Fejleszt a cég? Napokon belül új EU-s pályázati lehetőségek nyílnak!

2022. szeptember 07. 08:30

Vállalkozók figyelem! Az ősz folyamán több uniós pályázati lehetőség is megnyílik az innovatív magyar vállalkozások, illetve szervezetek előtt. Első körben a fenntartható fejlesztések állnak a középpontban.

2022. szeptember 07. 08:30
null

A KAVOSZ Zrt. gyűjtéséből kiderül, hogy még az ősz folyamán számos közvetlen uniós pályázati lehetőség is megnyílik az innovatív magyar vállalkozások, illetve szervezetek előtt. Nézzük ezeket részletesen.

A fenntartható fejlesztésekért: Clean Energy Transition Partnership

A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, amelynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. Az első pályázati felhívás 2022. szeptemberében nyílik meg.

Az első felhívás 7 fő tématerületre oszlik: 

– integrált nulla-kibocsátású energiarendszer,
– továbbfejlesztett nulla-kibocsátású energiatechnológiák,
– a klímasemlegesség elősegítése tárolási technológiákkal,
– megújuló üzemanyagokkal és ccu/ccs technológiákkal,
– hatékony nulla-kibocsátású fűtési és hűtési megoldások,
– integrált regionális energiarendszerek, integrált ipari energiarendszerek, illetve integráció az épített környezetbe.

oszlik:  – integrált nulla-kibocsátású energiarendszer, – továbbfejlesztett nulla-kibocsátású energiatechnológiák, – a klímasemlegesség elősegítése tárolási technológiákkal, – megújuló üzemanyagokkal és ccu/ccs technológiákkal, – hatékony nulla-kibocsátású fűtési és hűtési megoldások, – integrált regionális energiarendszerek, integrált ipari energiarendszerek, illetve integráció az épített környezetbe.

Fontos információ a cégeknek, hogy 2022. szeptember 13-án rendezik meg a CETP hivatalos megnyitó eseményét, ahol igen részletesen bemutatják az újonnan kiírásra kerülő pályázati lehetőségeket is. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Express Innovation Agency-vel együttműködve szeptemberben hazai információs napot is szervez.

Ennek részleteiről a holnapján, illetve hírlevélben tájékoztat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). 
További információk a CETP újonnan indult hivatalos honlapján.

Városfejlesztési támogatások: Driving Urban Transitions

A Driving Urban Transitions (DUT) Partnerség szintén a Horizont Európa keretében működik. Az első pályázati felhívás 2022. szeptember 21-én nyílik meg. A pályázás kétlépcsős, az előpályázat (első kör) beadási határideje várhatóan november 21. lesz.

A felhívás célja a városi kihívásokkal foglalkozó transznacionális kutatási és/vagy innovációs projektek támogatása. 

A három kiemelt téma (úgynevezett Transition Pathway): 
– pozitív energiakerületek (Positive Energy Districts – PED), ami olyan kis városrészeket jelent, amelyek például a helyi tető-naperőművek révén többet termelnek, mint fogyasztanak
– 15 perces városok (15-Minute City – 15mC), ez egy olyan városi koncepció, amelyben a legtöbb napi szükséglet a lakók otthonából gyalog vagy kerékpárral teljesíthető. (A koncepciót Anne Hidalgo párizsi polgármester népszerűsítette, és Carlos Moreno francia-kolumbiai tudós ihlette.)
– körforgásos városi gazdaságok (Circular Urban Economies – CUE).

(úgynevezett Transition Pathway):  – pozitív energiakerületek (Positive Energy Districts – PED), ami olyan kis városrészeket jelent, amelyek például a helyi tető-naperőművek révén többet termelnek, mint fogyasztanak – 15 perces városok (15-Minute City – 15mC), ez egy olyan városi koncepció, amelyben a legtöbb napi szükséglet a lakók otthonából gyalog vagy kerékpárral teljesíthető. (A koncepciót Anne Hidalgo párizsi polgármester népszerűsítette, és Carlos Moreno francia-kolumbiai tudós ihlette.) – körforgásos városi gazdaságok (Circular Urban Economies – CUE).

Az NFKIH ezt a pályázatot is részletesen bemutatja szeptemberben.
Az információs nap részleteiről az NFKIH holnapján jelenik meg majd tájékoztatás. 

További információk a JPI Urban Europe honlapján.

Biodiversa+

A Biodiversa+ európai partnerség a tervek szerint hivatalosan 2022. szeptember 8-án teszi közzé új transznacionális felhívását a következő témában: „a biológiai sokféleségnek és az ökoszisztémák változásainak a tudomány és a társadalom érdekében történő hatékonyabb transznacionális monitorozása (Improved transnational monitoring of biodiversity and ecosystem change for science and society)”.

A pályázás két lépcsőben zajlik, az előpályázatot 2022. november elejéig lehet benyújtani. Az előpályázatok értékelését követően a teljes pályázatok benyújtásának határideje 2023. április eleje lesz.

A pályázatok benyújtására és a feltételekre vonatkozó instrukciók és további információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt 2022. szeptember elején jelennek meg. 
2022. szeptember 20-án 15:00 – 16:30 között a partnerség információs webináriumot tart potenciális pályázók számára. Erre a programra ezen a linken lehet regisztrálni.

A fentieken túl érdemes figyelemmel kísérni a Biodiversa+ honlapját, és regisztrálni a Biodiversa+ levelezési listájára, így naprakész információkhoz lehet jutni a várható nagyobb kutatásfinanszírozási lehetőségekről – javasolja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

További részletek ezen az oldalon olvashatók.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2022. szeptember 08. 23:13
FOGADJUNK, HOGY VALAMELYIK LÖLŐ LESZ A FŐ NYERTES, A TÖBBIT MEG A KISLÖLŐK VISZIK! Egyébként meg: @nikonos @Nehidd El Kedves NER! Mi az anyátok kínja nem tetszik nektek ebben? nick89 2022. szeptember 8. 9:25 174 A pohos Brüsszelben minden szankciót megszavazott eddig is, aztán itthon meg letagadta. Ld. még: elhibázottuniósszankcióspolitika. Szabad Európa: mégsem vétóz Magyarország az orosz oligarchák miatt. MOST AKKOR ORBÁN MEGSZAVAZTA A SZANKCIÓKAT VAGY A SZANKCIÓK ELLEN SZAVAZOTT BRÜSSZELBEN? EZ VOLT A KÉRDÉS, ÉS TI, MAGIAR HAZAFFYASERŐ NERESEK MEG CSAK MAKOGTOK. JELLEMTELEN TOLVAJ KORRUPT BANDA!
szemlelo
2022. szeptember 08. 23:13
Sok hülyeségre van pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!