Az IMF optimista Magyarországgal kapcsolatban, csak nem mindenki olvassa a számokat

2022. október 12. 16:08

A hazai sajtó több szakmai orgánumának véleményével ellentétben az IMF szerint a magyar növekedés nem fullad le, hanem dinamikus lesz, és az infláció sem ragad meg magasan, sőt pont ellenkezőleg, a Nemzetközi Valutaalap sikeres dezinflációs időszakot vár Magyarországon. 

2022. október 12. 16:08
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A Portfolio hasábjain megjelent írás véleményem szerint helytelenül és kontextusából kiragadva „elemzi” a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzését. Az alábbiakban az IMF régióra és Magyarországra vonatkozó becsléseit vetjük össze a tiszta és objektív helyzetértékelés céljából. 

Lefulladó növekedés = fake news

A Portfolio cikk lefulladó növekedésről és jelentős lassulásról ír a gazdasági dinamika kapcsán. Csupán azt felejti el megemlíteni, hogy 2023-ra az egész régió, sőt egész Európa tekintetében nagyon alacsony GDP-növekedési rátákat vár az IMF. Ahogyan az 1. ábra is mutatja, a 2023-as magyar növekedési ütem lényegében egy szinten van a régióssal. A mi esetünkben nem a jövő évi helyzet a rossz, hanem az idei az, ami kiemelkedően jó. 

1. ábra.
1. ábra.

Az IMF egyes országokra vonatkozó előrejelzései is alátámasztják ezt.

Magyarország 2022-re várt 5,7 százalékos növekedési üteme a harmadik legjobb várakozás az egész régióban.

Csupán Montenegró 7,2 százalékos és Horvátország 5,9 százalékos bővülésére vonatkozó becslés mutat kedvezőbb értéket. A 2,8 százalékos régiós átlag pedig kevesebb, mint fele a magyar várt értéknek. 

Tehát az IMF 2023-ra egyértelműen rosszabb gazdasági környezetet vár összességében, mint 2022-re. Ezt a régiós átlag csökkenése is jól mutatja. A legnagyobb visszaesést érthető módon azok az államok fogják az elemzésben leírtak alapján elszenvedni, melyek kiemelkedő teljesítményt nyújtottak 2022-ben. Hazánk „lefulladása” is az idei jó eredményt mutatja, nem a jövő évi negatív várakozások elsődleges jele. 

Fontos kiemelni, hogy a 2022-ben legmagasabb növekedést felmutató Montenegró 2023-ra nálunk is többet, 4,7 százalékpontot veszít a lendületéből. Ez azonban esetükben is az idei kiugró érték miatt tűnik csak visszaesésnek. 

Hazánkkal kapcsolatban középtávon ráadásul egyértelműen optimista az IMF.

A magyar GDP-növekedési ütem 2023-tól folyamatosan emelkedni fog a várakozások szerint,

szemben a 2024-től csökkenő régiós átlaggal, és a tervezési horizont utolsó éveiben a magyar gazdaság motorja már egyértelműen lehagyja a régióst. 

Magasan ragadó infláció = fake news

A növekedéshez hasonlóan az inflációs ráták tekintetében sem olvasta jól a Portfolio a Nemzetközi Valutaalap számait. A gazdasági portál szerint ugyanis a szervezet szakemberei „magasabban tetőző és tartósan fennmaradó inflációra" számítanak. Ezt azzal indokolták, hogy az IMF 13,3 százalékos áremelkedést vár jövőre. 

Nyilván a Portfolio szerzője is tudja, hogy a legfrissebb inflációs mutatónk 20,1 százalékos. Ennél a 13,3 százalékos érték jelentősen alacsonyabb, kétharmada a mostani szintnek. Ráadásul ez egy éves átlagos érték. 

Tekintve, hogy az inflációs mutatónak komoly tehetetlensége van, így a jövő év elején még minden bizonnyal a mostani 20,1 százalékos érték közelében lesz a drágulás üteme. Így az éves átlag csak úgy lehet 13,3 százalék, ha az inflációs mutató viszonylag gyorsan csökkenésnek indul. 

Ezt mutatja az IMF által ugyancsak közölt év végére várt inflációs mutatónk is. Ez a Nemzetközi Valutaalap várakozása szerint 6,7 százalék. Azaz a mostani szintnek harmada. Ez minden, csak nem „magasan ragadó” pénzromlás. 

A „magasan ragadó” narratívát egyértelműen cáfolja az év végi értékek hazai és régiós várt alakulása is. Ahogyan a 2. ábra mutatja, hazánkban az inflációs mutató jóval gyorsabban fog esni a világszervezet várakozásai alapján, mint a régióban. A régiós 10,4 százalékpontos mérséklődéssel szemben Magyarországon 13,5 százalékponttal fog csökkenni az inflációs mutató. 

2. ábra.
2. ábra.

A fenti ábra emellett a hosszú távú dezinfláció tekintetében is kedvezőbb folyamatokat vár hazánkban, mint a régióban. Összefoglalva:

az infláció nem hogy nem ragad magasan, de gyors és jelentős csökkenést vár az IMF ebben a mutatóban hazánk tekintetében. 

Erős munkaerőpiac: helyes értelmezés

Bár nagyon röviden és csak a cikk végén intézte el, de a munkanélküliséggel kapcsolatban legalább helyesen értelmezte az IMF számait a Portfolio. A Nemzetközi Valutaalap valóban optimista a hazai munkanélküliség kapcsán. 

