Az amerikai gazdaság utolsó reménye: beruházási robbanás bontakozik ki Amerikában

2022. április 09. 14:19

A vírushelyzet végéhez közeledve az amerikai vállalatok növelik a technológiai beruházásaikat – amennyiben ez a beruházási hullám tartósan fennmarad, növelheti a termelékenységet és az életszínvonalat, sőt, az inflációs nyomást is ellensúlyozhatja, hiszen a beruházások növelik a kapacitásokat és a kínálatot.

2022. április 09. 14:19
null
Fekete Kíra

Fordult a kocka: többet költöttek számítógépekre, mint irodákra

Az inflációval kiigazítva a nem lakáscélú magánvállalati beruházások 2021-ben 7,4 százalékkal nőttek az előző évhez képest – ez 2012 óta a leggyorsabb fejlődési ütem és erőteljes fejlődés a 2020-as 5,3 százalékos csökkenés után – állítja a The Wall Street Journal.

2020 első negyedévében a vírushelyzet miatt egyre többen kényszerültek távmunkára az Egyesült Államokban, ezért a cégek irodák fenntartása helyett szoftverekre és számítógépekre költöttek: 2021-ben 14 százalékkal fordítottak több pénzt különböző információfeldolgozó berendezésekre az előző évhez képest.

Az üzleti kiadások valószínűleg idén is erősek maradnak. Az Institute for Supply Management által megkérdezett feldolgozóipari cégek 2022-ben nominálisan 7,7 százalékkal tervezik növelni a beruházási kiadásokat. A szolgáltató cégek 10,3 százalékos növekedésre számítanak.

Az adatok azt mutatják, hogy 

a különböző beruházások növelték a munkavállalók hatékonyságát is. 

A termelékenység – amely a munkavállalók egy munkaórára jutó teljesítményét méri – 2020-ban és 2021-ben átlagosan évi 2,2 százalékkal nőtt, szemben a világjárvány előtti 2011 és 2019 közötti 0,9 százalékos átlaggal.

A teljesítmény növekedése termelékenyebb gazdaságot eredményez, amely több árut és szolgáltatást képes előállítani ugyanannyi munkaórával – ez idővel 

anélkül növelheti a munkavállalók bérét, hogy növelné az inflációt.

Egyre népszerűbb a modern technológia a kiskereskedelmi vezetők körében is

Robert Rosener, a Morgan Stanley multinacionális vállalat vezető közgazdásza szerint a beruházási kiadások beindulása „hosszabb távon jelentősen növelheti a gazdasági fejlődést”.

Rosener szerint különösen azokon a területeken növelhetik a termelékenységet az új technológiai beruházások, ahol nem kifejezetten ezen volt eddig a hangsúly – például a kiskereskedelemben. A Morgan Stanley által tavaly megkérdezett kiskereskedelmi vezetők mintegy háromnegyede kívánja növelni a technológiai kiadásokat, szemben a 2019-es 21 százalékkal.

A technológia népszerűségének egyik oka a munkaerőhiány, a vezetők nehezen találnak munkavállalót, és elmondásuk szerint nehéz őket megtartani is. Ez persze nem csoda, hiszen a Makronóm is beszámolt arról, hogy a járványválságot Amerika úgy kezelte, hogy ingyenpénzt szórt a lakosságra, hogy az emberek maradjanak otthon, ezzel pedig jobban lehetett keresni, mint munkával.

Brian Niccol, a Chipotle Mexican Grill Inc. burrito üzletlánc vezérigazgatója februárban arról számolt be a befektetőknek, hogy a vállalatnak nehézséget okoz a munkaerő-felvétel, ezért 

azt fontolgatja, hogy az unalmasabb feladatokat automatizálni fogja.

„Hogyan szabaduljunk meg azoktól a munkáktól, amelyeket az emberek nem szeretnek végezni?” – tette fel a kérdést Niccol, majd folytatta: „Sokkal élvezhetőbb lenne a munkavállalók számára, ha nem kellene az avokádót kimagozni és felszeletelni, csak sózni és pépesíteni”.

Mit tartogat a jövő?

Jose Maria Barrero, Nicholas Bloom és Steven Davis egyetemi professzorok kutatásai szerint a világjárvány lecsengése után a munkavállalók egy része továbbra is otthonról fog dolgozni. Becsléseik szerint a pandémia után 

a munkanapok mintegy 20 százalékát töltik majd otthon a munkavállalók, 

szemben a világjárvány előtti 5 százalékkal.

Az amerikai munkaügyi minisztérium mérésének eredményei azt mutatják, hogy a távmunka körülbelül 1 százalékkal növeli a termelékenységet – részben azért, mert megkímélik a dolgozókat az irodák zavaró tényezőitől.

Hozzá lehet szokni a „jóhoz”

A járványhelyzet miatt a home office villámsebességgel tört be szinte minden vállalkozás életébe, amely a vakcina nélküli időszakban az egyik legfőbb megoldást jelentette az üzletmenet fenntartására és a munkavállalók biztonságára nézve.

A vakcina után azonban egyre több munkahely rendelte vissza munkavállalóit az irodákba, akik közül sokan hátrányként élték meg a rugalmasság elvesztését – írta korábban a Makronóm.

A járványhelyzet miatt , amely a vakcina nélküli időszakban az egyik legfőbb megoldást jelentette az üzletmenet fenntartására és a munkavállalók biztonságára nézve. A vakcina után azonban egyre több munkahely rendelte vissza munkavállalóit az irodákba, akik közül sokan – írta korábban a Makronóm.

Ma még persze nehéz megjósolni, hogy a beruházási kiadások és a távmunka elterjedése hosszú távon hogyan befolyásolja majd a munkavállalók igényeit és a termelékenységet.

Borítókép: MTI/EPA/Tannen Maury
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. április 13. 13:01
Az utolsó remény? De hiszen már jönnek a szankciók! Akkor miről beszélünk? Még kicsit nyomatják az őrületet, és egy év múlva az urán java része is elfogy és áramuk se lesz sokfelé! Mégis, hogyan képzeleghetnek így bármiféle gazdasági föllendülésről, amikor sorra erőteljes intézkedéseket hoznak a minél mélyebb gazdasági válság érdekében? Barom Demokraták!
Nekro
2022. április 10. 11:33
Be kell zarni az embereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!