Az USA szerint Európa túllihegi a dolgokat

2023. január 17. 09:15

Davosban az amerikai delegáció vezetője képmutatónak nevezte az EU-t, amiért protekcionizmussal vádolja az Egyesült Államokat.

2023. január 17. 09:15
null

Meglepő értelmezéssel álltak elő Davosban, a Világgazdasági Fórumon az amerikai delegáció tagjai az éppen kirobbanó kereskedelmi háború kapcsán. A Joe Biden által elfogadtatott, január 1-jén életbe lépett inflációcsökkentő törvény részeként kialakított brutális – kizárólag a „Made in USA/Buy American” jegyében létrehozott – támogatási rendszer az európai ipar összeomlásával fenyeget.

EU vs USA: kirobbanhat a transzatlanti kereskedelmi háború

Tapintható a feszültség az Európai Unió és az USA között. A szikra a lőporos hordó mellett a Joe Biden által bejelentett 396 milliárd dolláros belső piaci gazdaságélénkítő csomag és törvény volt, amely egyfelől hatalmas befektetés az amerikai elektromos járműiparba , másfelől olyan szabályok együttese, amelyek gyakorlatilag kizárják az európai vállalatokat a területről.

Macron elnök már a törvény tárgyalási szakaszában figyelmeztetett a protekcionista irány súlyos veszélyeire, majd támadásba lendült. Az ügy érdekében félretette nézeteltéréseit Scholz német kancellárral, hogy közösen dolgozzanak ki egy, az amerikaihoz hasonlóan protekcionista elveken alapuló törvényt annak érdekében, hogy a vállalatok és a befektetők ne vándoroljanak el az EU-ból. Ezzel szinte egy időben Washingtonba utazott, ahol Biden elnök megígérte neki, hogy közös munkacsoportot hoznak létre, azt vizsgálva, hogyan lehetne az EU-t mentesíteni a törvény kirekesztő hatásai alól. A munkacsoport létrejött, de a biztató mosolyok ellenére egyre inkább úgy tűnik, inkább egy gittegylet szerepét tölti be, semmint problémamegoldó testületét, így Macronék folytatták az ellencsapás tervének kidolgozását. 

A német-francia tandem váratlanul gyors és agresszív válságkezelési javaslatai mellé végül beálltak az uniós biztosok is, igaz, egyes elemek, különösen az állami támogatási rendszer rugalmasabbá tétele körül még parázs viták folynak, féltve az egységes piac jövőjét, és aggódva a gazdag és a költségvetési mozgástérrel nem annyira szerencsésen rendelkező tagállamok közötti szakadék mélyülése miatt. 

Baráti tűz: a németek és a franciák felrúgják az EU piaci szabályait

Biden elnök tavaly fogadtatta el az idén január 1-jén életbe is lépett 369 milliárd dolláros csomagot tartalmazó inflációcsökkentő törvényét, amely elméletben az amerikai ipar zöld átállását segíti elő, gyakorlatban azonban - felrúgva a globális kereskedelmi szabályokat - egy olyan protekcionista, hazai gazdaságot mentő és a támogatási szabályokkal már piactorzító hatású törvény lett, amely rövid időn belül kivéreztetheti az európai ipart, és magához vonzhatja azokat a vállalatokat, amelyek eredetileg Európában akartak befektetni.

A kereskedelmi háború tehát már tény, ilyen előzmények után pedig feszült várakozás előzte meg az amerikai küldöttség és Ursula von der Leyen hétfői, nyitónapi találkozását – amiből végül nem lett semmi, mivel az Európai Bizottság elnöke „utazással kapcsolatos problémák” miatt lemondta a találkozót. 

Ideges vagy? Ne legyél ideges!

A Politico beszámolója szerint az amerikai szenátorokból és képviselőházi tagokból álló küldöttség Davosban nem kötött féket a nyelvére az inflációcsökkentő törvény miatt elszabadult európai indulatok kapcsán. Chris Coons demokrata szenátor, a küldöttség vezetője finoman odaszúrt, amikor rámutatott: Európa a jelenlegi energiaválság elmélyülése miatt tulajdonképpen magát hibáztathatja, hiszen senki nem kényszerítette – és ez különösen Németországra igaz – hogy ekkora függőségi viszonyt alakítson ki energiaimport tekintetében Oroszországgal. A szenátor reményét fejezte ki a kompromisszumos hang megtalálására, ugyanakkor a közös értékek és a prioritások különbözőségét is megemlítette. 

A delegáció tagjai meghökkentő megközelítéssel úgy érveltek: az elfogadott törvény egyáltalán nem protekcionista, az USA egyszerűen csak egy nagyobb befektetést hajtott végre saját energiabiztonságába és gazdaságába, amelynek segítségével erősödni fog – márpedig egy erős Egyesült Államok erős szövetségest jelent Európának, az EU tehát végeredményben jól jár a törvénnyel. (Azt nem említették, hogy az EU mennyire jár jól azzal, ha az ipari termékei kiszorulnak az amerikai piacról, és a befektetők csapatostól hagyják el az USA támogatási rendszere miatt.)

Joe Manchin demokrata szenátor ennél kissé nyersebben fogalmazott, amikor

képmutatónak nevezte az EU-t, amiért a saját protekcionista múltja mellett éppen az USA-t vádolja protekcionizmussal.

Mint mondta, beszélt az elmúlt hetekben Macron elnökkel, akit „megnyugtatott”, és elmagyarázta neki, hogy az inflációcsökkentő törvény semmilyen aggodalomra nem ad okot Európának. „A törvényjavaslat az Egyesült Államok megerősítésére készült, hogy segíthessünk szövetségeseinknek és barátainknak” – mondta Davosban Manchin, epésen hozzátéve: „Ha valakinek pedig most nagy szüksége van segítségre, akkor az az Európai Unió”.

Ursula von der Leyen (miután elhárultak az utazással kapcsolatos problémái) ma, 17-én mond beszédet a davosi Világgazdasági Fórumon, ebben pedig minden bizonnyal érinteni fogja a támogatási kérdéseket is. Bár a fórum remek lehetőséget kínál az amerikai-európai ellentétek csillapítására, a szakértők nagyon kevés esélyt látnak rá, hogy a kereskedelmi háború és a protekcionista kezdeményezésekre protekcionizmussal válaszoló konfliktus elkerülhető lesz. 

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2023. január 19. 10:05
Ehhez pofa kell, de van is bőven.
tetx
2023. január 19. 10:05
Visszanyalt a fagyi, hülyének tartanak benneteket. Schiffer jól mondta, az EU-nak még soha nem volt ennyire ostoba, korlátolt és káros vezetése. Sajnos a folyamatosan romló tendenciát látva a következő még ennél is rosszabb lesz.
Hazafi Teddymackó
2023. január 18. 15:40
Túllihegi, persze, mint a farkas, aki elfújta 2 kismalac házát is, de a harmadik kismalac, az nem homokra építette a házát és nem is szalmából vagy fából, így hát a farkas nem is ette meg. Az USA a legelvetemültebb imperializmus, a nyugat és a világ azon kívüli részén is számtalan országot ural le és tart vazallusi státuszban gazdasági alapon. Aki ezek után szövetségesnek vagy pláne megbízható partnernek tartja, azon segítsen a Jóisten.
123321
2023. január 17. 16:50
partners and allies
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!