Kiemelkedően kedvező a friss ipari termelési adatunk!

2022. november 08. 09:26

Idén szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. De mi állhat a nagyon jó adatok mögött?

2022. november 08. 09:26
null

Elemzők:
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője 
Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője  Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

A mai, 11,3 százalékos bővülést mutató ipari adat, illetve a havi adat kiemelkedően kedvező; és bár a jelentős éves alapú bővülésre a gyenge bázisidőszaki adat miatt számítani lehetett, azonban 

az 1,6 százalékos havi növekedés még békeidőben is kedvező adat, napjainkban pedig különösen 

– mondta el a friss számokat értékelve Regős Gábor.

A mai adat egyrészt mutatja azt, hogy az ipari termelés egyelőre ellenáll az energiaválságnak, másrészt pedig a múlt év második felét jellemző

alapanyaghiány már nagyon sokat enyhült. 

„Fontos megemlíteni azt is, hogy az éves alapú bővülés széles bázison nyugodott, az iparágak többsége hozzájárult” – emeli ki Regős Gábor. 

Több hónapot vizsgálva Suppan Gergely hozzáteszi: az ipari termelés növekedése az idei harmadik negyedévben – részben bázishatások, részben az ipari termelés szignifikáns élénkülése miatt – 9,6 százalékra gyorsult a második negyedévi 4,7 százalékról, ami

a harmadik negyedéves GDP növekedésnek is érdemi támaszt adhatott, 

így továbbra sem számítunk jelentős lassulásra a harmadik negyedévben – mondja a Magyar Bankholding szakértője.

Az előző negyedévhez képest pedig 2,4 százalékkal bővült az ipari termelés, reményt adva, hogy a hazai gazdaság a harmadik negyedévben elkerülte a visszaesést. 

Mi várható a közeljövőben?

Ezzel szemben – Regős Gábor szerint – a következő hónapokban azért lehet aggódni, hogy a külső kereslet hogyan alakul, illetve hogy a vállalkozások ki tudják-e gazdálkodni a magasabb energiaárakat, amelyben részben segítségükre lehet a kormányzat gyármentő programja

Az energiaárak hatásának szempontjából

különösen is fontos lesz az októberi és novemberi ipari termelési adat,

hiszen a vállalkozások jelentős része ekkor szembesül a megemelkedett gázárakkal. 

Ugyanakkor a jövő szempontjából érdekes lesz a második becsléskor megjelenő rendelésállomány adat is, hiszen a német ipari adatokban sem a termelés volumenével volt a probléma (az havi alapon stagnált, éves alapon nőtt), hanem az új rendelések visszaesésével.

Igaz ebben az előző havi adat hazánkban még kiemelkedően kedvező volt, mintegy 25 százalékos bővülést mutatott. 

A magyar ipar növekedését tehát támogathatja a magas beruházási ráta, illetve az olcsó munkaerő, míg visszavetheti a külső kereslet bezuhanása és az energiaárak elszabadulása.

Mi történt az elmúlt két esztendőben?

Az ipari termelés 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, a további lendületes növekedést azonban a chiphiány fékezte, így a járvány előtti szint közelében, azt kissé meghaladó mértékben ingadozott az ipari termelés, ahonnan az idei év elejétől határozott lendületet vett, szeptemberben pedig új történelmi csúcsra ért – fejti ki Suppan Gergely. A Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője megjegyzi: 2015. évi átlaghoz viszonyítva 29 százalékkal bővült az ipari termelés, míg közel 58 százalékkal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet. Tavaly pedig összesen 9,6 százalékkal bővült az ipari termelés.

A legnagyobb súlyú alágakat nézve az autógyárak termelése 2020 októberében már meghaladta a járvány előtti szintet, azonban a múlt év során átlagosan 20 százalékkal maradt el, így mintegy 5-6 százalékponttal mérsékelte az ipari termelés volumenét. 

