Home office vagy távmunka? – az Apple durván bekeményít

2022. november 12. 16:08

Az Apple részben visszaállt a járvány előtti  rendszerhez, és visszarendelte a dolgozóit a cég irodáiba, a Twitter viszont közölte, hogy az alkalmazottaknak nem kell attól félnie, hogy fel kell adniuk a kényelmes otthoni munkavégzést. Ki döntött jól?

2022. november 12. 16:08
null

Az IT ágazatban korábban is járt heti egy-két munkanapnyi otthon-tartózkodási engedély sok munkakörben, ám a COVID-19 járvány óta (annak végeztével is) egyre népszerűbb az akár heti 3-4 napnyi home office. Ha a munkakör megengedi, akkor a rideg irodák helyett az otthon melegében, akár pizsamában a reggeli kávét iszogatva dolgozhatnak azok a munkavállalók, akinek tényleg csak egy laptop és egy telefon kell a feladataik ellátásához.

 Valljuk be, aki hasonló munkakörben dolgozik, az azért pár hét alatt is látványosan hozzá tud szokni ehhez az újfajta kényelemhez. Mindezt ezt az Apple mintegy 164 ezer dolgozójának jó része is meg tudja erősíteni... 

Amikor ugyanis Tim Cook, az Apple vezérigazgatója augusztusban bejelentette, hogy vége a kényelmes életnek, és vissza kell térni az irodákba, a dolgozók nem csak felháborodtak, de petíciót is indítottak a döntés ellen – számolt be korábban a Makronóm.

Az Apple alkalmazottai a Twitterre és a Facebookra mutogattak, hiszen az ottani dolgozók továbbra is otthonról végzik el munkáikat. De vajon igaza van az Apple-nek, és tényleg eredményesebb, ha bent az irodában, a főnökünk figyelő tekintete mellett dolgozunk? 

Nem feltétlenül. De, hogy mi az igazság, arról a felmérések és a szakértők szerint is vita van.

Egy 2020-as felmérés szerint mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal szereplőinek majdnem 90 százaléka vélte úgy, hogy a home office-ban töltött munka hatékonysága nem hogy nem csökkent a hagyományoshoz képest, hanem még számottevően nőtt is.

Emellett az is megnehezíti a munkaadók életét, hogy –  miután belekóstoltak a jóba –  a munkavállalók

már egyenesen elvárják a cégektől a rugalmasságot és sok esetben a home office lehetőségét,

és a mai, magas foglalkoztatottság mellett a cégek nem is nagyon tehetnek mást, engedniük kell a dolgozók nyomásának, ellenkező esetben elveszítik a legjobb embereiket.

Az Owl Labs tanulmánya hasonló eredményeket mutatott: a kutatás arra jutott, hogy azok a munkavállalók, akik távmunka és hibris munkavégzési lehetőséget kaptak, azok közt 22 százalékkal magasabb a boldog, elégedett munkavállalók aránya,  a helyszíni irodai környezetben dolgozóké. Mindez pedig hosszabb munkaviszonyt eredményezhet. A kutatásban azt is megvizsgálták, hogy az Egyesült Államokban a munkavállalók 45 százaléka rugalmas vagy távmunkát keresett, amikor új munkalehetőségek után kutattak –  a jobb fizetés (és szintén az anyagi ösztönzőkhöz kapcsolható egyéb juttatások után) a második helyen a rugalmasság állt a munkavállalók prioritási listáján.

A „válogatóssá” vált munkavállalók – ahogy utaltunk rá – nem könnyítik meg a munkaadók egyébként sem egyszerű helyzetét. 

A technológia folyamatos fejlődése egyre több munkalehetőséget teremt ebben a szektorban:

az év elejéhez képest 45 százalékkal nőtt a technológiai álláslehetőségek száma, így a vállalatoknak versenyt kell futnia a fiatal szakmabeli tehetségekért.

Ez pedig azt jelenti, hogy a tehetséges munkavállaló kedvére válogathat, és természetesen azt az ajánlatot fogadja majd el, amelyik jobban fizet és rugalmasabb. 

A kutatásokat összegezve azt láthatjuk, hogy a rugalmasság kulcsfontosságú a mai munkavállalók számára. Azoknak a cégeknek, akik – annak ellenére, hogy átlagosan még produktívabbak is az otthonról dolgozók – nem támogatják és

 nem adnak lehetőséget a távmunkára, sokkal kisebb esélyük van egy jó munkavállaló megnyerésére.

A munkáltató szigorú elképzeléseinek és a munkavállalók válogatós hozzáállásának következményeire már volt is példa, hiszen amikor az Apple szigorított, akkor egy fontos és igen neves alkalmazottat veszített el: Ian Goodfellow-t – aki három éven át volt a vállalat gépi tanulásért felelős igazgatója – már május végén felmondott, és átnyergelt a Google csapatába. Mint mondta, a rugalmas munkafeltételek mindennél előbbre valók, ezt pedig az Apple nem volt hajlandó biztosítani számára.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya Attila Bendegúz
2022. november 15. 13:54
Ha a megspórolt utazást (kevesebb költség, hosszabb alvás), és az irodai környezet kellemetlenségeinek elkerülését vesszük, akkor a mérleg serpenyője akkor is a home office felé billen. Az ember télen mindenképpen fűt, nem tekeri le a fűtést nullára, amikor elmegy otthonról. Ha otthon van, akkor egy kicsivel magasabb lesz a fűtési díj. Vagy felvesz egy vastag pulóvert. Nyáron a légkondi szintén megdobja a költségeket. De ha azt nézzük, hogy sok irodában nem is lehet szabályozni rendesen a hűtést, és az ember nyári hőségben tüdőgyulát kap, amikor rányomják a 15 fokos levegőt.
oegyg
2022. november 15. 13:53
Nálunk remote munkavégzés adott és nincs gond a teljesítménnyel. Én is így dolgozok. A vezetők meg vannak elégedve a munkával. A mostani gazdasági helyzetben nekem, mint munkavállalónak ráadásúl még jobb is, mert így nem keletkezik abból plussz kiadásom hogy tankolok vagy bérletet kellene vennem (ami igen csak drága lenne most ha a távolságot nézem ingázva nap mint nap).
kispolgarigrofo
2022. november 15. 13:53
kedvencem amikor a supportot (akik 8ból 12órát headsetben töltenek) odateszik az open office közepére :) (najó, a közepére az költői túlzás, de nem messze tőlünk)
Catherine80
2022. november 15. 13:52
Az elvégzett munka mindig mérhető valamilyen szinten, pl. a munkavállaló által aznap a rendszerben rögzített adatokkal. Home office-nál megspórolod a napi kétszeri átöltözésre, táskapakolásra és utazásra fordított időt. A házimunkát is részben letudhatod: otthoni ebédszünetben kitereghetsz egy adagot, de az irodai ebédszünetben nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!