Itt a Baidu kormány nélküli önvezetője

2022. július 24. 08:11

Főhet Elon Musk feje: a kínaiak köröket vernek rá a robotaxis piacon.

2022. július 24. 08:11
null

Elon Musk kínai piacra engedésével, a kiélezett versenyhelyzet miatt érezhetően felpörgött a helyi elektromosjármű-gyártás. A Tesla vezér már régebben beharangozta, hogy 2024-re kijön a Tesla kormány és pedálok nélküli robotaxi verziójával, ám a kínaiak fénysebességgel előztek, és idén már gőzerővel, forgalomban tesztelik az önjáró autókat. Musk most újabb pofont kapott, a Baidu nevű óriás techvállalat ugyanis a napokban mutatta be új önvezető autóját, amelynek már a kormánykereke is levehető. 

Az új jármű működése egyáltalán nem igényel emberi beavatkozást, nyolc lézer-távérzékelő és 12 kamera garantálja biztonságos működését. Li Zhenyu, a Baidu alelnöke úgy fogalmazott:

az autó vezetési képességei egy 20 éves rutinnal rendelkező sofőrének felelnek meg.

A Baidu több tízezer önjárót tervez forgalomba állítani, kalkulációjuk szerint a költségcsökkenések révén egy út a robotaxival fele annyiba fog kerülni, mint a hagyományos. A cég nem titkolt célja, hogy a vezető nélküli járművek idővel a hagyományos autók teljes jogú riválisaivá váljanak az utakon.

A járművet jövőre már forgalomba is állítják a robotaxik között, amelyek üzemeltetésére már 2020-ban engedélyt kapott a hatóságoktól. 

Fotó: Baidu
 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2022. július 26. 22:20
Azt meg kitől hallottad, hogy az önvezető autóhoz állandó netkapcsolat kell?
Armageddon
2022. július 26. 22:19
De ahhoz az is kell, hogy a rezsim ebben partner legyen.
Akitlosz
2022. július 26. 22:17
De Kínának van is pénze beruházni. Magyarország hiába enged be akármennyi autógyárat, hiába tanul akármennyit a magyar, akkor sem lesznek magyar autók.
Akitlosz
2022. július 26. 22:17
Taxikat akarnak. Városban, nappal, lassan közlekedve. Annyit már akár tudhat is egy autó. Pár év múlva. A taxisok ritkán fuvaroznak városon kívül nagyobb távolságra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!