A chiphiány ellenére azonban biztató, hogy 

a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya tartósan kiemelkedő, augusztusban ezek közel 27 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet. 

Az autógyártók a szűk beszállítói kapacitások miatt rövid távon elsősorban a drágább, nagyobb profitmarzzsal rendelkező modellek rendeléseit teljesítik, azonban a második félévtől érdemi javulást mutat az alágazat. 

Rossz előjeleket mutatnak az indexek!

Az ukrajnai háború jelentősen rontotta a kilátásokat, amit az Ifo és a ZEW index után már a beszerzési menedzser indexek is tükröznek, az utóbbi hónapokban pedig élesen lefordultak. Az ukrajnai háború, valamint a Covid elleni szigorú kínai lezárások hatására újra felvetette a beszállítói láncok szakadozását. Azonban ennél lényegesen nagyobb mértékben rontja a kilátásokat az elszálló infláció, az elszálló termelési költségek és energiaárak, valamint megélhetési költségek, az egyre szigorodó monetáris politikák, amelyek már fokozzák a recessziós aggodalmakat. Az orosz gázszállítások visszafogása mindemellett jelentős német ipari szektorokat kényszeríthet leállásra, ami igen súlyos következményekkel járhat – rakja csokorba a különböző tényezőket Suppan Gergely.

A hazai ipari rendelésállományok mindenesetre továbbra is magas szinten állnak, így a beszállítói problémák enyhülése további élénkülést eredményezhetne. 

A hazai ipar teljesítménye az elmúlt években élesen elvált a német iparétól, köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitásnöveléseinek, a rekord mennyiségű működő tőke beáramlásnak és a kormány beruházásokat kifejezetten támogató gazdaságpolitikájának.

Az idei harmadik negyedévben a chiphiány miatt az egy évvel ezelőtti gyenge bázis, valamint az idén enyhülő chiphiány miatt jelentősen gyorsult az ipari termelés növekedése, azonban az orosz-ukrán háború továbbra is számos kockázatot jelenthet. Noha a félvezetőhiány még sokáig fennmaradhat, de fokozatos javulásra lehet számítani, mivel az utóbbi időben csökkent a műszaki cikkek iránti kereslet. 

A beszállítói láncok szakadozása szintén jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint az energia árainak elszállása, azonban egyes nyersanyagok, különösen az ipari fémek árai már meredeken visszaestek a recessziós aggodalmak hatására. 

Az elszálló energiaárak több ágazatot is a termelés visszafogására kényszeríthetnek. A külső keresletet ronthatja az infláció élelmiszer-, és energiaárak vezérelte emelkedése a vásárlóerő csökkenésén keresztül. Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart a nagyon magas rendelésállomány – augusztusban 19,7 százalékkal állt magasabban az egy évvel ezelőttihez képest. 

Mi várható a jövő nyártól?

Az energiaválság által okozott várható átmeneti megingásokat követően a jövő év közepétől fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. 

A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat 

mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt, de jelentős bizonytalanságok mellett továbbra is 6 százalék körüli, kissé azt meghaladó növekedésre számítunk, a tavalyi 9,6 százalék után – von konklúziót Suppan Gergely.

A KSH friss adatai összefoglalva, részletesen:

– Idén szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

– Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 11,6 százalékkal emelkedett.

– A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 augusztusához mérten 1,6 százalékkal nőtt.

– A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak döntő többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben bővült.

– A termelés az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.

– A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva 1,6 százalékkal nőtt.

(Kép: 123RF)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. november 09. 09:20
"Idén szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. De mi állhat a nagyon jó adatok mögött?" A DK-s árnyékkormány? Vagy működnek a szankciók? Kérdezzük meg Pulai Andrást.
nemecsekerno_007
2022. november 09. 09:20
- nem fenntartható - a szankciók miatt van - a háború miatt van - a Bokros csomag kései utóhatása :))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!