A német szakszervezet kiosztott egy tockost Elon Musknak

2022. június 07. 12:54

A földesúri stílus, ami működik Kínában és Amerikában, nem feltétlenül jön be Németországban is.

2022. június 07. 12:54
null

Idén márciusban kezdte meg a termelést a Tesla Berlin melletti gyára, amitől Musk jelentős kapacitásnövekedést remél. A németek is örültek, hiszen a beruházás az adóbevételek mellett négyezer új munkahelyet teremtett, így mindenki csoda boldog volt, hogy a világ leggazdagabb embere bekopogtatott Európába. 

A napokban aztán kisebb felleg zavarta meg a szikrázó napsütést. Musk eddig sem arról volt híres, hogy szívén viseli alkalmazottjai munkakörülményeit, vagy törődik olyan apróságokkal, mint a korrekt munkaidő. Talán nem erős a kifejezés:

a világ leggazdagabb embere egészen középkori gondolkodással viszonyul a szervezeti kultúrához, a munkavállalói elégedettséghez és a motivációs módszerekhez. 

A napokban újabb bizonyítékát adta vezetői képességei jól titkolt szegmensének. Szokásosan nyers stílusában írt egy e-mailt a Tesla dolgozóinak az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban, amelyben kifejtette, hogy az otthonról végzett munkát nem tekinti munkának, tehát mindenki vackoljon vissza az irodákba heti minimum negyven órára (legalább nem akarja bent altatni őket, mint tette azt Kínában a COVID-lockdown után), vagy ki van rúgva. 

A koronavírus-járvány eléggé felgyorsította a hibrid munkavégzési törekvések folyamatát. Bár jelenleg Németországban sincs törvényileg szabályozva a terület, azt mind a munkáltatók, mind a munkavállalók pontosan tudják, hogy a modell nagyon is működőképes, a hatékonyságot pedig inkább növeli, mint csökkenti az otthoni vagy a kombinált munkavégzési hely. Éppen ezért

a kormány már dolgozik azokon a hivatalos irányelveken, amelyek a hibrid munkavégzésnek legális működtetési feltételeket adna.

Muskot ez cseppet sem hatotta meg, arra azonban nem számított, hogy Kínával és az USA-val (a Teslának Amerikában egyáltalán nincs munkavállalói képviselete, Sanghajban pedig azt sem tudják, mi az) ellentétben Németországban kőkemény a szakszervezeti képviselet, a regionális ipari szakszervezet, az IG Metall pedig azonnal lép, ha valamelyik munkáltató túlszalad azon a határon, amin nem illene. Musk most éppen ezt tette, az IG Metall pedig postafordultával válaszolt.

Mint kiderült, az alapvető gond nem Musk otthoni munkavégzéssel kapcsolatos problémáival van, hanem megint azzal, hogy egyoldalúan, földbirtokos–jobbágy viszonylatban értelmezi és kezeli azokat. A szakszervezet éppen ezért közölte: minden alkalmazottat minden eszközzel támogat, aki ellenzi az ultimátumot, annak zsaroló elemeit és stílusát. Erre Németországban a törvény biztosít lehetőséget, így Musk vagy kénytelen lesz kompromisszumos megoldást találni, vagy kezdheti átpakolni a gyártási kapacitását olyan országokba, ahol a munkavállalók megköszönik, ha megalázza őket. Szerva ott. 

Borítófotó: Elon Musk és Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió elnöke a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén Grünheidében 2021. augusztus 13-án.
MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2022. október 27. 15:30
Szerintem rég megbánta már Musk, hogy Németországban épített gyárat, az építés is rengeteget csúszott a bürokrácia miatt, de valószínűleg szimbólumnak szánta a német fővárost. Remélem, megfogadja a szakszervezet tanácsát, és átszervezi a gyártást Magyarországra :)
Kapafa
2022. június 09. 19:25
Jó, de figyelj, egy amerikai annyit tud Európáról hogy van Olaszország, Franciaország, Németország, és a főváros Párizs. (-_-)
Reszelő Aladár
2022. június 09. 19:25
Ez is egy ok, hogy miért lepett meg, hogy a Tesla pont Németországban épített gyárat. Sokkal drágább a munkaerő leginkább a szakszervezetek eredményességének köszönhetően. Az otthoni munkavégzést pedig Munka Törvénykönyve szinten fogják szabályozni, így teljesen mindegy lesz Elon mit is mit is gondol erről.
Fidesz2032
2022. június 08. 13:41
Lón Muszk, mivan, szembejött a valóság? Már egy cseppet sem zavar a libsiséged? Takarodj haza a balos picsáid közé. Zsellenzéki faszszopó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!