Ahogyan a 3. ábra mutatja, a magyar munkanélküliségi ráta a teljes előrejelzési horizonton jelentősen alacsonyabb, közel fele akkora lesz, mint a régiós. De nem csak az átlaghoz képest kiválóak a hazai számok. Magyarország minden egyes évben a legjobb három ország között van az IMF becslései szerint. 

3. ábra.
3. ábra.

A magyar sikereket még jobban aláhúzza, hogy az alacsony munkanélküliség egyáltalán nem tipikus a régióban. Bosznia és Hercegovina mutatója a teljes becslési horizonton 17 százalék felett van. Észak-Macedónia esetében pedig 14 százaléknál alacsonyabb értéket nem találunk. Albánia és Törökország mutatója pedig végig 10 százalék feletti. 

Kedvező adósságtrend: egy nem észlelt siker

A Portfolio érthetetlen módon mellőzi az adósságpályával kapcsolatos IMF előrejelzések elemzését. Nem szeretném azt gondolni, hogy ennek az az oka, hogy ezen mutatónk kifejezetten kedvező képet mutat. 

A 4. ábra két fontos információval szolgál. Egyrészt a magyar nettó államadósság jelentősen magasabb, mint a régiós átlag. Ennek történelmi (rendszerváltás előtti, illetve 2002 és 2010 közötti) okai vannak. Másrészt a hazai mutató öt év alatt jelentős mértékben fog javulni, míg a régiót a stagnálás jellemzi. 

4. ábra.
4. ábra.
A GDP-arányos nettó magyar államadósság 13,9 százalékpontos csökkenése nem csupán a 2,5 százalékpontos régiós csökkenés fényében tűnik nagyon kedvezőnek, hanem az egyedi értékek tükrében is. Ugyanis egyetlen más állam sem fogja ekkora mértékben csökkenteni az adósságállományát a következő időszakban az IMF várakozásai alapján. 

Jelentős folyó fizetési mérleg hiány = fake news

A Portfolio végül jelentős folyó fizetési mérleg hiányról, komoly potenciális problémákról, 10 százalékos értékről is ír. Ilyen érték azonban nem szerepel az IMF becsléseiben. 

Ahogyan az 5. ábra mutatja, a magyar folyó fizetési mérleg hiánya valóban magas lesz 2022-ben, ám a régióban hasonló mutatókat láthatunk.

5. ábra.
5. ábra.
Az IMF emellett a jövő tekintetében kifejezetten optimista hazánkkal kapcsolatban. A magyar hiány a világszervezet becslése szerint kevesebb mint felére esik jövőre, a becslési horizont végére pedig egyértelműen többletet mutat. 

A háború és az elhibázott szankciós politika által szétvert fizetési mérlegünket tehát gyorsan helyre fogjuk állítani a Nemzetközi Valutaalap várakozásai alapján. Ellentétben a tipikus régiós országokkal, melyek esetében a szervezet egyáltalán nem optimista. Ezen államoknál a folyó fizetési mérleg hiányának tartós fennmaradását prognosztizálják ugyanis. 

Összefoglalás

A Portfolio cikk clickbait címére még lehetne találni mentséget, az „elemzés” azonban szakmai szempontból nem áll meg, sőt. A Nemzetközi Valutaalap számai egyértelműen megmutatják, hogy a magyar gazdaság stabil, és hosszú távon erősebb a motorja, mint a régiós államoknak; Magyarország tekintetében sikeres és gyors dezinflációt vár a világszervezet; a munkanélküliségi mutatónk továbbra is az egyik legkedvezőbb lesz a régióban; hazánk eladósodottsága gyorsan csökkenő pályán van; a folyó fizetési mérlegünk idei hiányát pedig dinamikusan és hatékonyan fogjuk többletre fordítani.

A cikk clickbait címére még lehetne találni mentséget, az azonban szakmai szempontból nem áll meg, sőt. A Nemzetközi Valutaalap számai egyértelműen megmutatják, hogy a magyar gazdaság stabil, és hosszú távon erősebb a motorja, mint a régiós államoknak; ; a munkanélküliségi mutatónk továbbra is az egyik legkedvezőbb lesz a régióban; hazánk eladósodottsága gyorsan csökkenő pályán van; a folyó fizetési mérlegünk idei hiányát pedig dinamikusan és hatékonyan fogjuk többletre fordítani.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gbis
2022. október 16. 14:31
A Portfolióban sosem lehet bízni. Elvük: minél rosszabb, annál jobb.
files32
2022. október 16. 14:31
Na birkák lehet szopogatni, ízlelgeni az IMF hitet. 433
brekker
2022. október 16. 14:30
Ahogy jönnek ki a komcsikeltető közgázról az újabb generációk, úgy tolódik el egyre inkább a portfólió is neolib-komcsi irányba. A legjobban az tetszik, amikor évek óta mínuszban lévő - azaz se emelkedésben, se csökkenésben pénzt csinálni nem tudó - alapkezelők osztják az észt.
jetta84
2022. október 15. 04:13
A lényeg, az imf szerint is folytatódik a felzárkózás. A gdp ppp az eu-hoz (eu 100%) viszonyítva a tavalyi 76%-ról idén 78%-ra aztán minden évben 1%-al közeledve 2027-re 83%-ra fog felmenni, szerintük ebben a gazdasági krízisben. Nem volt ez mindig így, Emlékezzünk az ehhez képes elenyésző gazdasági válságra 2007-ben.67 %ról 65%-ra estünk vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!