletére

2021. december 02. 13:02

Röviddel az után, hogy a kínai Zijin Mining Group, amely megvásárolta a Kelet-Szerbiában található bori bányászati és kohászati medencét, az egykori RTB Bor vállalat többségi tulajdonrészét, újabb fejlesztéseket jelentett be. Erre sor is került, hiszen a Zijin leányvállalata, a Serbia Zijin Copper a napokban réz- és aranybányát nyitott Borban.

2021. december 02. 13:02
null

Az új Csukaru Peki elnevezésű bányába 474 millió dollárt fektetettek be. A megnyitón kihangsúlyozták, hogy Szerbiában ez az első úgynevezett zöld bánya, ahol olyan technológiát alkalmaznak, amely káros hatásai a környezetre a lehető legalacsonyabbak.

Szerbia a bori bányászati és kohászati medence (RTB Bor) stratégiai partnerévé választotta a kínai Zijin vállalatot, amely egy kanadai és egy orosz cég ajánlatát előzte meg, miután a kínai vállalat egymilliárd 260 millió dolláros kötelező üzleti tervet javasolt, amelyhez hozzátartozott 350 millió dollárnyi feltőkésítésre szánt összeg.

A kínai vállalat ezenkívül kötelezte magát arra is, hogy 200 millió dollárt fordít az RTB Bor adósságainak rendezésére, és ígéretet tett, hogy megőrzi azt addig létező 5000 munkahelyet. Miután a Zijin kifizette a feltőkésítésre szánt 350 millió dollárt, megkapta a bori bányászati és kohászati medence 63 százalékos tulajdonrészét. A medence operatív irányítását 2019 elején vehette át.

A kínai Zijin szerbiai sikerei

A Serbia Zijin Bor Copper  nem sokra rá, már a saját sikereiről számolt be abban a vállalatban, amely éveken keresztül veszteséggel működött.

A kínai vállalat adatai alapján a 2018. évhez viszonyítva már az első évben 24 százalékkal megnövelték a katódréz gyártását, 45 százalékkal nőtt a bevételük, aminek köszönhetően 300 százalékkal gyarapodott az operatív nyereségük is.

Emellett 2019-ben 5 százalékkal növelték az alkalmazottak számát. A nyereséges gazdálkodással ugyanakkor 22 százalékkal nőtt a munkások átlagfizetése is, miközben növelték a munkahelyi biztonságot is. A 2018-as évhez viszonyítva becslésük szerint 43 százalékkal csökkentették a sérülések számát is.

Long Ji, a Serbia Zijin Bor Copper vezérigazgatója tavaly januárban ígéretet tett arra, hogy még 2020-ban felújítják és kibővítik a külszíni fejtésű Velika Krivelj rézbányát és a földalatti Jama bányát is, illetve felújítják az olvasztókat és újra beindítják a szintén külszíni fejtésű Novo Cerovo rézbányában a termelést. A szerb kormány támogatásával pedig tervbe vették a szintén az egykori RTB Bor hatáskörébe tartozó majdanpeki bánya felújítását és kibővítését is.

Szerbiai jelenlétük óta, két év alatt 700 millió dollárt ruháztak be a bányászati és kohászati medencébe. Csak a múlt évben az említett négy bánya fejlesztésére 360 millió dollárt fordítottak, tíz millióval többet, mint egy évvel korábban.

A Majdanpek és a Veliki Krivelj bányában a bányászati flotációs üzem és meddőhányó kiépítése mellett, kialakították a Jama bánya hulladékvíz-tisztító rendszerét, és felújították az olvasztókat is, azzal hogy 2022 végéig további 262 millió dollárt terveznek az olvasztókba beruházni.

A bővítések után Majdanpekben 40 ezer tonna rézércet tudnak feldolgozni naponta. A Novo Cerovo bányában a felújított termelés után pedig 2,5 millió tonna rézérc feldolgozására nyílik lehetőség évente.

Az első zöld bánya a régióban

A Zijin Minig 2019-ben 390 millió dollárért megvásárolta az amerikai Freeport McMoran vállalattól a réz és aranybánya tulajdonát, ezzel a lelőhely egyedüli tulajdonosává vált.

A Kelet-Szerbiában, Bortól 5 kilométerre délre található Csukaru Peki bánya, ahol csak ebben az évben a kínai vállalat 50 ezer tonna réz és 3 tonna aranyércet kitermelését tervezi.

A vállalat egyelőre csak a felső rétegek lefejtésére kapott engedélyt, ám a lelőhely jelentősége az alsó zóna megnyitásában rejlik. Itt a réz- és aranyérc becsült készlete körülbelül 2,29 milliárd tonnát tesz ki, és

ez a bánya megnyitásával, a második helyre emeli majd Szerbiát a rézkitermelés tekintetében Európában, illetve az aranykitermelés tekintetében is Európa egyik vezető helyére sorolja majd.

Elvárások szerint ez a bánya 1.200 személyt foglalkoztat majd, azzal hogy jelenleg 500 munkást alkalmaz.

A Csukaru Peki bányát a legkorszerűbb gépezettel szerelték, amely eleget tesz a hazai és az európai ökológiai elvárásoknak. Olyan zöld technológiát alkalmaznak, amelyek a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Járványfigyelő
2022. január 20. 11:31
Vannak azért erre megoldások; "aranyrészvény", ami mindig az állam tulajdonában marad, és afféle vétólehetőséget ad, a bányajáradék okos kirovása, a külföldi cég haszna egy része hazai területen való befektetésének kikötése és egyebek.
Láncfűrészes Attasé
2021. december 23. 15:34
Népszavazásra kell bocsátani. EU vagy pedig KKP + Türk Tanács?
ujujuj
2021. december 18. 15:04
Magyarország jelenleg német "megszállás" alatt áll, csak éppen katonák nélkül. És az a pikantériája annak, hogy a kínai "megszállástól" rettegsz, hogy őket a németek tápolták föl erre szintre.
zuriktodor
2021. december 18. 15:03
Semmilyen nyugati banda nem akar rezet bányászni. Ott rohadtak a rézbányák Afrikában is, simán hagyták, hogy Kína markolja fel. Most Afganisztánban is lecsaptak az összes rézre. Pedig a 2000-es évek elejéhez képest ma négyszeres a réz világpiaci ára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!